Trauma: 8 strategii de vindecare
Editura: Herald
Colecţia: Psihopractică
Anul apariţiei: 2017
Pagini: 207 (13x20 cm)
Preţ: 42,00 Lei
Disponibilitate: în stoc
Recuperarea posttraumatică este un proces dificil și rareori ordonat, liniar. Există numeroși psihoterapeuți și multe programe de tratament susținute de autori și de profesioniștii din domeniu.
Prin urmare, este posibil să vă simțiți copleșiți de informații contradictorii și nesiguri dacă să vă gestionați propria vindecare cu sau fără ajutorul unui psihoterapeut.
În această carte, reputata autoare și specialistă Babette Rothschild prezintă opt strategii pe care le puteți folosi împreună cu orice altă carte sau program de recuperare, pentru a vă potența vindecarea traumelor:- Folosiți tehnicile de mindfulness pentru a identifica ce anume vă ajută și ce nu vă ajută în cadrul recuperării;
- Conștientizați faptul că ați supraviețuit traumei;
- Stabiliți dacă doriți sau aveți nevoie să vă amintiți trauma;
- Stopați flashbackurile;
- Iertați-vă limitările și împărtășiți rușinea simțită;
- Găsiți-vă propriul ritm de recuperare;
- Folosiți mișcarea și exercițiile fizice pentru a vă potența recuperarea;
- Ușurați-vă situația ajutându-i pe alții.
Faptul că existați în momentul prezent este dovada faptului că ați supraviețuit și ați ajuns aici. Indiferent care a fost trauma cu care ați avut de-a face, ați supraviețuit. Din acest motiv, cred că cel mai bine este să se înceapă procesul de recuperare cu epilogul – cu alte cuvinte, cu faptul că ați supraviețuit.
Cine nu ar vrea să accelereze pe drumul vindecării traumei? Este groaznic să suferi. Dar atunci când vă simțiți paralizați în fața obiectivului prea dificil și prea îndepărtat sau atunci când încercați să grăbiți acest proces, rezultatul nerăbdării poate fi o stare de frustrare și deprimare. Poate că vi se pare prea lent să abordați o singură «pasăre» odată, iar pașii pe care îi puteți parcurge vi se par prea mici. Cu toate astea, dacă reduceți fiecare sarcină la dimensiuni rezonabile, aveți mai multe șanse de succes.
Uneori, un prieten binevoitor sau un psihoterapeut profesionist va considera că o traumă din trecut reprezintă întotdeauna o problemă care trebuie rezolvată; dar nu este cazul. Trebuie să vă orientați spre trecut doar atunci când aveți ceva de câștigat pentru momentul prezent sau viitor. Și, așa cum multora le este greu să creadă, uneori trauma poate să se rezolve de la sine.
Alocarea responsabilității poate fi o chestiune extrem de delicată. Unii oameni iau asupra lor și ce nu le aparține; alții se sustrag de la tot și toate. Cu toate acestea, este foarte important să se găsească echilibrul just. În primul rând, este sănătos pentru toată lumea. În al doilea rând, vă poate ajuta să vă protejați mai bine în viitor pe voi înșivă sau pe cei dragi vouă.
Cuprinsul cărţii: „Trauma: 8 strategii de vindecare“
- Prefață: Bunul-simț și recuperarea posttraumatică
- Mulțumiri
- Introducere
- Strategia 1. Stabiliți-vă parcursul cu mindfulness
- Strategia 2. Să începem cu epilogul. Ați reușit!
- Strategia 3. Reamintirea nu este obligatorie
- Strategia 4. Opriți flashbackurile
- Strategia 5. Împăcați iertarea de sine cu rușinea. Împărtășiți sentimentul de rușine
- Strategia 6. Pași mici pentru progrese mari
- Strategia 7. Puneți-vă corpul în mișcare
- Strategia 8. Să facem limonada
- Postfață: Evaluarea progresului în procesul de recuperare
- Lecturi suplimentare
- Precizări pentru cititorii cărților de tipul self-help
- Precizări pentru clienții din trecut, din prezent și pentru viitorii clienți ai psihoterapiei posttraumatice
- Precizări pentru psihoterapeuții specializați în tratarea traumelor