Mic curs de autoapărare intelectuală
Editura: Paralela 45
Colecţia: Total
Anul apariţiei: 2011
Pagini: 320 (13x20 cm)
Preţ: 25,00 Lei
Disponibilitate: în 7-14 zile
„Exercitarea autoapărării intelectuale este un act de responsabilitate civică. Este ceea ce m-a motivat să scriu cartea de față, care oferă o introducere în gândirea critică.“ (Normand Baillargeon)
Care este relația dintre democrație și gândirea critică?
Ce trebuie să știe un cetățean dintr-o democrație pentru a face să aibă sens cuvântul democrație?
În cartea de față, pedagogul radical Normand Baillargeon îi învață pe cititori cum să citească, să deconstruiască și să pună întrebările necesare pentru a se proteja de manipulările guvernanților, ale autorităților și ale altor elite.
Indiferent dacă subiectul este chemarea la ceea ce ni se prezintă drept război fără vărsare de sânge, controversa din jurul Designului Inteligent, înțelegerea cheltuielilor militare ale guvernului sau pur și simplu cititul presei, Baillargeon îi învață pe cititori să evalueze informația și să aleagă realitățile din amalgamul informațional generat de oficialități sau de media.
În spiritul apărătorilor gândirii critice din fiecare epocă, și incluzând Detectorul de baliverne al regretatului celebru om de știință Carl Sagan și părerile lui George Orwell cu privire la uzul și abuzul politic asupra limbajului, cartea de față îi înzestrează pe cititori cu instrumentele necesare pentru a-și lua în propriile mâini educația de cetățeni.