Doctorul și sufletul
Bazele logoterapiei și analizei existențiale. Zece teze cu privire la persoană
Autor(i): Viktor E. FranklEditura: Meteor Press
Colecţia: Psihologie
Anul apariţiei: 2019
Pagini: 304 (13x20 cm)
Preţ: 45,00 Lei
Disponibilitate: în stoc
Considerată una dintre cele mai remarcabile contribuții la gândirea psihologică din ultimii 50 de ani, „Doctorul și sufletul“ supune marele fenomen al vieții la o nouă evaluare.
În această lucrare clasică, renumitul psihiatru vienez Viktor E. Frankl, fondatorul școlii de logoterapie, scoate în evidență faptul că libertatea de voință a omului și asumarea responsabilității constituie adevărata bază a acțiunii umane indiferent de circumstanțele în care ne-am afla.
Credința necondiționată în sensul necondiționat al existenței este mesajul autorului către cititor, concluzionează American Journal of Psychotherapy.
Un alt mesaj, mai mult o pledoarie, este demitologizarea psihoterapiei și reumanizarea medicinii, care ar fi posibile dacă, susține Frankl, „psihoterapia, pentru a face față multidimensionalității sarcinilor ei, s-ar întoarce la medicina generală, din care a emigrat odată cu Freud“.
Valoarea și semnificația conceptelor fundamentale prezentate în „Doctorul și sufletul“ sunt dublate de puternicele convingeri personale și numeroasele sfaturi practice și studii de caz, ca și de experiența sa clinică de neurolog și psihiatru. Dar și de experiența personală din lagărele de concentrare naziste în care a fost deportat.
Frankl a luat cu el în lagăr manuscrisul acestei cărți, dar i-a fost confiscat. L-a refăcut din memorie la Auschwitz pe bucățele de hârtie furate de un camarad din birourile lagărului. L-a publicat după eliberare, sub titlul „Doctorul și sufletul“, afirmând că își datorează supraviețuirea atât ideilor care stau la baza cărți, cât și motivației de a reface manuscrisul confiscat.
Mulți consideră că „Doctorul și sufletul“ completează și elucidează unele dintre ideile prezentate în lucrarea „Omul în căutarea sensului vieții“, cea care l-a făcut celebru și pe care revista Time a inclus-o între cele mai influente zece cărți ale Americii.
De ce să-l citim pe Viktor Frankl? De ce sunt cărțile lui considerate lecturi obligatorii? Răspunsul îl găsim poate în replica cu care își sintetiza opera: „Sensul vieții mele este acela de a-i ajuta pe alții să și-l găsească pe al lor“.