0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărţi: Filozofie
  3. Înţelepciunea arabă. De la preislam la hispano-arabi.
Carte

Înţelepciunea arabă. De la preislam la hispano-arabi.

Înţelepciunea arabă. De la preislam la hispano-arabi.. Editura Polirom
CumpărDetalii carte

Ediţia a III‑a revăzută şi adaugită

Autor(i): Grete Tartler
Editura: Polirom
Anul apariţiei: 2014
Pagini: 504 (14x22 cm)
Preţ: 41,37 Lei
Disponibilitate: în 7-14 zile

Grete Tartler compune un tablou complex al înţelepciunii arabe pe baza unor texte de facturi diferite: texte cu caracter sapienţial, meditaţii, alegorii filosofice şi religioase, povestiri cu tâlc, cele mai multe făcând parte din domeniul literaturii arabe clasice – cu excepţia unora scrise de gânditori citaţi de obicei în rândul filosofilor, teologilor sau istoricilor.

Dintre aceste texte fundamentale pentru studiul culturii preislamice şi islamice de limbă arabă, unele apar pentru prima dată în limba română, constituind o noutate faţă de ediţia anterioară a acestui volum.

În ciuda faptului că mulţi dintre autorii prezentaţi sunt creştini, bizantini, evrei, persani sau turci, cartea „Înţelepciunea arabă“ reflectă un fenomen intercultural datorat folosirii limbii arabe, „latina Orientului“, indiferent de originea sau credinţă religioasă a autorilor.

Într-o lume în care identitatea era dată de măsură şlefuirii literare a limbii arabe, căutarea înţelepciunii presupunea esenţializare şi o creştere spirituală îndemnând la depăşirea graniţelor regionale, naţionale sau continentale. Putem descifra azi în oglinda acelor vremi signatura mobilităţii şi a dialogului între culturi.