Psihoterapiile cognitive și comportamentale în tulburările de personalitate
Aplicații practice și noi direcții
Autor(i): Cosmin Popa, Florin Alin Sava, Daniel DavidEditura: Trei
Colecţia: Psihologie-Psihoterapie
Anul apariţiei: 2018
Pagini: 432 (15x21 cm)
Preţ: 75,00 Lei
Disponibilitate: în 7-14 zile
Pot fi tratate tulburările de personalitate, acele condiții clinice complexe, care afectează atât individul, cât și aparținătorii acestuia și, mai larg, societatea?
Răspunsul oferit de autorii volumului de față, pe baza studiilor validate științific asupra tulburărilor de personalitate, este afirmativ.
În paradigma cognitiv-comportamentală, semnele și simptomele acestor tulburări sunt văzute ca derivând din prelucrări dezadaptative de informație, rezultate din experiența ontogenetică, pe un potențial fond de vulnerabilitate bio-genetică, prelucrări care generează apoi răspunsuri specifice emoționale, cognitive și comportamentale menținute prin întăriri (de exemplu, recompense și pedepse).
Modificarea acestor prelucrări informaționale – prin tehnici de restructurare cognitivă – și întăriri prezente – prin tehnici comportamentale – permite trecerea de la o abordare terapeutică a simptomelor, la modificarea personalității în ansamblul ei.
Așadar, în această lucrare se analizează comprehensiv tulburările de personalitate având în vedere atât diagnosticul psihiatric și psihologic, important pentru a înțelege relația dintre trăsăturile de personalitate și tulburările de personalitate, cât și modalitățile de intervenție cognitiv-comportamentală, cu accent pe protocolul clinic și pe mecanismele subiacente acestuia.
Cititorii pot găsi în lucrarea de față informații actualizate despre abordările psihologice validate științific pentru tulburările de personalitate, utile atât pentru studenții în psihologie și medicină, cât și pentru practicieni, psihologi și medici, și cercetători în domeniu.
Traumele, abuzurile repetate, neglijările, toate sunt aspecte psihologice negative care fac parte din istoricul de viață al multor pacienți cu tulburări de personalitate.
La fel ca în fizică, acolo unde compensarea reprezintă diminuarea sau anularea efectului unui fenomen/acțiuni, în viața de zi cu zi pacienții cu tulburări de personalitate prezintă comportamente de supracompensare care au rolul de „a umple un gol“ generat de către evenimentele de viață nefaste trăite anterior.
Așadar, o atitudine congruentă, empatică și colaborativă din partea terapeutului este indicată nu doar pentru a facilita procesul terapeutic, ci, în același timp, pentru a genera fenomene psihologice cognitive și afective care să îi valideze pacientului noile strategii comportamentale dobândite pe parcursul psihoterapiei.
În ceea ce privește strategiile de restructurare cognitivă, acestea s-au centrat pe contestarea cognițiilor iraționale de tip evaluarea globală negativă a propriei persoane, catastrofare, trebuie absolutist pe care pacienta le manifesta în diverse situații. Pentru restructurarea acestor cogniții, s-a folosit modelul ABCDE (Ellis, 1994), care a fost prezentat pacientei încă din primele ședințe. Cu ajutorul acestui model, am reușit să identificăm aceste cogniții în terapie, iar restructurarea a continuat și prin temele pentru acasă. Inițial, a fost necesar un nivel mai ridicat de instruire didactică și mai multă directivitate, întrucât cognițiile legate de neajutorare și inadecvare ale lui N. se manifestau și în raport cu temele pentru acasă. Ulterior însă, N. reușea să identifice corect cognițiile pe care le avea în diverse situații, chiar dacă nu întotdeauna reușea să le restructureze (de exemplu, „știu că nu e groaznic dacă rămân singură, dar nu găsesc motivele pentru care nu este așa“).
Cuprinsul cărţii: „Psihoterapiile cognitive și comportamentale în tulburările de personalitate“
- Prefață
- Aspecte teoretico-metodologice
- Tulburările de personalitate – repere nosologice
- Evaluarea psihologică clinică a tulburărilor de personalitate
- Abordările cognitiv-comportamentale clinice și orientările clasice ale TCC
- Cadrul general al abordării cognitiv‑comportamentale în tulburările de personalitate
- Terapia rațional‑emotivă și comportamentală (REBT) pentru tulburarea de personalitate dependentă
- Terapia cognitivă a tulburărilor de personalitate – o introducere practică
- Terapia comportamentală (BT) în abordarea tulburărilor de personalitate
- Hipnoterapia cognitiv‑comportamentală în tulburarea de personalitate narcisică și comorbiditățile asociate
- Terapia cognitiv-comportamentală din „al treilea val“ în abordarea tulburărilor de personalitate
- Terapia comportamentală dialectică (DBT) în abordarea tulburărilor de personalitate
- Terapia metacognitivă interpersonală în abordarea tulburărilor de personalitate
- Terapia prin acceptare și angajament: conceptualizare, intervenție și suport empiric pentru tulburările de personalitate
- Terapia centrată pe scheme cognitive în abordarea tulburărilor de personalitate
- Hipnoterapia cognitiv‑comportamentală în tulburările de personalitate
- Concluzii și noi perspective