Eroul cu o mie de chipuri

Editura: Herald
Colecţia: Arhetip
Anul apariţiei: 2022
Pagini: 400 (13x20 cm)
Preţ: 62,00 Lei
Disponibilitate: în 7-14 zile
Traducerea în premieră în România a uneia dintre cărțile esențiale ale lui Joseph Campbell este, fără doar și poate, un eveniment deosebit de important ce nu trebuie trecut cu vederea de către cei care încă mai iubesc poveștile.
„Eroul cu o mie de chipuri“ este o carte care a influențat generații întregi, fie că vorbim de scriitori, cineaști, muzicieni sau pur și simplu oameni aflați în căutarea unor răspunsuri importante legate de propria lor dezvoltare.
Mari artiști ai secolului XX, precum Bob Dylan, George Lucas, Stanley Kubrick, Jim Morrisson etc. au afirmat fără ezitare că studiul lui Joseph Campbell i-a influențat decisiv în realizarea operelor lor.
Campbell ne arată în cartea sa că miturile, deși extrem de variate, au de fapt aceeași structură „genetică“. Denumind această structură Monomit, el ne-o explică amănunțit în „Eroul cu o mie de chipuri“.
Astfel, de-a lungul anilor, monomitul campbellian devine un reper atât pentru cei pasionați de mitologie, cât și pentru artiștii profesioniști aflați într-o permanentă căutare de inspirație.
Prin această carte, considerată de mulți fundamentală pentru studiul mitologiei, Campbell își dezvoltă teoria conform căreia energia misterioasă din poveștile lumii se găsește în sufletele oamenilor, indiferent de rasa lor, de cultura lor, de statutul lor social sau intelectual.
Oamenii care găsesc teme eroice pline de rezonanță în propria lor viață, în obiectivele lor, în visurile lor, sunt conduși spre o singură esența psihică: aceea că viața spirituală și creativă a individului influențează lumea exterioară la fel cum lumea mitului influențează individul.
Trăim vremuri dificile, atât din punct de vedere material cât și spiritual, iar oamenii sunt din ce în ce mai dezorientați. Incapabili de a vedea mai departe de ziua de mâine, atât generațiile vârstnice cât și cele tinere și-au pierdut reperele și modelele, înaintând în ceață fără un scop anume.
În această lume obișnuită, gri și dezvrăjită, Joseph Campbell și al său monomit propun o chemare la aventură spre o lume specială, mai bună și mai frumoasă. El dezvăluie cititorilor elixirul care trebuie recuperat și îi îndeamnă să aibă curajul de a deveni eroii propriei lor călătorii. Iar lecția supremă pe care fiecare trebuie s-o învețe din această carte este că adevărata călătorie a eroului, poate cea mai frumoasă dintre ele, este chiar viața lui.
Studiul clasic transcultural al lui Joseph Campbell despre călătoria eroului a inspirat milioane de oameni și a deschis noi domenii de cercetare și explorare. Este prima lucrare care combină intuițiile spirituale și psihologice ale psihanalizei moderne cu arhetipurile lumii mitologice și creează o adevărată hartă care permite orientarea pe calea vieții contemporane.
Examinând miturile eroice în lumina psihologiei moderne, cartea analizează nu doar modelele și stadiile mitologiei, ci de asemenea relevanța acesteia pentru viețile noastre de azi – și pentru viața oricărei persoane aflate în căutarea unei existențe deplin realizate.
În cele trei decenii de când am descoperit „Eroul cu o mie de chipuri“, această carte a continuat să mă fascineze și să mă inspire. Joseph Campbell scrutează prin secole și ne arată că suntem cu toții conectați la nevoia fundamentală de a asculta povești și de a ne înțelege pe noi înșine. Privită ca o carte, este minunat să o citești; văzută ca iluminare în privința condiției umane, este o revelație.
Cuvintele lui Campbell au o greutate extraordinară, nu doar printre savanți, dar și printre numeroasele persoane care găsesc cercetarea căilor mitologice întreprinsă de el relevant pentru viața lor de azi. […] Cartea pentru care el este faimos, „Eroul cu o mie de chipuri“, este o strălucită examinare, prin intermediul vechilor mituri ale eroului, a luptei eterne a omului pentru identitate.
Nu m-am întors niciodată mai des la o carte, de când am absolvit facultatea, decât la aceasta și de fiecare dată descopăr noi înțelesuri ale călătoriei umane. Fiecare generație va găsi în „Eroul cu o mie de chipuri“ o înțelepciune care trece peste veacuri.
Cuprinsul cărţii: „Eroul cu o mie de chipuri“
- PREFAȚĂ
- PROLOG - Monomitul
- Aventura Eroului
- Plecarea
- Inițierea
- Întoarcerea
- Cheile
- Ciclul cosmogonic
- Emanații
- Nașterea din Fecioară
- Transformările eroului
- Disoluția
- EPILOG - Mitul și societatea
- Bibliografie
- Lista de figuri
- Lista imaginilor