0 titluri

Tel: 0722.940.581

 1. Acasă
 2. Cărţi: Religie
 3. Cărţi: Creştinism
 4. Cartea capitolelor mistice
Carte

Cartea capitolelor mistice

Cartea capitolelor mistice. Editura Mix
CumpărDetalii carte

Meditaţii asupra ascensiunii sufletului preluate de la părinţii deşertului şi de la alţi învăţători ai creştinismului

Autor(i): John Anthony McGuckin
Editura: Mix
Colecţia: Alternative spirituale
Anul apariţiei: 2005
Pagini: 230 (13x20 cm)
Preţ: 25,00 Lei
Disponibilitate: în 7-14 zile

„Cartea capitolelor mistice - meditaţii asupra ascensiunii sufletului preluate de la părinţii deşertului şi de la alţi învăţători ai creştinismului timpuriu“ reprezintă o colecţie de texte preluate din înţelepciunea monastică a creştinismului timpuriu, o picătură din imensul ocean de cunoaştere ezoterică ce continuă să existe şi să fie folosit până astăzi în mănăstirile din Orient.

Textele au fost aranjate, aşa cum se proceda în vechile manuale de instrucţiuni creştine, în trei secţiuni distincte, una practică, a doua teoretică şi cea de-a treia gnostică (intitulate cu termenii greceşti corespunzători: Praktikos, Theoretikos si Gnostikos).

„Frazele“ (care în greaca veche însemnau unităţi de gândire sau paragrafe) au fost editate (la fel, aşa cum se proceda în vechime) în trei „centurii“, adică grupe de câte 100 de aforisme. Fiecare „frază“ poate fi folosită ca reflecţie pentru ziua respectivă. Iniţial, ele trebuiau învăţate pe de rost, la începutul zilei, iar apoi repetate ori de câte ori discipolul avea un moment de răgaz. Aceste momente de hesychia (linişte a sufletului) erau structurate de către călugării de altădată ca pauze între sarcinile simple pe care le aveau de îndeplinit pentru a-şi putea duce viaţa în mijlocul deşertului. De pildă, monotonia împletitului de coşuri (una din ocupaţiile favorite ale celor din mediul monahal) era întreruptă doar de repetarea regulată a rugăciunilor şi de meditaţia asupra „frazei“ zilei.

Viaţa modernă este infinit mai solicitantă şi mai aglomerată, dar chiar şi cei mai ocupaţi dintre oameni au momentele lor de hesychia, spre exemplu atunci când aşteaptă autobuzul sau trenul, ori atunci când conduc maşina, când se plimbă sau pur şi simplu când au o clipă de relaxare. Asemenea momente sunt ideale pentru repetarea mentală a frazei şi pentru meditaţia asupra semnificaţiei ei profunde: asupra manierei în care am experimentat deja până acum sensul ei, asupra felului în care ne-ar putea ilumina ea sufletul, revelându-ne o scânteie din adevărul nostru lăuntric, din preocupările prietenilor noştri sau din misterioasele căi ale lui Dumnezeu.

Cuprinsul cărţii: „Cartea capitolelor mistice“

 • Introducere
 • Praktikos - O centurie de capitole practice
 • Theoretikos - O centurie de capitole teoretice
 • Gnostikos - O centurie de capitole mistice
 • Autori şi texte
 • Surse
 • Note
 • Postfaţă
 • Bibliografie