0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărţi: Alimentaţie sănătoasă
  3. Cărţi: Reţete culinare
  4. Reţete de suflet
Carte

Reţete de suflet

Reţete de suflet. Editura Integral
CumpărDetalii carte

Cele mai gustoase bucate gătite în mânăstirile româneşti

Autor(i): Dan-Silviu Boerescu
Editura: Integral
Colecţia: Bucătărescu
Anul apariţiei: 2017
Pagini: 160 (13x20 cm)
Preţ: 17,00 Lei
Disponibilitate: în stoc

Cele mai bune reţete de post – dar nu numai! şi de frupt! – sunt cele gătite de măicuţe şi călugări, monahii având o înzestrare anume pentru gastronomie, pe care o practică folosind ingrediente de demult, asupra cărora se pogoară Harul.

Este incredibil ce varietate de reţete şi ce bogăţie de gusturi presupune „austera“ bucătărie monahală, secretul acesteia constând în folosirea ingenioasă a legumelor şi ciupercilor, potopite de o mulţime de miresme, care transformă preparatele culinare „de dulce“ în amintiri pe care nu le mai regretă nimeni…

Mesele din trapeza unei mânăstiri sunt doar unul din semnele bogăţiei vieţii sufleteşti a celor care au ales să trăiască întru „schimnicie“, dând ispitele înşelătoare ale vieţii exterioare pe bucuriile înălţătoare ale existenţei întru cuvântul Domnului din sihăstrii.

Cuprinsul cărţii: „Reţete de suflet“

  • În loc de Prefață: Rețete de suflet din mânăstirile românești
  • DE FRUPT
    • Ardei împănați
    • Ardei umpluți cu urdă și mărar
    • Brioșe cu macrou
    • Bulz cu ciuperci
    • Cartofi cu brânză la cuptor
    • Ciuperci umplute cu brânză
    • Clătite cu pește și cremă de brânză
    • Gălbiori cu mămăliguță
    • Legume coapte cu pește
    • Mălai dulce
    • Mămăligă fiartă în lapte
    • Mămăliguță cu brânză de burduf la cuptor
    • Merdenele cu brânză
    • Paste de casă cu pește și roșii
    • Pateuri cu pește
    • Pește la cuptor
    • Piftie de pește
    • Plăcintă cu hering
    • Plăcintă de pește cu legume și smântână
    • Plăcintă pișcătoare
    • Ruladă mânăstirească din pateu de ficat
    • Salată de andive cu sardine
    • Salată de cartofi
    • Saramură de pește
    • Sarmale clin pește
    • Sul de cașcaval cu razachie
    • Supă–cremă de dovleac
    • Tartă cu pește
    • Varză fără carne
    • Vinete prăjite cu iaurt și nuci
    • Zacuscă de somn
  • DE POST
    • Ardei umpluți de post
    • Borș de urzici
    • Budincă de cartofi
    • Cartofi copți cu muștar la cuptor
    • Cartofi cu rozmarin
    • Cartofi la cuptor în crustă de mălai
    • Cartofi rasol cu sos de gogoșari
    • Chiftele de ciuperci
    • Chiftele de dovlecei
    • Chiftele de pătlăgele roșii
    • Ciorbă de ciuperci
    • Ciorbă de fasole boabe
    • Ciulama de ciuperci de post
    • Ciuperci la cuptor
    • Colivă ca la mânăstire
    • Conopidă cu ciuperci
    • Drob de soia
    • Fasole bătută
    • Ghiveci călugăresc
    • Gulaș de ciuperci
    • Gulaș de post cu soia
    • Gulii umplute cu orez
    • Iahnie de cartofi
    • Iahnie de fasole
    • Linte cu conopidă
    • Linte verde
    • Mâncare cu urzici și nuci
    • Mâncare de ardei copți
    • Mâncare de bob
    • Mâncare de mazăre
    • Mâncare de ștevie
    • Orez copt în dovleac
    • Orez cu spanac
    • Pate de soia (sau de năut)
    • Pâinea pustnicească
    • Pilaf cu praz
    • „Purcel“ din mămăligă
    • Roșii pe pâine
    • Variantă: Ciuperci pe pâine
    • Salată de iarnă
    • Salată de orez cu mentă
    • Salată de sfeclă roșie
    • Salată de țelină cu „maioneză“ de pufuleți(!) de la Cetățuia
    • Salată de țelină cu măsline
    • Sarmale de post
    • Sarmale ca la Mânăstirea Copou
    • Sarmale cu crupe de la Mânăstirea Cetățuia
    • Spanac și cartofi sote
    • Supă-cremă de ciuperci cu nucă
    • Supă–cremă de conopidă
    • Supă–cremă de cartofi de la Mânăstirea Copou
    • Supă-cremă de roșii cu morcovi
    • Supă cu găluște de post
    • Supă de cartofi cu pâine prăjită și usturoi de la Mânăstirea Prislop
    • Supă de cartofi cu ulei
    • Supă de dovlecei
    • Supă de gulii
    • Supă de linte roșie cu arpacaș
    • Supă de păstârnac
    • Supă de usturoi
    • Supă de varză
    • Supă de zarzavat
    • Tăiței cu pesmet de post de la Mânăstirea Prislop
    • Tocană de urzici
    • Tocană mănăstirească
    • Tocăniță cu morcovi și mămăliguță
    • Turte cu ulei
    • Varză călită de post
    • Zacuscă de ciuperci
  • DULCIURI DIN TRAPEZĂ
    • Bostan fiert
    • Bostan copt
    • Brioșe de post cu mere, nuci și dovleac
    • Chec cu morcovi și mere
    • Chec de post cu nucă
    • Chisăliță
    • Clătite de post
    • Clătite cu dovleac
    • Coptură de orez cu sirop de zmeură
    • Covrigei sărați
    • Cozonac de post
    • Cozonacul maicii Sofronia de la Agapia
    • Gogoși de post
    • Gutui coapte cu nuci și stafide
    • Învârtită cu nucă
    • Orez dulce
    • Plăcintă cu spanac
    • Plăcintă cu verdețuri
    • Plăcintă de dovleac
    • Plăcintă de post cu mere
    • Plăcinta Sfântului Vasile
    • Prăjitura Sfântului Fanurie
    • Prăjitură cu gem și nucă
    • Prăjitură cu griș și mere
    • Prăjitura cu mere ca la Mânăstirea Copou
    • Prăjitură cu morcovi
    • Prăjitură de foi cu suc de roșii ca la Mânăstirea Ghighiu
    • Prăjitură de post din Sihăstria Putnei
    • Sărățele de post
    • Scovergi de post
    • Trigoane cu mere
    • Trufe de post cu ciocolată și fructe uscate
    • Turte cu mac
    • Vărzare cu bostan
  • În loc de Încheiere: când hrana devine rugăciune
  • Index alfabetic al rețetelor din mânăstirile românești