Arta de a făuri oameni
Editura: Trei
Colecţia: Psihologia pentru toți
Anul apariţiei: 2019
Pagini: 464 (13x20 cm)
Preţ: 59,00 Lei
Disponibilitate: în 7-14 zile
Viața unei familii seamănă cu un aisberg: majoritatea oamenilor cunosc doar o zecime din ceea ce se întâmplă – zecimea pe care o văd și o aud. Unii bănuiesc că ar putea fi mai mult decât atât, dar nu știu exact ce și nici nu știu cum să caute. Pornind de la experiența sa terapeutică bogată, autoarea subliniază rolul important al familiei pentru dezvoltarea tuturor membrilor săi, atât copii, cât și adulți. În toate familiile, disfuncționale sau nu, acționează aceleași forțe: stima de sine a fiecărui membru al familiei, comunicarea dintre membrii familiei, regulile de interacțiune dintre ei și legăturile familiei cu societatea.
Exercițiile propuse în carte vin în sprijinul tuturor celor care vor să aducă schimbarea în propria familie și permit accesul la modul de lucru al Virginiei Satir, extrem de util și pentru psihologi, consilieri și terapeuți. Scrisă într-un limbaj accesibil, plină de exemple, cartea se adresează tuturor celor interesați de psihologia familiei.
„Formarea unei familii este probabil cel mai dificil lucru din lume. Seamănă cu procesul prin care două firme își pun laolaltă resursele pentru a crea un produs unic. Toate durerile de cap ce pot să apară pe parcursul acestui proces sunt prezente și atunci când doi adulți, un bărbat și o femeie, se reunesc pentru a crește un copil de la naștere până la vârsta adultă. Părinții dintr-o familie care favorizează dezvoltarea își dau seama că problemele apar, pur și simplu, pentru că viața le aduce în cale, și vor continua să caute soluții creative pentru fiecare nouă problemă care apare. Pe de altă parte, familiile cu probleme își consumă energiile încercând în van să oprească apariția problemelor; iar când problemele apar - și, bineînțeles, problemele apar întotdeauna - acești oameni nu au resurse pentru a rezolva crizele.
Părinții care favorizează dezvoltarea înțeleg că schimbarea este inevitabilă: copiii se schimbă rapid de la o etapă la alta, adulții se dezvoltă și se schimbă în continuu, lumea din jurul nostru nu stă niciodată pe loc. Ei acceptă schimbarea ca parte a vieții și încearcă să o folosească în mod creativ pentru ca familiile lor să favorizeze și mai mult creșterea membrilor.“
„Am convingerea că orice familie cu probleme poate deveni o familie care favorizează dezvoltarea. Majoritatea lucrurilor care fac ca familiile să fie disfuncționale se învață după naștere. Dacă aceste lucruri se învață, atunci cu siguranță se și dezvață, iar în locul lor se pot învăța lucruri noi. Întrebarea este cum facem asta?
Pe măsură ce veți vedea mai clar problemele din familie, veți înțelege și că, indiferent ce s-a întâmplat în trecut, ați făcut tot ce puteați să faceți mai bine. Este inutil să vă simțiți vinovați sau să dați vina pe alți membri ai familiei. Sunt mari șanse ca nimeni să nu fi observat cauzele care au produs disfuncționalitățile din familie - și nu pentru că nimeni nu dorea să le vadă, ci pentru că nu știați încotro să priviți sau fuseserăți învățați să vedeți viața prin ochelari mentali, care vă împiedicau vederea. Citind această carte veți începe să vă scoateți ochelarii și să priviți direct lucrurile care produc bucurie sau durere în viața de familie.“
Cuprinsul cărţii: „Arta de a făuri oameni“
- Prefață
- Nota editorului
- Introducere
- Cum e familia voastră?
- Stima de sine: Vasul de care nu are nimeni grijă
- Stima de sine: Sursa energiei personale
- Mandala personală
- Comunicarea: A vorbi și a asculta
- Tipare de comunicare
- Jocuri de comunicare
- Regulile după care trăiți
- Sisteme: deschise sau închise?
- Cuplul: Arhitecții familiei
- Familii speciale
- Harta familiei voastre
- „Cutia cu viermi“ în acțiune
- Proiectul familiei
- Câteva elemente esențiale ale proiectului familiei
- Ingineria familială
- Familia extinsă
- Ciclul vieții
- Adolescența
- Crearea unei perechi pozitive
- Spiritualitate
- Ultimii ani
- Familia în societate
- Pace în oameni, pace între oameni
- Familia viitorului
- Dragă cititorule