12 pași către o alimentație raw
Cum să pui capăt dependenței de mâncarea gătită
Autor(i): Victoria BoutenkoEditura: Curtea Veche
Colecţia: Apetit
Anul apariţiei: 2016
Pagini: 272 (15x22 cm)
ISBN:9786064402080
Preţ: 46,00 Lei
Disponibilitate: în stoc
Aceasta este Biblia celor care au adoptat alimentația fără foc – apreciază un reputat specialist în biochimia cuantică a nutriției, Ralph Anderson.
Într-adevăr, Victoria Boutenko reușește să întocmească o lucrare fundamentală nu numai pentru persoanele care vor să adopte o alimentație sănătoasă, ci și pentru cei doritori de a îmbrățișa un nou stil de viață – un stil care, pe lângă vitalitate și forță fizică sporite, asigură o stare sufletească ameliorată și o atitudine nobilă, altruistă, față de semeni.
Povestea încercărilor pe care le-au avut de înfruntat membrii familiei Boutenko pentru a trece la raw food și progresul înregistrat de ei se constituie într-un model, autoarea izbutind o scriere foarte personală și extrem de sinceră.
Date fiind atașamentul la valorile culturale, presiunile sociale și programarea încă de la naștere, hrana gătită este o dependență ce ar trebui depășită. Țelul constituindu-l, desigur, o sănătate fizică și psihică pe care „hrana vie“ are potențialul de a o ameliora într-un mod spectaculos.
Tocmai din pricina dependenței de hrana tradițională, adoptarea dietei raw nu se dovedește simplă, începătorii având nevoie de un program bine gândit, care să-i sprijine efectiv.
Aici, aportul autoarei nu are egal: programul concret, în 12 pași, conceput și predat de ea, ajută nemijlocit mii de cursanți de pe tot mapamondul.
Pentru această ediție a lucrării, Victoria Boutenko s-a documentat asiduu, astfel încât cercetărilor sale anterioare li s-au adăugat acum informații științifice devenite disponibile abia în ultimii ani.
Lucrarea a câștigat în rigoare și profunzime prin studiile nutriționale despre importanța legumelor verzi în dietă, prin analiza de factură istorică asupra modului în care omul primitiv a trecut de la o alimentație bazată pe crudități la una carnivoră, prin cercetarea medicală a produșilor finali ai glicării avansate, cu rol major în procesul degenerativ – pentru a cita doar câteva dintre aspectele științifice abordate.
Nu mai puțin interesantă și elocventă este aducerea în prim-plan a unor studii ce ilustrează prezența unei multitudini de elemente nutritive esențiale în alimentația fără foc, precum fitonutrienții și antioxidanții.
Bunăoară, aflăm că moleculele de resveratrol pot activa genele longevității, iar falcarinolul din morcovii cruzi ajută la prevenirea și vindecarea cancerului.
Din pledoaria autoarei pentru raw food nu lipsesc sfaturile privind pregătirea alimentelor, în special a valoroaselor smoothie-uri verzi, nici câteva ingenioase rețete culinare proprii.
O demonstrație convingătoare că a mânca sănătos poate reprezenta totodată o sărbătoare a simțurilor.
Aprecieri la cartea „12 pași către o alimentație raw“
„Victoria Boutenko merită cu prisosință un loc de cinste în panteonul literaturii raw food… Multitudinea de informații oferite deschide calea unei ample discuții privind gândirea convențională cu privire la dieta optimă a rasei noastre.“ (Dr. Gert Schuitemaker, fondator al Ortho Institute of Europe, Olanda,
și președinte al International Society for Orthomolecular Medicine, Canada)
„Publicată în peste 25 de limbi, cartea a devenit un bestseller, cu 250.000 de exemplare vândute… Dovedind o bunătate rară, autoarea îl ia de mână pe cititor, îi arată ținta și îl călăuzește printre obstacolele ivite în cale. Nu există îndoială că acesta va urma neabătut drumul – iar trupul său își va revela curând întregul potențial.“ (Jerusalem Post, 27 februarie 2011)
„Victoria transmite cu succes semnificația deosebită a alimentației raw, profunzimea cărții sale datorându-se nu doar noilor cercetări extinse, ci și purității ce transpare din aceste pagini – puritatea sufletului ei. Înțelepciunea și înțelegerea de care dă dovadă sunt împărtășite tuturor într-o manieră limpede și plină de entuziasm.“ (Dr. Gabriel Cousens, specialist în Ayurveda, homeopatie și psihiatrie, membru în American Board of Holistic Medicine, director al Tree of Life Rejuvenation Center)
Cuprinsul cărţii: „12 pași către o alimentație raw“
- Cuvânt înainte de dr. Gabriel Cousens
- Nota autoarei
- DE CE HRANĂ FĂRĂ FOC?
- Începutul căutărilor mele
- Ce a lipsit din planul nostru de alimentație fară foc?
- Odă pentru smoothie verde
- Știința modernă și gătirea alimentelor
- Ce este viața?
- Organismul tău nu greșește niciodată
- Ce mâncau oamenii primitivi
- Confort versus sănătate
- Ce mănâncă familia mea
- Bacteriile – geniala invenție a naturii
- Dar insectele?
- DEPENDENȚA OAMENILOR DE HRANA GĂTITĂ
- Există într-adevăr o dependență?
- Cât de important e să consumi numai hrană fără foc
- Caracterul adictiv al hranei obișnuite
- Căutarea confortului în hrana gătită
- Satisfacerea foamei interioare
- CUM SĂ PUI CAPĂT DEPENDENȚEI DE HRANA GĂTITĂ
- Pasul 1: Conștientizarea problemei
- Pasul 2: Hrănirea corpului pentru a elimina poftele
- Pasul 3: Obținerea îndemânării și a echipamentului
- Pasul 4: Te iubesc indiferent ce mănânci
- Pasul 5: Evitarea tentațiilor
- Pasul 6: Obținerea sprijinului
- Pasul 7: Recunoștință și iertare
- Pasul 8: Realizarea visurilor
- pasul 9: Adoptarea altor obiceiuri sănătoase
- Pasul 10: Dobândirea clarității
- Pasul 11: Căutarea propriei misiuni spirituale
- Pasul 12: Acordarea de sprijin altora
- REȚETE
- Smoothie-uri verzi pentru întreaga familie care consumă hrană fără foc
- Mere-kale-lămâie
- Piersici-spanac
- Mango-verdețuri
- Căpșune-banane-salată romană
- Pere-sfeclă mangold-mentă
- Supă verde pentru întreaga familie care consumă hrană fără foc
- Extraordinara, grozava și remarcabila supă verde de spanac a Valiei
- Borș rusesc adevărat
- Supă-cremă
- Chili
- Supă rece de roșii (gazpacho)
- Nu-mi vine să cred că este doar varză
- Biscuiții lui Igor
- Burgeri de grădină adevărați
- Burgeri adevărați, varianta cu un conținut scăzut de grăsime
- Cartofi pai adevărați
- Sos de roșii cu busuioc
- Pizza adevărată
- Rulouri nori
- Brânză de nuci sau de semințe
- Brânza cu migdale condimentată a Valiei
- Raze de soare
- Humusul lui Serghei
- Rețetă generală pentru prăjituri
- Prăjitura de vis, cu nuci de cocos verzi, a lui Serghei
- Prăjitură fără ciocolată
- Uimitoarele trufe ale lui Serghei
- Brioșele cu coacăze ale Allei
- Fursecurile cu dovleac ale lui Serghei
- Fursecuri cu susan
- Cereale pentru micul dejun
- Lapte de nuci sau de semințe
- Note
- Bibliografie
- Index