Altoirea pe înțelesul tuturor
850 de desene, mișcare cu mișcare. Toate tipurile de altoire.
Autor(i): Éric Dumont,Editura: MAST
Colecţia: Agro-zoo
Anul apariţiei: 2014
Pagini: 218 (13x20 cm)
ISBN:9786066490306
Preţ: 28,00 Lei
Disponibilitate: în stoc
De ce să altoim pomii?
Dacă urmăriți să înmulțiți pomii și arbuștii din grădină cu niște exemplare identice atunci altoirea este mijlocul cel mai sigur și fiabil de a reproduce o varietate sau specie, fidelă, din toate punctele de vedere, cu originalului.
Cu titlu de exemplu și pentru a vă permite să înțelegeți și să admiteți utilitatea multiplicării prin altoire a pomilor, aflați că dacă semănați toți sâmburii produși de un pom selecționat pentru înmulțire, aveți toate șansele să obțineți tot atâtea soiuri diferite câți sâmburi ați semănat, dar niciodată varietatea care a dat sâmburii. Aceasta deoarece sâmburii din fructe sunt rezultatul unei polenizări cu alt soi.
Ce este altoirea?
Altoirea este mijlocul prin care facem ca o varietate sau un cultivar să poată fi reproduse în oricât de multe exemplare și care să respecte fidel calitățile plantei mame.
Altoirea reprezintă uniunea unei părți vegetale (altoiul), cu o altă plantă (portaltoiul), în vederea obținerii unui singur individ care va avea, de-a lungul întregii sale vieți, calități aparținând ambelor plante din care s-a născut.
Un mare avantaj legat de reproducerea prin tehnica altoirii este însușirea multor plante de a putea fi altoite cu altoi aparținând altor specii din aceeași familie botanică.
Cum cele două specii ce urmează să se unească au exigențe diferite față de condițiile de viață vom putea alege cele mai reușite combinații ținând seama de sol, de vigoarea plantelor concurente și de dezvoltarea dorită ulterior altoirii.
Cum se face altoirea pomilor?
Pentru a vă ghida în scopul de a reuși aceste intervenții de chirurgie vegetală, în mare parte delicate, am descris în această carte ansamblul tehnicilor de altoire pe care le-am aplicat eu. Toate cazurile dezvoltate aici, procedeele de execuție, sfaturile și avertismentele față de fiecare specie tratată sunt roadele experienței mele de pepinierist.
Confruntat cu o obligație față de rezultate, pepinieristul își va etala toate resursele profesionale care rezultă din observații pentru a reuși în diferitele etape de producție.
Altoitul impune o atenție particulară: este o acțiune de bază condusă scrupulos pentru a asigura perenitatea, a securiza viitorul varietăților și a le garanta autenticitatea.
Acesta este principiul de muncă al pepinieristului în păstrarea patrimoniului vegetal pe care l-a moștenit și acesta este motivul încrederii în viitor.
Îmi este altoitul la îndemână?
Din punct de vedere tehnic, operația de altoire necesită un minim de cunoaștere a principiilor fundamentale care permit o asociere ideală și de durată între un altoi și un portaltoi. Trebuie neapărat să le cunoașteți. Altoitul seamănă mult cu o operație chirurgicală chiar dacă pe vegetale.
Necesită multă grijă și îndemânare și utilizare atentă de materiale simple dar eficace și potrivite.
Pepinierist experimentat, autorul cărții vă va ghida mișcare cu mișcare pentru a deprinde tehnicile necesare altoirii fiecărei specii fie că se aplică altoirea în despicătură, sub scoarță, englezească, în T, în încrustație.
Peste 850 de desene vă vor conduce mișcările de altoire a mai mult de 30 specii de arbori și arbuști din grădină, fie că sunt soiuri fructifere sau ornamentale.
Cuprinsul cărţii: „Altoirea pe înțelesul tuturor“
- Cuvânt înainte
- Introducere
- Altoirea arborilor și arbuștilor de la A la Z
- Arbori și arbuști fructiferi
- Caisul
- Kiwi
- Plante citrice
- Migdalul
- Cireșul
- Castanul comestibil
- Gutuiul
- Coacăzul și agrișul
- Moșmonul
- Nucul
- Piersicul și nectarina
- Părul
- Mărul
- Prunul
- Vița-de-vie
- Arbori și arbuști ornamentali
- Salcâmul
- Zămoșița siriană
- Păducelul
- Conifere
- Arțarul
- Frasinul
- Ginkgo
- Glicina
- Fagul
- Iedera
- Liliacul
- Castanul
- Arborele de bujor
- Trandafirul
- Salcâmul japonez
- Scorușul de munte
- Teiul
- Index