0 titluri

Tel: 0722.940.581

 1. Acasă
 2. Cărți: Yoga
 3. Yoga Sutra
Carte

Yoga Sutra

Yoga Sutra. Editura Herald
Autor(i): Patanjali
Editura: Herald
Colecţia: Princeps
Anul apariţiei: 2015
Pagini: 224 (13x22 cm)
Preţ: 32,00 Lei
Disponibilitate: STOC EPUIZAT!
Nu ştim dacă şi când mai primim această carte.


Patanjali își însușește întreaga filosofie Samkya, dar, după părerea lui, cunoașterea metafizică nu poate singură să-l conducă pe om la eliberare.

Cunoașterea nu face decât să pregătească drumul în vederea dobândirii libertății. Eliberarea trebuie cucerită prin luptă grea, îndeosebi cu ajutorul unei tehnici ascetice și al unei metode de contemplație.

Scopul practicii yoga este de a suprima conștiința normală în favoarea uneia calitativ diferite, capabilă de o înțelegere exhaustivă a adevărului metafizic.

Termenul Yoga, după definiția pe care o dă Patanjali, înseamnă definitivă anihilare (nirodha) a tuturor modificărilor conștiinței (cittavritti), incluzând stadiile pregătitoare, în care mintea trebuie să fie obișnuită să rămână fermă în diferite stări mentale graduale.

Bazele doctrinei Yoga a lui Patanjali trebuie căutate în filosofia Samkya, formulată de înțeleptul Kapila. Învățătura lui, privită ca cea mai înaltă dintre toate sistemele yoghine, este atât de importantă, încât a influențat toate sistemele gândirii indiene.

Surendranath Dasgupta

„Yoga Sutra“ este considerat cel mai precis și mai științific text scris vreodată despre Yoga. Alcătuit din 196 de aforisme (sutra), tratatul a fost scris de înțeleptul Patanjali.

Titlul s-ar putea traduce prin „aforisme despre yoga“, dar de fapt cuvântul sutra mai înseamnă și „fir“. Implicația acestui termen este că vorbele scrise sunt purtătoare ale unei gândiri subiacente continue; diferitele idei se leagă laolaltă asemenea unui șirag de mărgele, pentru a forma o filosofie completă.

Scrierea mai este numită și Yoga Darshana, titlu tradus îndeobște ca „Filozofia Yoga“, dar în realitate cuvântul darshana are o semnificație mult mai profundă. Literal, el înseamnă „a vedea“, iar darshana este procesul vederii. Prin urmare, Yoga Darshana înseamnă „procesul vederii prin yoga“, dar nu în sensul vederii cu ochii sau cu orice alt simț destinat lumii exterioare. Înseamnă a vedea ceva dincolo de simțuri și dincolo de minte. Este procesul vederii când ochii și celelalte simțuri sunt închise și mintea se află sub un control absolut. Yoga Darshana este o metodă de percepție superioară; astfel, este un mijloc de „a vedea invizibilul“ sau „de a vedea prin intuiție spirituală“.

Cuprinsul cărţii: „Yoga Sutra“

 • Notă asupra transcrierii cuvintelor sanskrite
 • Introducere
 • SAMADHI
 • SADHANA
 • VIBHUTI
 • KAIVALYA
 • Anexe
 • Glosar
 • Index