0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărţi: Spiritualitate
  3. Upadesha Sahasri
Carte

Upadesha Sahasri

Upadesha Sahasri. Editura Herald
Detalii carte

Cartea celor o mie de învăţături

Autor(i): Shankara
Editura: Herald
Colecţia: Cărţi fundamentale
Anul apariţiei: 2002
Pagini: 250 (13x20 cm)
Preţ: 17,00 Lei
Disponibilitate: STOC EPUIZAT!
Nu ştim dacă şi când mai primim această carte.


Sankara este, în tradiţia indiană, poate cel mai inspirat comentator şi filosof, iar ridicarea sa în rândul divinităţilor vine să confirme comunicarea lui cu spaţiul cunoaşterii absolute.

Doctrina centrală a filosofiei sale este identitatea Atman-Brahman. Aici îşi găseşte culminaţia speculaţia în jurul adevărului ultim căutat de gânditorii vedici. Ea este, fără îndoială, chestiunea cea mai discutată, în care s-au afirmat cele mai diverse puncte de vedere, au avut loc polemici şi schisme şi în care, până în ziua de azi, nu a încetat a curge multă cerneală pentru a acorda cu conţinutul însuşi toate consecinţele ce derivă din el.

Şi toate acestea cu bună îndreptăţire, fiindcă de aici porneşte orice căutare, metafizică ori religioasă, ce vizează statutul ontologic al fiinţei umane.

Deşi premisele ei sunt atât de simple, dezvoltările ulterioare au dus, de cele mai multe ori la teorii obscure şi confuze, la puncte de vedere complicate şi stufoase care cu greu pot fi coordonate şi aduse la un numitor comun.

Pentru a străbate această junglă orientală, cercetătorul are nevoie de o metodologie bine pusă la punct.

Există însă mai multe metode şi fiecare urmează o direcţie anume stabilită. Cea dintâi şi cea mai veche este metoda tradiţională căreia Sankara însuşi îi era credincios.

În Upadesa Sahasri el expune calea exactă ce trebuie urmată.

Cel care începe instrucţia tradiţională poate avea oricâte îndoieli însă mintea sa trebuie să fie consonanţă cu două lucruri:

  • un total dezinteres sau chiar dezgust pentru lume; şi
  • o dorinţă fierbinte de eliberare, aspiraţia de a deveni un mumuksu
  • .
Astăzi această cale începe cu o anume îndoială sau reţinere, trece prin maniera clasică de instrucţie şi sfârşeşte în credinţă, o credinţă atât de naturală încât cei care o posedă numesc obiectul convingerii lor bhutavastu, un lucru actual.