0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărţi: Ştiinţă
  3. Zoomenirea
Carte

Zoomenirea

Zoomenirea. Editura Art
CumpărDetalii carte

Autor(i): Desmond Morris
Editura: Art
Colecţia: Cărţi cardinale
Anul apariţiei: 2016
Pagini: 295 (16x22 cm)
Preţ: 34,00 Lei
Disponibilitate: în 7-14 zile

Autor a peste 20 de cărţi, în care mai nimic nu rămâne pe dinafara spiritului de observaţie etologic, de la obiceiurile rudelor maimuţe până la tabieturile cailor şi comportamentul felinelor, Desmon Morris (n. 1928) ia la bani mărunţi animalul din noi.

Zoolog activ încă din anii `50, dar şi pictor suprarealist, expus alături de Juan Mirὀ, Morris încearcă să dezlege, încă de la primul volum din 1963 (The Biology of Art), complicatele iţe ale sociobiologiei.

„Zoomenirea“, apărută în 1969, continuă teoria începută în „Maimuţa goală“ (1967), ambele volume fiind traduse în mai toate limbile pământului şi vândute în zeci de milioane de exemplare.

Distanţa dintre animalele de la zoo şi oamenii din oraşe nu este la fel de mare cum ar părea la prima vedere. În cuşti sau în junglele de beton, maimuţa (mai mult sau mai puţin goală) se vede nevoită să se adapteze noilor reguli de convieţuire.

În schimbul hranei, siguranţei şi îngrijirilor medicale, atât animalele de la zoo, cât şi locuitorii de beton se aleg cu sentimentul de izolare şi plictiseală, venite la pachet cu o radicală transformare a relaţiilor sociale.

La fel ca primatele, oamenii lumii civilizate nu cunosc stresul şi violenţa decât din spatele gratiilor mai mult sau mai puţin vizibile.

Din acest studiu, scris de zoologul-pictor cu îndelungată experienţă în cercetarea mamiferelor de la London Zoo, afli cum şi de ce se aseamănă şefii triburilor babuine cu mai-marii ierarhiilor umane, dar şi cum super-sexul a devenit una dintre principalele probleme ale supermaimuţei urbane.