0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărţi: Ştiinţă
  3. Păcălit de hazard
Carte

Păcălit de hazard

Păcălit de hazard. Editura Curtea Veche
CumpărDetalii carte

Rolul ascuns al norocului în viaţă şi economie

Autor(i): Nassim Nicholas Taleb
Editura: Curtea Veche
Anul apariţiei: 2019
Pagini: 440 (14x21 cm)
Preţ: 55,00 Lei
Disponibilitate: în stoc

Eroul cărţii este norocul. Antieroul este – aţi ghicit! – ghinionul. Iar Taleb spune aici povestea întâlnirilor noastre cu aceste personaje neînţelese.

Într-un fel, „Păcălit de hazard“ este o lucrare tragică. Autorul ne atrage atenţia că suntem la cheremul unor întâmplări pe care raţiunea nu le poate anticipa şi, cu atât mai puţin, controla. Ele vin şi pleacă, lăsând în urmă când abundenţă, când penurie, când extaz, când catastrofe. Consolarea este că fenomenul acesta e democratic în cel mai înalt grad – stăm cu toţii sub zodia lui.

Singurul mod în care ne putem descurca într-o lume aflată sub semnul întâmplării e să adoptăm poziţia stoică – contemplarea fenomenelor care au puterea de a da totul peste cap şi acceptarea cu seninătate a condiţiei noastre omeneşti.

Deşi, pe alocuri, pare o lucrare despre universul cumva plicticos al finanţelor, „Păcălit de hazard“ e, de fapt, o meditaţie filozofică asupra lumii contemporane, scrisă într-un stil pe cât de amuzant, pe atât de profund.

Vă veţi întâlni, în paginile cărţii, cu figura iconică a baseballului Yogi Berra, cu miliardarul George Soros, cu Popper şi Wittgenstein, cu David Hume, Kant şi Einstein ori cu legendarul Ulise.

Cartea este pentru înţelepciunea convenţională de pe Wall Street ce au însemnat cele nouăzeci şi cinci de teze ale lui Martin Luther pentru Biserica Catolică.

The New Yorker