0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărți: Filozofie
  3. Înțelepciunea arabă. De la preislam la hispano-arabi.
Carte

Înțelepciunea arabă. De la preislam la hispano-arabi.

Înțelepciunea arabă. De la preislam la hispano-arabi.. Editura Polirom
Cumpăr

Ediția a III‑a revăzută și adaugită

Autor(i): Grete Tartler
Editura: Polirom
Anul apariţiei: 2014
Pagini: 504 (14x22 cm)
Preţ: 41,37 Lei
Disponibilitate: în stoc

Grete Tartler compune un tablou complex al înțelepciunii arabe pe baza unor texte de facturi diferite: texte cu caracter sapiențial, meditații, alegorii filosofice și religioase, povestiri cu tâlc, cele mai multe făcând parte din domeniul literaturii arabe clasice – cu excepția unora scrise de gânditori citați de obicei în rândul filosofilor, teologilor sau istoricilor.

Dintre aceste texte fundamentale pentru studiul culturii preislamice și islamice de limbă arabă, unele apar pentru prima dată în limba română, constituind o noutate față de ediția anterioară a acestui volum.

În ciuda faptului că mulți dintre autorii prezentați sunt creștini, bizantini, evrei, persani sau turci, cartea „Înțelepciunea arabă“ reflectă un fenomen intercultural datorat folosirii limbii arabe, „latina Orientului“, indiferent de originea sau credință religioasă a autorilor.

Într-o lume în care identitatea era dată de măsură șlefuirii literare a limbii arabe, căutarea înțelepciunii presupunea esențializare și o creștere spirituală îndemnând la depășirea granițelor regionale, naționale sau continentale. Putem descifra azi în oglinda acelor vremi signatura mobilității și a dialogului între culturi.