0 titluri

Tel: 0722.940.581

 1. Acasă
 2. Cărţi: Yoga
 3. Yoga Sutra
Carte

Yoga Sutra

Yoga Sutra. Editura Herald
Detalii carte

Autor(i): Patanjali
Editura: Herald
Colecţia: Princeps
Anul apariţiei: 2015
Pagini: 224 (13x22 cm)
Preţ: 32,00 Lei
Disponibilitate: STOC EPUIZAT!
Nu ştim dacă şi când mai primim această carte.


Patanjali îşi însuşeşte întreaga filosofie Samkya, dar, după părerea lui, cunoaşterea metafizică nu poate singură să-l conducă pe om la eliberare.

Cunoaşterea nu face decât să pregătească drumul în vederea dobândirii libertăţii. Eliberarea trebuie cucerită prin luptă grea, îndeosebi cu ajutorul unei tehnici ascetice şi al unei metode de contemplaţie.

Scopul practicii yoga este de a suprima conştiinţa normală în favoarea uneia calitativ diferite, capabilă de o înţelegere exhaustivă a adevărului metafizic.

Termenul Yoga, după definiţia pe care o dă Patanjali, înseamnă definitivă anihilare (nirodha) a tuturor modificărilor conştiinţei (cittavritti), incluzând stadiile pregătitoare, în care mintea trebuie să fie obişnuită să rămână fermă în diferite stări mentale graduale.

Bazele doctrinei Yoga a lui Patanjali trebuie căutate în filosofia Samkya, formulată de înţeleptul Kapila. Învăţătura lui, privită ca cea mai înaltă dintre toate sistemele yoghine, este atât de importantă, încât a influenţat toate sistemele gândirii indiene.

Surendranath Dasgupta

„Yoga Sutra“ este considerat cel mai precis şi mai ştiinţific text scris vreodată despre Yoga. Alcătuit din 196 de aforisme (sutra), tratatul a fost scris de înţeleptul Patanjali.

Titlul s-ar putea traduce prin „aforisme despre yoga“, dar de fapt cuvântul sutra mai înseamnă şi „fir“. Implicaţia acestui termen este că vorbele scrise sunt purtătoare ale unei gândiri subiacente continue; diferitele idei se leagă laolaltă asemenea unui şirag de mărgele, pentru a forma o filosofie completă.

Scrierea mai este numită şi Yoga Darshana, titlu tradus îndeobşte ca „Filozofia Yoga“, dar în realitate cuvântul darshana are o semnificaţie mult mai profundă. Literal, el înseamnă „a vedea“, iar darshana este procesul vederii. Prin urmare, Yoga Darshana înseamnă „procesul vederii prin yoga“, dar nu în sensul vederii cu ochii sau cu orice alt simţ destinat lumii exterioare. Înseamnă a vedea ceva dincolo de simţuri şi dincolo de minte. Este procesul vederii când ochii şi celelalte simţuri sunt închise şi mintea se află sub un control absolut. Yoga Darshana este o metodă de percepţie superioară; astfel, este un mijloc de „a vedea invizibilul“ sau „de a vedea prin intuiţie spirituală“.

Cuprinsul cărţii: „Yoga Sutra“

 • Notă asupra transcrierii cuvintelor sanskrite
 • Introducere
 • SAMADHI
 • SADHANA
 • VIBHUTI
 • KAIVALYA
 • Anexe
 • Glosar
 • Index