0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărți: Etnologie
  3. Arborele Gnozei
Carte

Arborele Gnozei

Autor(i): Ioan Petru Culianu
Editura: Polirom
Colecţia: Biblioteca Ioan Petru Culianu
Anul apariţiei: 2015
Pagini: 384 (13x20 cm)
Preţ: 39,95 Lei
Disponibilitate: în stoc

În aparență și numai în aparență, subiectul acestei cărți îl constituie studierea unor curente – mai întâi din domeniul religiei, apoi din domeniile filozofiei, literaturii și științei – care au în comun o serie de premise, cum ar fi aceea că lumea aceasta și Creatorul ei sunt, dacă nu de esență rea, cel puțin de esență inferioară.

Potrivit așteptărilor mele, cartea se va dovedi destul de incitantă pentru cei interesați de studiul Antichității târzii sau de istoria Evului Mediu; dar cred că noutatea ei fundamentală nu rezidă atât în masa de informații adunate aici, pentru prima dată, la un loc, cât în metodă.

Concepția noastră modernă asupra istoriei este imprecisă și depășită. Are nevoie de o revizuire radicală, în lumina a ceea ce se petrece în unele arii mai sofisticate ale științei, a căror viziune asupra lumii a pornit să se modifice încă de acum un secol.

Cel mai revoluționar aspect al gândirii lui Culianu apare în ultima sa carte – publicată postum –, „Arborele Gnozei“.

Sistemele gnostice, arată Culianu, au toate ceva în comun și sunt totuși diferite, formând un fel de arbore binar care permite diverselor tulpini ale gândirii gnostice să se permute de pe o cărare pe alta.

Aceasta dinamică a ideilor este mai puternică decât voința individuală și ea împinge grupurile și societățile să se miște în direcții diferite.

Ideile, spune Culianu, formează sisteme care pot fi socotite obiecte ideale, existente în dimensiunea lor logică, iar aceste obiecte ideale se unesc și se separă printr-o ars combinatoria de tip matematic.

Dacă natura este combinarea unor forme elementare, atunci religia, dar și ideile filozofice și științifice ascultă de legități similare.