0 titluri

Tel: 0722.940.581

 1. Acasă
 2. Cărţi: Psihologie
 3. Cyberpsihologia
Carte

Cyberpsihologia

Cyberpsihologia. Editura All
CumpărDetalii carte

Viaţa în reţea: cum ne schimb@ Internetul?

Autor(i): Catarina Katzer
Editura: All
Anul apariţiei: 2018
Pagini: 0 (13x20 cm)
Preţ: 49,90 Lei
Disponibilitate: în 7-14 zile

Material de reflecţie şi ghid de comportament online

Dacă te numeri printre cei 2,5 miliarde de oameni pentru care Google, Youtube sau Facebook sunt repere nelipsite ale vieţii de zi cu zi, cartea psihologului Catarina Katzer va avea pentru tine valoarea unei revelaţii.

Americanul Tim Berners-Lee de la Centrul European de Cercetări Nucleare a dezvoltat în 1990 o reţea menită să faciliteze schimbul mai rapid de informaţii între cercetători. Dar planul care viza transformarea acesteia într-o bază de date internaţională sigură şi eficientă a luat o turnură neaşteptată. Astăzi, Internetul reprezintă un adevărat habitat pentru aproape 2,5 miliarde de oameni.

Întrebările privind evoluţia acestuia în următorii ani îşi găsesc răspunsul la o analiză mai atentă a situaţiei din ţara în care au apărut Microsoft, Apple şi Google.

Studiile arată că, în anul 2013, 75% dintre copiii cu vârste între 0-(!) şi 8 ani din Statele Unite aveau acces la Internet de pe un dispozitiv mobil, 63% aveau propriul lor smartphone şi 38% dintre cei sub 2 ani foloseau echipamente terminale mobile!

Internetul a ajuns să nu mai poată fi disociat de activitatea noastră zilnică. Acţiunile noastre nu mai sunt legate doar de realitatea fizică în care trăim. Se orientează din ce în ce mai mult spre spaţiul virtual, indiferent că este vorba despre reţele sociale, jocuri online, forumuri, prietenii sau cunoştinţe făcute pe cale digitală.

Cu cât petrecem mai mult timp conectaţi la Internet, cu atât mai mult creşte influenţa mediului virtual asupra percepţiei de sine, vieţii personale şi profesionale, asupra creşterii copiilor şi chiar a situării noastre în ansamblul societăţii.

Categoric, pe fondul existenţei pe o scenă virtuală s-a format o relaţie cu totul nouă între noi şi propriile noastre acţiuni. În cazul în care trecem încontinuu de la viaţa reală la spaţiul cibernetic şi înapoi, percepţia iluzorie nu poate fi o simplă excepţie. Imaginea de ansamblu intră într-o zonă tulbure.

Pentru a evita să cădem prea des în capcanele Internetului, trebuie să devenim conştienţi de modul în care se răsfrânge permanenta pendulare între viaţa reală şi habitatul virtual asupra identităţii, emoţiilor şi comportamentului nostru.

Bazată pe sute de studii psihologice despre Internet şi pe noţiuni fundamentale din domeniul psihologiei, cartea ne învaţă cum să punem în balanţă avantajele şi dezavantajele spaţiului cibernetic.

Autoarea ne ajută să descoperim resorturile care ne afectează raţiunea şi emoţiile atunci când suntem online. În acelaşi timp, ne prezintă şi căile prin care putem deveni internauţi competenţi.

Iată o serie dintre problematicile esenţiale care fac obiectul acestei cărţi:

 • Ce înseamnă pentru noi faptul că abia mai conştientizăm necesitatea unor pauze atunci când suntem online?
 • Cum ne influenţează faptul că toată ziua jonglăm practic permanent între diferitele spaţii ale trăirilor?
 • Mai putem face clar deosebirea între diferitele domenii de activitate din lumea online, respectiv offline?
 • De ce ne este atât de greu să separăm partea intimă de partea publică în reţea?
 • Cum se întâmplă că timpul zboară când suntem online şi ritmul Internetului poate deveni într-adevăr un drog?
 • Ne obişnuim oare cu violenţa şi cu moartea, pentru că vedem mereu războaie, conflicte şi acte violente pe micile noastre ecrane?
 • Ne poate oare ajuta Internetul atunci când trecem printr-o perioadă de criză în viaţă?
 • Problemele noastre de comunicare cu alte persoane se rezolvă mai bine online decât faţă în faţă?
 • Putem beneficia prin reţea de mai multă recunoaştere a competenţei sociale?
 • Ne insuflă reţeaua mai multă siguranţă de sine?