0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărţi: Psihologie
  3. Fuga de libertate
Carte

Fuga de libertate

Fuga de libertate. Editura Trei
CumpărDetalii carte

Autor(i): Erich Fromm
Editura: Trei
Colecţia: Psihologia pentru toţi
Anul apariţiei: 2016
Pagini: 302 (13x20 cm)
Preţ: 35,00 Lei
Disponibilitate: în 7-14 zile

În ultimele secole, omenirea a evoluat spectaculos la nivel intelectul şi tehnic. Numai că, în planul dezvoltării emoţionale, a rămas cu multe veacuri în urmă, susţine Fromm.

Cum se explică şi cum poate fi soluţionat acest decalaj socio-istoric dintre minte şi inimă?

Făcând apel la date din istorie, psihologie socială şi psihanaliză, prezentul volum descrie modul în care destrămarea lumii medievale, cu ierarhiile sale stabile şi securizante, a adus lumii occidentale moderne un confort material şi o democratizare nesperate, însă cu preţul unei anxietăţi venite din izolarea socială, din dezrădăcinare.

În acest context, „fuga de libertate“ devine o falsă soluţie la alienare, prin care omul zilelor noastre e tentat să-şi cedeze libertatea unor regimuri autoritariste, care, deşi îl transformă într-o marionetă, îi oferă un sentiment de apartenenţă şi de siguranţă.

Ca antidot la înregimentare şi extremism, Fromm mizează pe conştientizarea resorturilor existenţei noastre sociale, proces care ne poate face mai maturi la nivel afectiv şi mai autonomi în gândire.

„Fuga de libertate“ apare atunci când eul se dovedeşte prea slab - sau prea slăbit - pentru a-şi mai asuma răspunderea propriilor alegeri, renunţând ca atare la puterea de decizie. Fromm vede în această capitulare o trăsătură inaugurală pentru ceea ce el numeşte caracter autoritar sau sado-masochist.

Dorin Liviu Bîtfoi - România literară

Numai dacă omul va stăpâni societatea şi va subordona angrenajul economic scopurilor fericirii umane, şi numai dacă va participa activ la procesul social, va putea să învingă ceea ce îl duce acum la disperare — singurătatea lui şi sentimentul de neputinţă.

Erich Fromm