0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărţi: Biografii
  3. Cum am cucerit viaţa
Carte

Cum am cucerit viaţa

Cum am cucerit viaţa. Editura Curtea Veche
Detalii carte

Autor(i): Petre Georgescu-Delafras
Editura: Curtea Veche
Anul apariţiei: 2014
Pagini: 304 (13x20 cm)
Preţ: 28,90 Lei
Disponibilitate: STOC EPUIZAT!
Nu ştim dacă şi când mai primim această carte.


„Dacă ne-ar fi fost contemporan, l-am fi ştiut cu siguranţă pe autorul acestei cărţi. Ar fi avut un site personal, ar fi ţinut conferinţe şi figura lui ne-ar fi zâmbit discret de pe tot felul de afişe. Ar fi avut un loc în topul celor mai bogaţi români. L-am fi văzut adesea la televizor. Ar fi fost, probabil, omniprezent pe reţelele de socializare pentru că un self-made man ca el ar fi vrut şi ar fi trebuit să împărtăşească şi altora din povestea sa de succes. […] Antreprenorul interbelic de succes, fondatorul Editurii «Cugetarea», devenită celebră odată cu autorii publicaţi, precum Eliade, Cioran, Rebreanu, Sadoveanu sau Cezar Petrescu, a sfârşit marginalizat, ca om «fără meserie», după caracterizarea nedreaptă pe care i-a făcut-o Securitatea în scriptele sale.“

În contextul istoric de după încheierea războiului, e de la sine înţeles că autobiografia sa, „Cum am cucerit viaţa“, publicată înainte în nu mai puţin de patru ediţii, a devenit o carte periculoasă. Nu prin ideologia, transpartinică de altfel, pe care o emana. Ci prin ideile care, în terminologia de azi, îşi găsesc încadrarea la categoria «dezvoltare personală». Idei care constituie un veritabil manual de reuşită în viaţă, de cumpătare, moralitate şi altruism. Un manual ce şi-a menţinut prospeţimea trei sferturi de secol şi care merită citit şi astăzi la fel ca în 1939, anul publicării primei ediţii. (Mirela Corlăţan)

„Cum am cucerit viaţa […] se deschide spre două tipuri de lectură. Pe de o parte, insolenţa frumoasă a titlului […] era în mod clar acoperită prin fapte: acest om chiar cucerise viaţa. Din acest punct de vedere, volumul reprezintă un demers cvasi-memorialistic, prin care un om aşezat şi respectat putea spune şi altora că nu există reţete magice pentru succes – altele în afara muncii şi a investiţiei cântărite de timp, bani şi energie. Dar mai există şi un alt nivel al lecturii: probabil fără să ştie, dar intuind modelul, Georgescu-Delafras propune aici şi o lucrare motivaţională, de genul celor pe care astăzi întreprinzătorii din toată lumea le răsfoiesc cu nerăbdare. Acest gen de literatură non-fiction nu e tocmai nou: el apărea îndeosebi în orizontul anglo-saxon al Occidentului anilor ’30, prin scrieri de genul celor care l-au făcut pe americanul Dale Carnegie celebru şi bogat.“ (Adrian Cioroianu)

„Am trăit o revelaţie când am realizat că ADN-ul meu vine de la un om care a gândit pe linia atâtor şi atâtor făuritori de idealuri cu care eu mi-am îndestulat toată viaţa foamea de cunoaştere, de Adevăr, de Bine, de Justeţe, de Iubire. Eram considerată de cei din jurul meu drept o hopeless dreamer, iar în ziarele locale din America publicasem editoriale în care, fără să ştiu de această carte sau despre gândirea bunicului meu, diseminasem aceleaşi idei ca şi ale lui. Economice, politice, culturale, morale, spirituale, filosofice. […] Ce gratitudine datorez stelei sub care m-am născut!, mi-am zis atunci.“ (Mihaela Georgescu-Delafras)