Lingura care dispare
Și alte povestiri adevărate de nebunie, dragoste și istorie a lumii din tabelul periodic al elementelor
Autor(i): Sam KeanEditura: Publica
Colecţia: Co-lecția de știință
Anul apariţiei: 2019
Pagini: 496 (14x21 cm)
Preţ: 69,00 Lei
Disponibilitate: în 7-14 zile
- De ce ura Gandhi iodul (I, 53)?
- Cum se face că radiul (Ra, 88) era cât pe ce să-i ruineze reputația cercetătoarei Marie Curie?
- Și de ce este galiul (Ga, 31) elementul preferat pentru farsele de laborator?
Tabelul periodic este o realizare științifică măreață, dar în același timp e și un izvor plin de pasiuni, trădări, aventuri și obsesii.
Aceste povestiri fascinante urmăresc toate elementele din tabel pe măsură ce-și joacă rolurile în istoria omenirii, în finanțe, în mitologie, în conflicte, în arte, în medicină și în viețile savanților (adesea) nebuni care le-au descoperit.
„Lingura care dispare“ contopește cu măiestrie știința cu snoavele clasice despre invenții, investigații, descoperiri și… alchimie, de la Big Bang și până la sfârșitul timpului.
Sam Kean animă până și cele mai anoste subiecte, prezentându-le accesibil și readucând la viață povestiri uitate despre experimente și despre oamenii care le-au făcut. „Lingura care dispare“ are baze științifice solide și capitolele pline de informații efervescente. Kean sare de la o povestire la alta, știind precis cum se potrivesc în amănunte… Scriitura lui colocvială abundă în exemple din cultura populară și ne oferă exemple surprinzător de familiare. Entuziasmul palpabil al lui Kean, combinat cu fiorul cunoașterii și al inovației pe care le oferă cartea, îi pot contamina până și pe cei mai cerebrali dintre cititori.
Sam Kean ilustrează tabelul periodic al elementelor, introducând în distribuție o serie de personaje ale căror povestiri exemplifică interacțiunile noastre cu lumea fizică. Întrețesând în fiecare capitol o mulțime de povestiri pe teme generoase, autorul nu omite nimic. Toți cititorii vor învăța câte ceva. Kean scrie cu energie și ritm.
Kean desface sacul cu trucuri al tabelului periodic cu un aplomb și o fascinație așa de puternice, încât materialele care, în mod normal, sunt grele ca plumbul se transformă în aur.