0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărţi: Spiritualitate
  3. Cărţi: Şamanism
  4. Şamanii din Tuva
Carte

Şamanii din Tuva

Şamanii din Tuva. Editura Herald
CumpărDetalii carte

O cercetare asupra şamanismului siberian

Autor(i): Mongus Borahovici Kenin-Lopsan
Editura: Herald
Colecţia: Şamanism
Anul apariţiei: 2013
Pagini: 360 (13x20 cm)
Preţ: 39,50 Lei
Disponibilitate: în stoc

Şamanismul este un fenomen al culturii spirituale a popoarelor din întreaga lume. Devenită tradiţională pentru ştiinţa etnografică rusească, tema şamanismului, în toate manifestările şi atributele sale, trezeşte un imens interes chiar pentru cercetătorii contemporani, care analizează geneza şi particularităţile acestui fenomen în toată complexitatea lui.

Prezenta lucrare este dedicată analizei etnografice şi istorice a şamanismului tuvin, care în virtutea unor cauze istorice s-a păstrat în Tuva mai mult, de-a lungul timpului, şi s-a manifestat într-o formă mult mai expresivă şi unitară decât la alte popoare din Siberia de Sud.

Aspectele principale asupra cărora se focalizează autorul sunt următoarele:

  • Apariţia şi activitatea şamanilor;
  • Semantica obiectelor de cult ale şamanilor;
  • Clasificarea spiritelor ajutătoare ale şamanilor – eerenii;
  • Poetica folclorului şamanist;
  • Moartea şi funeraliile şamanilor.

Când sufletul se desparte de om, viaţa acestuia este în pericol. Pentru a putea face apelarea magică a sufletului plecat vremelnic de la omul viu, era invitat cel mai puternic şaman. Întâlnirea nevăzută cu sufletul plecat o pot realiza numai şamanii, deoarece ei au legătură cu deer haiirakan, adică dumnezeirea cerurilor, cu cer eezi, adică spiritele pământului.

Faţă de şamani, tuvinii nutreau o consideraţie adâncă, deoarece respectivii pot să vadă, să audă şi să prezică, ceea ce nu le este la îndemână oamenilor simpli.

Câteodată sunetul tamburinei şamanului este prelung, ca un ecou în timpul zilei. Sau pătrunzător, ca lovitură de copită atunci când herghelegiul călăreşte prin stepa în noapte. Sunetul tamburinei este o mare taină mistică, ştiută la perfecţie numai de şamanii din Tuva.

Şamanismul a fost, este şi rămâne în istoria omenirii. Şamanismul nu va dispărea deoarece el este în mod natural legat de natura umană.