0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărți: Psihologie
  3. Peisaje interioare
Carte

Peisaje interioare

Peisaje interioare. Editura Trei
Cumpăr

Rescrierea istoriei emoționale prin psihoterapie psihanalitică

Autor(i): Corneliu Irimia
Editura: Trei
Colecţia: Psihologie-Psihoterapie
Anul apariţiei: 2017
Pagini: 192 (14x20 cm)
Preţ: 29,00 Lei
Disponibilitate: în stoc

Alina se află în al treilea an al terapiei personale.

Ea își autoexaminează istoria relațiilor de iubire: iubirile ei de copil, de adolescentă, iubirile de tânără adultă. Este o istorie pe care o are înscrisă în psihic și în corp.

Analizânda se uită la această istorie și încearcă să o accepte așa cum este ea; și, pentru că se dovedește greu de acceptat, de îndurat cu traumele și neîmplinirile ei, această istorie se cere rescrisă.

Din subiectul pasiv al propriilor scenarii de viață, al influențelor puternice venite dinspre proprii părinți, ea încearcă și reușește, în mare măsură, să își rescrie istoria emoțională, să îi caute și să îi găsească un sens personal, autentic.

Din obiect al propriului trecut și al privațiunilor impuse de el, Alina devine, încet-încet, subiectul acestora.

Procesul terapeuticprin care trece Alina, protagonista cărții, în întâlnirea cu psihoterapeutul – Pavel – este un proces fictiv, însă povestea lui nu este mai puțin realistă. Așa cum, în teatru, viața este prezentată până la capăt, și aici, dar într-o formă concentrată, este prezentată viața unei relații terapeutice de lungă durată cu atmosfera, ritmul, nuanțele și tensiunile ei.

Învățăm prin terapia psihanalitică să ne privim cu luciditate fără să îndepărtăm automat experiențele paradoxale, contradictorii, intense, pe care, de obicei, le alungăm imediat.

Ajungem să acceptăm că putem iubi și urî în același timp o persoană ce ne este dragă, realizăm noi punți între noblețea sufletească și propriul egoism. Toate acestea aduc cu ele, inevitabil, o creștere a responsabilității față de propria viață.

Ajungem să nu îi mai acuzăm atât de ușor pe ceilalți pentru propriul nostru destin, pentru propriile alegeri și suferințe

Corneliu Irimia

Doar prin recunoașterea propriilor gânduri și sentimente inconștiente, prin analiza poveștilor pe care ni le spunem despre noi, putem ajunge să descoperim adevărul despre noi înșine. Facem acest lucru însoțiți fiind de un psihoterapeut care ne poate ajuta în acest demers, deoarece el a făcut, deja, acest drum înaintea noastră.

Corneliu Irimia