0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărţi: Etnologie
  3. Nodul dacic
Carte

Nodul dacic

Nodul dacic. Editura
CumpărDetalii carte

Autor(i): Ioan Marchiş
Editura: Eikon
Colecţia: Universitas
Anul apariţiei: 2014
Pagini: 196 (14x20 cm)
Preţ: 28,90 Lei
Disponibilitate: în 7-14 zile

Simbolurile sau semnele primare, arhetipale, aflate în memoria ancestrală a culturilor preistorice au reuşit să pătrundă şi să supravieţuiască până azi în cultura populară prin diferite forme (orale, scrise şi incizate pe vase, cărămizi sau plăcuţe de piatră şi lut, pe statuete şi ouă încondeiate, precum şi alte obiecte de ritual sau casnice).

Frecvenţa cu care aceste semne au bombardat imaginarul a determinat apariţia unui depozitar de memorie genetică a cunoaşterii umane, sensibile şi raţionale, construindu se în diverse structuri intime ale formelor de limbaj verbal şi non verbal.

Semnele geometrice ale preistoriei, în toate culturile vechi, traversează mileniile cu o precizie şi o liniaritate provocatoare.

Reprezentările arhetipale ale Maramureşului sunt împinse în forme plastice de o energie ce locuieşte în spatele conştientului, fiind încarnate în toate gesturile şi ritualurile tradiţionale, devenind ele însele (semnele şi simbolurile) parte a anatomiei simţirii şi exprimării atât plastice, cât şi literare sau artistice în general.

Această aură a Tradiţiei Primordiale, ce hălăduieşte în Carpaţi pe o arie concentrică foarte largă, nu a venit de aiurea, ci s a născut aici, aşa cum dovedesc tot mai mulţi oameni de ştiinţă din lume, dar şi vechile şi noile cercetări arheologice, istorice, etnografice, lingvistice, efectuate în acest spaţiu.

Unul din importantele simboluri născute în această arie a Tradiţiei Primordiale şi păstrate în anumite variante, doar aici în Maramureş, este Nodul Dacic, sub toate formele lui exprimate în diverse materiale şi forme, în spaţiu, în relief sau în plan, pe covoare şi materiale textile, în lemn sau ceramică, în piatră sau în vestimentaţie, dar şi în literatura populară, în mituri, legende, basme, cântece, hori, descântece, măşti, teatru popular şi altele.

Nodul e unul dintre simbolurile sacre ale omenirii ce îşi conţin „materialmente“ sensul. El este o definiţie plastică a Principiului, însă în el taina Principiului nu e nici relevată, nici nerelevată, căci această taină nu se lasă explicată prin cuvinte şi nici epuizată prin simţire, înţelegere, iubire. Principiul este şi nu este în Nod. El nu poate fi ţintuit şi epuizat acolo, dar nici nu poate fi dislocat de acest simbol. Imaginea Principiului în Nod este arhetipală şi se proiectează pe ecranul conştientului venind din spatele limbajului.

Nodul e un fel de proiecţie holografică a Principiului şi are o arie de efervescenţă subconştientă şi halucinatorie. Principiul este atât în afara noastră, cât şi în noi, însă el trebuie să fie „construit“ ca să fie înţeles.

Nodul e o construcţie reală, imaginară şi magică în acelaşi timp.

Vă propun, aşadar, în această lucrare, câteva experienţe de cunoaştere a acestui desăvârşit arhetip plastic al Tradiţiei Primordiale.