Între Dumnezeu și Cosmos

Autor: Raimon Panikkar
Editura: Herald
O viziune non-dualistă a realității
Autor(i): Raimon PanikkarEditura: Herald
Colecţia: Maeștrii spirituali
Anul apariţiei: 2006
Pagini: 240 (13x20 cm)
ISBN:9789737970802
Preţ: 26,00 Lei
Disponibilitate: în 7-14 zile
Cartea „Între Dumnezeu și cosmos“ este o sumă de dialoguri purtate cu Gwendoline Jarczyk, filozof specialist în Hegel și Meister Eckhart. Aici Raimon Panikkar ne oferă viziunea sa trinitară asupra realității, în care omul se află la punctul de întâlnire al lui Dumnezeu cu cosmosul, și ne invită să descoperim natura non-duală a realului.
De-a lungul cărții, reflecția se construiește în jurul unor teme precum: experiență mistică, dialogul inter și intrareligios, răul, raporturile Bisericii cu spiritualitățile orientale, etica științei etc.
Căutător pasionat și deopotrivă cercetător riguros, Panikkar se prezintă aici ca un maestru spiritual radiind de bucurie și compasiune.
Raimon Panikkar este un cercetător pasionat, riguros, un om al reflecției, atent la viață. O ființă cu o abordare senină, care știe să se revolte în fata suferințelor lumii. Un singuratic iubitor de meditație, care cultivă tăcerea și e în stare să vorbească ceasuri întregi despre ceea ce înseamnă pasiunea lui.
Aceste contraste și multe altele pot fi numite în câțiva termeni simpli: o credință fermă în valorile relației, o venerație unită cu entuziasmul pentru viață - acest eveniment unic, această veritabilă sărbătoare - o cultură a umanului și a ceea ce el numește realitatea pur și simplu, trinitară prin excelență, cu un Dumnezeu-Treime liber de orice solipsism și intim unit cu structura realului: încă o dată, Dumnezeu, Omul și Lumea.
Pentru a câștiga regiunile în care se trăiește acest mister, este nevoie de angajarea resurselor trupului și ale inteligenței - la punerea lor în acțiune unind și această a treia dimensiune a lucrurilor, despre care victorinii din secolul al XII-lea spuneau fără șovăială că nu este accesibilă decât celui de-al treilea ochi, doctrină care îmbina strălucit anumite trăsături ale înțelepciunilor Orientului.
Raimon Panikkar are drept unică țintă aceea de a reveni la acest centru și să facă înțeleasă puterea acestuia de integrare cosmoteandrică. De aici, privirea poate să meargă mai departe, să străbată toate orizonturile: atunci îi este îngăduit să așeze culturile într-un dialog rodnic, aceasta fără să le separe pe nedrept de religii, cărora li se cuvine să li se recunoască specificitatea proprie.
Cel care, în fața dumneavoastră, se declară convins de adevărul hinduismului la fel de mult ca și de cel al creștinismului, nu rămâne dator atunci când este vorba de punerea condițiilor unui dialog interreligios.
Fiecare dintre aceste doctrine și aceste experiențe se datorează, în realitate, de această dată în beneficiul unui dialog intrareligios, acceptării caracterului relativ al tuturor sistemelor de reprezentare.
Doar astfel, și până în amănuntele proprii fiecăruia, poate fi atinsă acea a treia dimensiune susceptibilă să ne deschidă către viziunea realității pur și simplu în structura ei trinitară și relațională.
Cuprinsul cărţii: „Între Dumnezeu și Cosmos“
- Cuvânt înainte
- Sensul realității
- Revelația, partea și întregul
- Orizontul mitului
- Despre identitatea creștină
- Din Răsărit și din Apus. Sacerdoțiul regal
- Biblia, Veda și Scripturile creștine
- Tăcerea lui Buddha;Cristos părăsit de Dumnezeu
- Moartea și învierea
- Infernul, responsabilitatea, rugăciunea
- Treimea radicală
- Intuiția cosmoteandrica. Non-dualitatea
- Inter- și intrareligios. Ce este dialogul?
- Religia și religiile. Pluralismul
- Timpul circular. Realitatea răului
- Nedreptatea. Instituțiile
- Credința nu are obiect
- Experiență mistică
- Moartea lui Cristos și nimicul misticilor
- Știința modernă și mașina de al doilea nivel
- Etica științei. Omul în centrul culturii