0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărți: Alimentație sănătoasă
  3. Mierea: aliment și medicament
Carte

Mierea: aliment și medicament

101 rețete delicioase cu miere

Autor(i): Renate Frank
Editura: MAST
Anul apariţiei: 2013
Pagini: 144 (13x20 cm)
Preţ: 15,00 Lei
Disponibilitate: în stoc

Cartea „Mierea – aliment și medicament“ ne explică cum se formează mierea, ce substanțe conține ea și cum influențează acestea metabolismul uman și bineînțeles cum folosim mierea în regimul nostru alimentar prezentând o mulțime de rețete alimentare pe bază de miere.

Încă din vechime, vikingii își făceau provizii de miere pe corăbii înainte de călătoriile lungi, iar romanii consumau mierea înainte de luptă, pentru a prinde forță. În plus, o foloseau pentru conservarea peștelui și a fructelor. Gutuile ținute în miere purtau numele de „merele mierii“. Și grecii pregăteau din miere, făină de orz și brânză rasă o mâncare sățioasă, numită kykeon. În Egipt se preparau pâine cu miere, bere cu miere și vin cu miere.

De asemenea și populațiile germanice apreciau mierea. O fierbeau în apă și o lăsau să fermenteze pentru a obține mied - băutura tradițională a acestor popoare în decursul a mii de ani, înlocuită în Evul Mediu de vin.

Din cronicile vremii rezultă că în jurul anului 1000 d.H. mierea

făcea parte din regimul alimentar al europenilor sub forme foarte

diverse: mied, lapte cu miere, brânză cu miere, faguri.

În Evul Mediu, nectarul albinelor era la fel de prețios ca sarea, constituind timp de sute de ani un important produs comercial. În multe țări putea fi folosit pentru plata birurilor. Apicultorii, numiți și prisăcari sau stupari, aveau propria breaslă, nu plăteau taxe vamale și aveau un tribunal propriu.

În din vechime se știa că mierea este medicament, hrană, energizant, ofrandă sau provizie pentru drum, iar în zilele noastre e considerată un produs de bunăstare personală.

Mierea e foarte bogată în substanțe bioactive și benefice pentru sănătate ale căror efecte asupra organismului și metabolismului uman sunt studiate din ce în ce mai mult de oamenii de știință.

Bucurați-vă de nenumăratele sfaturi, rețete și răspunsuri la cele mai frecvente întrebări despre miere care sunt prezentate în această carte.

Cuprinsul cărţii: „Mierea: aliment și medicament“

  • Introducere
  • Însemnătatea mierii,din Antichitate și până în zilele noastre
  • Mierea ca aliment
  • Mierea - nectarul zeilor
  • Mierea în medicina populară
  • Apariția zahărului ca înlocuitor al mierii
  • Mierea – fruct al discordiei:
  • Mierea – un produs al naturii
  • Formarea mierii
  • Compoziția mierii
  • Nu toate tipurile de miere sunt la fel
  • Depozitare și termen de valabilitate
  • Asigurarea calității și legislația privind mierea
  • Câte reziduuri conține mierea?
  • Importanța substanțelor din miere pentru nutriție
  • Mierea, un aliment care ajută metabolismul glucidelor
  • Efectul mierii asupra metabolismului carbohidraților în ficat
  • Mierea și diabeticii
  • Substanțele minerale din miere
  • Importanța microelementelor din miere
  • Vitaminele din miere – un amestec câștigător
  • O valorificare mai eficientă a energiei datorită vitaminelor din seria B
  • Vitamina C previne lipsa de fier
  • Substanțele înrudite cu vitaminele
  • Substanțele vegetale secundare - substanțele bioactive din miere
  • Se recomandă mierea pentru pacienții cu cancer?
  • Substanțele aromate din miere stimulează digestia
  • Enzimele inhibă activitatea microbiană
  • Acizii organici stimulează enzimele
  • Este adevărat că mierea face sângele acid?
  • Polenul întărește sistemul imunitar
  • Există alergie la miere?
  • Persoanele alergice au voie să consume miere?
  • Mierea la fiecare vârstă
  • Mierea în alimentația copiilor și adolescenților
  • De la ce vârstă se dă miere copiilor?
  • Prevenția cariilor
  • Rețete pentru copii
  • Mierea pentru adulți
  • Datorită mierii vă recăpătați energia pierdută
  • Câtă miere avem voie să mâncăm pe zi?
  • Efectele mierii în combaterea crampelor musculare
  • Rețete pentru creșterea performanței
  • Mierea ne menține în formă la bătrânețe
  • Rețete pentru persoanele fără poftă de mâncare sau subponderale
  • Mierea stimulează flora intestinală și digestia
  • Rețete pentru stimularea activității intestinale
  • Mierea pentru combaterea carenței de substanțe minerale la bătrânețe
  • Mierea - leac naturist din vechime
  • Mierea și stresul
  • Vârsta omului e dată de vasele de sânge
  • Mierea în profilaxia arteriosclerozei
  • Rețete pentru profilaxia arteriosclerozei
  • Mierea alină durerile de cap
  • Rețete pentru alinarea durerilor de cap
  • Cum ajută mierea în caz de nervozitate sau probleme cu somnul?
  • Băuturi care calmează nervii
  • Mierea și bolile reumatice
  • Rețete pentru pacienții cu boli reumatice
  • Mierea poate provoca gută?
  • Mierea și infecțiile căilor respiratorii
  • Rețete pentru întărirea sistemului imunitar
  • Mierea în profilaxia ulcerului gastric
  • Rețete pentru afecțiunile gastrice
  • Mierea ca antidiareic
  • Rețete în caz de diaree
  • Rețete pentru afecțiunile provocate de ciuperci
  • Tratarea rănilor cu miere
  • Mierea în bucătărie
  • Mierea în preparatele reci
  • Rețete de salate și sosuri pentru salate
  • Rețete de creme de întins pe pâine
  • Rețete de desert
  • Gătitul cu miere
  • Rețete cu miere
  • Mierea în patiserie
  • Rețete de patiserie cu miere
  • Concluzii