0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărţi: Construcţii
  3. Din practica lucrărilor de eliminare a umidităţii capilare din zidării
Carte

Din practica lucrărilor de eliminare a umidităţii capilare din zidării

Din practica lucrărilor de eliminare a umidităţii capilare din zidării. Editura Casa cărţii de ştiinţă
Detalii carte

Autor(i): Tiberiu Streza
Editura: Casa cărţii de ştiinţă
Anul apariţiei: 2013
Pagini: 174 (17x24 cm)
Preţ: 64,54 Lei
Disponibilitate: STOC EPUIZAT!
Nu ştim dacă şi când mai primim această carte.


Personalul tehnic şi de execuţie cu vechime în domeniul izolaţiilor a constituit un aquis valoros, care a facilitat substanţial specializarea în domeniul asanării clădirilor.

Reorientarea profesională s-a produs în primul rând prin schimbarea modului de gândire tehnică în domeniul acţiunii umidităţii asupra clădirilor.

Umezirea pereţilor generată de alte cauze decât umiditatea provenită din ascensiunea capilară a apei (ex: dimensionarea termică necorespunzătoare a elementelor de închidere, creşterea umidităţii superficiale a pereţilor prin exploatarea necorespunzătoare a spaţiilor, aplicarea unor zugrăveli pe bază de polimeri şi acrilaţi care constituie o barieră în calea difuziei umidităţii prin pereţi, instalaţii de apă sau canalizare necorespunzătoare sau defecte îngropate în pereţi, neîndepărtarea apei pluviale din jurul clădirilor etc.) este adeseori denumită în mod eronat „igrasie“ de către necunoscători şi poate crea confuzii, motiv pentru care în textul lucrării se va evita utilizarea acestui termen.

Activitatea s-a concentrat în principal asupra acţiunilor de eliminare a umidităţii din pereţii clădirilor şi respectiv de accelerare a eliminării umidităţii capilare din masa lor.

În esenţă, lucrările de asanare privesc acţiuni al căror rezultat să permită „respiraţia“ pereţilor şi fundaţiilor, împiedicarea ascensiunii umidităţii capilare prin pereţi, întreruperea capilarităţii. Clădirile vechi, din patrimoniul cultural naţional, unele vechi de sute de ani (castele, catedrale, biserici) cu pereţi şi fundaţii care „respiră“ şi un microclimat corespunzător, nu au prezentat fenomene generate de umiditatea capilară. Modificările care au survenit atât în exploatarea clădirilor vechi, de exemplu încălzirea unor spaţii care funcţionau neîncălzite, efectuarea unor lucrări de construcţii care au creat bariere în circulaţia umidităţii spre exterior, finisaje care au colmatat porii tencuielilor, ridicarea nivelului apelor freatice, neîntreţinerea corespunzătoare a sistemului de captare şi îndepărtare a apelor pluviale de lângă clădire, ridicarea nivelului terenului înconjurător etc. – au generat creşterea nivelului umidităţii capilare în pereţi cu efecte de degradare a finisajelor, tencuielilor şi chiar a zidurilor.

Au fost prezentate soluţii şi realizări ale S.C. Recon Reparaţii Construcţii S.R.L. Cluj-Napoca cu diferite ocazii, în cadrul simpozioanelor organizate de Uniunea Arhitecţilor (la Sighişoara), la Târguri de Construcţii (Bucureşti, Cluj, Sibiu, Timişoara) precum şi în cadrul Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca.

În decursul anilor au fost aplicate multe dintre tehnologiile din domeniul asanării clădirilor, pe măsură ce au apărut pe piaţa din România sau ca urmare a identificării lor în documentaţii tehnice străine, selectând soluţiile care au dus la cele mai bune rezultate.

Documentarea şi specializarea personalului (ingineri şi muncitori) s-a făcut la firmele „COMER Spa – Italia“ şi „Technored SRL – Italia“.

Au fost utilizate şi alte tehnologii care presupun injectarea în pereţii ce prezintă acumulări de umiditate capilară a unor paste-gel (Dryzone, Ultracure), sau soluţii apoase (batoane Freezteq, Nordry 100 Base, Sto etc.).

Unele dintre acestea ofereau perioade de garanţie mai reduse şi au fost evitate, selectând variantele care prezentau gradul de încredere cel mai ridicat din partea proprietarilor.

Nu s-a epuizat întreaga gamă de soluţii, însă utilizarea acestora în combinaţie cu alte lucrări de conservare şi recuperare a stării iniţiale a construcţiilor în cauză au dus la atingerea scopului propus – eliminarea umidităţii clădirilor.