0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărţi: Istorie
  3. Populaţii de origine stepică din perioada de tranziţie şi epoca bronzului pe teritoriul României
Carte

Populaţii de origine stepică din perioada de tranziţie şi epoca bronzului pe teritoriul României

Populaţii de origine stepică din perioada de tranziţie şi epoca bronzului pe teritoriul României. Editura Cetatea de Scaun
CumpărDetalii carte

O abordare antropologică

Autor(i): Alexandra Comşa
Editura: Cetatea de Scaun
Colecţia: Arheologie
Anul apariţiei: 2005
Pagini: 110 (17x24 cm)
Preţ: 12,00 Lei
Disponibilitate: în 7-14 zile

Conceperea, derularea şi finalizarea unui studiu antropologic, care să oglindească cât mai veridic structura populaţiilor incluse de arheologi în larga categorie de purtătoare ale mormintelor tumulare cu ocru, se dovedeşte un demers dificil.

Aceasta se datorează nu lipsei de interes pentru cunoaşterea lor, ci lacunelor existente în ceea ce priveşte informaţiile referitoare la necropolele sau mormintele izolate atribuite sau atribuibile acestor populaţii.

Aşa cum se va constata şi în conţinutul cărţii de faţă, există serii de schelete care au fost studiate dar, au rămas nepublicate din cauze cel mai adesea obiective, păstrându-se uneori menţiuni şi aprecieri referitoare la analizele antropologice efectuate.

Astfel, dacă perioada Neolitică este bine cunoscută prin cercetările antropologice efectuate pe scheletele din câteva sute de morminte, perioada definită de o parte din specialişti ca fiind de tranziţie la Epoca Bronzului oferă o situaţie mai puţin clară.

În acea vreme au avut loc, la vest de Prut, pătrunderi de comunităţi stepice ale purtătorilor mormintelor tumulare cu ocru. Aceste grupări, însă, nu aparţineau unei singure civilizaţii, iar mişcările de populaţii nu s-au desfăşurat într-un singur moment, ci, s-au succedat în mai multe valuri de intensitate demografică şi culturală diferite.