0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărţi: Afaceri
  3. Cărţi: Leadership
  4. Echipa de echipe
Carte

Echipa de echipe

Echipa de echipe. Editura Publica
CumpărDetalii carte

Noi strategii de leadership pentru o lume complexă

Autor(i): Stanley McChrystal, Chris Fussell, David Silverman, Tantum Collins
Editura: Publica
Anul apariţiei: 2016
Pagini: 434 (20x14 cm)
Preţ: 49,00 Lei
Disponibilitate: în stoc

În 2003, când a preluat comanda Forţei Operaţionale Întrunite pentru Operaţii Speciale, generalul Stanley McChrystal şi-a dat repede seama că tacticile militare convenţionale nu mai funcţionau.

Al Qaeda din Irak era o reţea descentralizată care putea să se mişte rapid, să lovească nemilos şi apoi să se piardă printre localnici. Forţele aliate aveau un avantaj uriaş din punct de vedere numeric, al echipamentului şi al pregătirii, dar nimic din toate astea nu părea să conteze.

Nu este nici un secret că, în orice domeniu, echipele mici au multe avantaje – ele pot să răspundă rapid, să comunice liber şi să ia decizii fără complicaţii birocratice. Însă organizaţiile care se confruntă cu provocări cu adevărat mari nu au loc într-un garaj. Ele au nevoie de practici manageriale care pot implica mii de oameni.

Generalul McChrystal a condus o maşinărie ierarhică, foarte disciplinată, compusă din mii de bărbaţi şi femei. Însă pentru a înfrânge Al Qaeda din Irak, Forţa sa Operaţională ar fi trebuit să dobândească viteza şi flexibilitatea inamicului. Exista vreo modalitate de a combina forţa celei mai puternice armate din lume cu agilitatea celei mai temute reţele teroriste de pe glob? Şi dacă da, se putea aplica acelaşi principiu şi organizaţiilor civile?

McChrystal şi colegii săi au renunţat la un secol de înţelepciune convenţională şi, în toiul unui război istovitor, au transformat Forţa Operaţională în ceva nou: o reţea care combina comunicarea extrem de transparentă cu autoritatea decizională descentralizată. Zidurile dintre compartimente au fost dărâmate. Liderii analizau cele mai bune practici ale celor mai mici unităţi şi descopereau modalităţi de a le extinde la mii de oameni de pe trei continente, folosind tehnologia pentru a crea o unitate care, chiar şi cu un deceniu în urmă, ar fi fost imposibilă.

Forţa Operaţională devenea o „echipă de echipe“ – mai rapidă, mai orizontală, mai flexibilă – şi învingea Al Qaeda.

În această carte influentă, McChrystal şi colegii săi prezintă modul în care provocările cu care s-au confruntat în Irak pot fi relevante pentru nenumărate afaceri, organizaţii nonprofit şi de alte tipuri. Lumea se schimbă mai repede ca niciodată şi cel mai inteligent răspuns pe care îl pot da cei aflaţi la conducere este să acorde grupurilor mici libertatea de a experimenta şi, în acelaşi timp, să-i stimuleze pe toţi să împărtăşească noutăţile şi cu ceilalţi membri ai organizaţiei. Aşa cum afirmă autorii folosind exemple convingătoare, strategia echipei de echipe a funcţionat peste tot, de la camerele de urgenţă ale spitalelor, până la NASA. Ea are potenţialul de a transforma organizaţiile, fie ele mici sau mari.

„Echipa de echipe“ este erudită, elegantă şi profundă. Neaşteptat şi surprinzător de bogată în informaţii şi tot felul de minunăţii, cartea oferă un exemplu pentru modul în care poţi face faţă complexităţii tot mai mari a lumii. O lectură obligatorie pentru orice om căruia îi pasă de viitor – adică pentru noi toţi.

„Echipa de echipe“ este un argument convingător şi pragmatic, pentru o abordare mai informată, descentralizată, a managementului, venit din partea unui lider care a trecut cu succes prin încercări cu mize mult mai mari decât cele cu care se vor confrunta vreodată cei mai mulţi dintre liderii de afaceri. O lectură obligatorie pentru oricine se gândeşte serios să-şi ducă mai departe, mai repede, stilul de conducere.

John Verhuizen, Preşedinte şi CEO ACE Hardware Corporation

Învăţămintele şi conceptele descrise în „Echipa de echipe“ oferă un model valoros de leadership pentru orice industrie sau domeniu. Principiile leadershipului clasic se luptă să ţină piept ritmului actual, de nestăpânit, al fluxului informaţional, şi spiritului antreprenorial al generaţiei digitale. „Echipa de echipe“ utilizează ca resurse aceste noi realităţi, oferind un cadru de conducere pentru a reproduce caracterul cuprinzător şi adaptabilitatea unui startup care evoluează rapid la scara unei organizaţii mari.

Brad Smith, preşedinte & CEO Intuit