0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărți: Istorie
  3. Mic dicționar de toponime istorice românești
Carte

Mic dicționar de toponime istorice românești

Mic dicționar de toponime istorice românești. Editura Cetatea de Scaun
Autor(i): Nicolae Constantin
Editura: Cetatea de Scaun
Anul apariţiei: 2012
Pagini: 320 (13x20 cm)
Preţ: 26,00 Lei
Disponibilitate: STOC EPUIZAT!
Nu ştim dacă şi când mai primim această carte.


Autorul l-a denumit „mic dicționar“, deși cuprinde 1087 de poziții, alegându-și drept principal criteriu în abordarea întreprinsă factorul economic, atât de important în evoluția unei localități sau zone geografice.

Dicționarul însă excede acest criteriu, oferind o sumedenie de informații despre evenimente și momente politice și diplomatice, militare, culturale (mănăstiri, biserici, fortificații-monumente istorice și de arhitectură, vechi centre tipografice, carte veche românească, personalității științifice și culturale care au excelat în varii domenii), nefiind omise modestele așezări (în prezent unele dispărute) care rămân prin descoperirile arheologice ce stau la temelia neamului românesc, vechi denumiri de zone geografice din spațiul românesc: districte, „țări“, cercuri, cu rosturile lor în trecute vremuri.

Nu lipsesc localități din spațiul rusesc, din Bulgaria, Turcia, Serbia, sau orașele Viena, Budapesta, Paris, Berlin, implicate în diferite momente în istoria românilor, pe care, într-un fel sau altul, au influențat-o în evoluția sa.

Cât privește localități care, în timp, au jucat un rol important în istoria națională, precum București, Iași, Sibiu, Brașov, Timișoara, Cluj, Alba Iulia, informația istorică pe care autorul o furnizează este atât de densă încât, pentru fiecare în parte, ai impresia că ți se prezintă câte o micromonografie.

Cartea de față se dorește o continuare firească și, în același timp, necesară a „Dicționarului de personalități istorice românești“, apărut până acum în două ediții.

Ideea alcătuirii unui dicționar de toponime istorice s-a cristalizat în timpul editării lucrării menționate, care arată că personalitățile prezentate au trăit și acționat într-o localitate sau în zona unei localități; multe dintre satele și orașele noastre au avut o evoluție spectaculoasă la un moment dat, dezvoltare ce a fost influențată de poziția strategică din zonă, de interesul unor conducători politici sau, în cele mai multe cazuri, de conjuncturi economice.

Toți acești factori au alcătuit destinul, mai mult sau mai puțin generos, al fiecărei localități românești.