0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărți: Spiritualitate
  3. Cărți: Șamanism
  4. Șamanii din Tuva
Carte

Șamanii din Tuva

Șamanii din Tuva. Editura Herald
Cumpăr

O cercetare asupra șamanismului siberian

Autor(i): Mongus Borahovici Kenin-Lopsan
Editura: Herald
Colecţia: Șamanism
Anul apariţiei: 2013
Pagini: 360 (13x20 cm)
Preţ: 39,50 Lei
Disponibilitate: în stoc

Șamanismul este un fenomen al culturii spirituale a popoarelor din întreaga lume. Devenită tradițională pentru știința etnografică rusească, tema șamanismului, în toate manifestările și atributele sale, trezește un imens interes chiar pentru cercetătorii contemporani, care analizează geneza și particularitățile acestui fenomen în toată complexitatea lui.

Prezenta lucrare este dedicată analizei etnografice și istorice a șamanismului tuvin, care în virtutea unor cauze istorice s-a păstrat în Tuva mai mult, de-a lungul timpului, și s-a manifestat într-o formă mult mai expresivă și unitară decât la alte popoare din Siberia de Sud.

Aspectele principale asupra cărora se focalizează autorul sunt următoarele:

  • Apariția și activitatea șamanilor;
  • Semantica obiectelor de cult ale șamanilor;
  • Clasificarea spiritelor ajutătoare ale șamanilor – eerenii;
  • Poetica folclorului șamanist;
  • Moartea și funeraliile șamanilor.

Când sufletul se desparte de om, viața acestuia este în pericol. Pentru a putea face apelarea magică a sufletului plecat vremelnic de la omul viu, era invitat cel mai puternic șaman. Întâlnirea nevăzută cu sufletul plecat o pot realiza numai șamanii, deoarece ei au legătură cu deer haiirakan, adică dumnezeirea cerurilor, cu cer eezi, adică spiritele pământului.

Față de șamani, tuvinii nutreau o considerație adâncă, deoarece respectivii pot să vadă, să audă și să prezică, ceea ce nu le este la îndemână oamenilor simpli.

Câteodată sunetul tamburinei șamanului este prelung, ca un ecou în timpul zilei. Sau pătrunzător, ca lovitură de copită atunci când herghelegiul călărește prin stepa în noapte. Sunetul tamburinei este o mare taină mistică, știută la perfecție numai de șamanii din Tuva.

Șamanismul a fost, este și rămâne în istoria omenirii. Șamanismul nu va dispărea deoarece el este în mod natural legat de natura umană.