0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărţi: Ştiinţă
  3. Semnalul şi zgomotul
Carte

Semnalul şi zgomotul

Semnalul şi zgomotul. Editura Publica
CumpărDetalii carte

De ce atât de multe predicţii dau greş - pe când altele reuşesc

Autor(i): Nate Silver
Editura: Publica
Anul apariţiei: 2013
Pagini: 776 (14x20 cm)
Preţ: 72,25 Lei
Disponibilitate: în 7-14 zile

Fiinţele umane trebuie să facă planuri şi să conceapă strategii de viitor. Pe măsură ce ritmul vieţii noastre devine tot mai rapid, trebuie s-o facem tot mai des şi mai iute. Dar sunt predicţiile noastre bune la ceva? Există speranţe de îmbunătăţire?

În „Semnalul şi zgomotul“, Nate Silver examinează lumea predicţiei, cercetând modul în care putem să distingem un semnal autentic într-un univers de date pline de zgomot, mereu mai numeroase.

Multe predicţii dau greş, adeseori cu mari costuri sociale, întrucât cei mai mulţi dintre noi avem o înţelegere precară a probabilităţii şi incertitudinii.

Suntem programaţi să detectăm un semnal şi confundăm predicţiile mai sigure de ele cu cele de sporită acurateţe. Dar încrederea excesivă este frecvent cauza eşecului. Dacă modul în care apreciem incertitudinea se perfecţionează, predicţiile noastre pot deveni şi ele mai precise.

Acesta este paradoxul predicţiei: cu cât privim cu mai multă modestie capacitatea noastră de a emite predicţii – şi cu cât suntem mai dornici să învăţăm din propriile greşeli – cu atât mai mult putem să transformăm informaţia în cunoaştere şi datele în previziune.

Yogi Berra avea dreptate: «e greu să faci prognoze, mai ales despre viitor». În această carte, Nate Silver explică de ce performanţele experţilor variază de la unele vizionare la altele inutile şi de ce trebuie să ne facem planuri pentru situaţii neaşteptate. Lectură obligatorie pentru oricine este preocupat de ceea ce se poate întâmpla pe viitor.

Richard Thaler, coautor al cărţii „Nudge“

Iată o predicţie: după ce veţi fi citit „Semnalul şi zgomotul“, veţi înţelege mult mai bine de ce unele modele funcţionează şi, pe de altă parte, de ce multe altele nu fac acest lucru. Veţi învăţa să daţi mai multă atenţie prognozelor meteorologice privind săptămâna următoare – şi câtuşi de puţină oricărei alte prognoze pe o perioadă mai lungă de-atât. Nate Silver abordează un subiect complex, dificil şi-l face amuzant, interesant şi relevant.

Peter Orszag, fost director al biroului pentru management şi buget SUA

A face predicţii în era Big Data nu este ceea ce v-aţi putea imagina. Reconfortantă şi originală carte a lui Nate Silver oferă intuiţii imprevizibil de lămuritoare, care disting realităţile obiective şi cele subiective din prognoza viitorului nostru. El ne reaminteşte că elementul uman este încă esenţial în predicţia progreselor din ştiinţă, tehnologie şi chiar din politică… numai dacă suntem destul de înţelepţi să învăţăm din greşelile noastre.

Guvernatorul Jon Huntsman

Cartea lui Nate Silver este un semnal în marea de zgomot, pentru că ne arată, cu umor, onestitate şi echilibru, care ne sunt limitele şi care ne este puterea în a crea sens în universul informaţional în care trăim.

Alina Stepan, Managing Director, Ipsos Research România