0 titluri

Tel: 0722.940.581

 1. Acasă
 2. Cărţi: Dezvoltare personală
 3. Cărţi: Prosperitate şi succes
 4. Cum să creezi adevărata prosperitate
Carte

Cum să creezi adevărata prosperitate

Cum să creezi adevărata prosperitate. Editura ACT şi Politon
Detalii carte

Autor(i): Shakti Gawain
Editura: ACT şi Politon
Anul apariţiei: 2015
Pagini: 217 (11x17 cm)
Preţ: 19,00 Lei
Disponibilitate: STOC EPUIZAT!
Nu ştim dacă şi când mai primim această carte.


Autoarea Shakti Gawain, un guru foarte iubit în domeniul dezvoltării personale şi al conştiinţei, ne descrie în cartea „Cum să creezi adevărata prosperitate“, modul în care puteţi avea o relaţie cu banii şi felul în care banii sprijină şi sporesc experienţa noastră generală asupra prosperităţii.

„Cum să creezi adevărata prosperitate“ aduce în prim plan o perspectivă inedită asupra prosperităţii şi vieţii armonioase.

Definiţia prosperităţii nu constă, în viziunea lui Gawain, în posesiunea numeroaselor bunuri materiale şi în tone de bani, ci mai degrabă în dezvoltarea echilibrului şi a integrării.

Printr-o abordare nouă, Gawain critică tendinţa occidentală de a echivala banii cu fericirea, încurajând cititorii să îşi examineze dorinţele în mod onest, până la adevăratele cauze şi motivaţii şi să le separe de năzuinţele false şi dependenţe.

Cu aproximativ un an în urmă, prietenul şi colegul meu de editură Marc Allen m-a rugat să scriu o carte despre prosperitate pentru editura lui. La acea vreme, eram prea ocupată chiar şi să mă gândesc la acest lucru. Marc a stăruit şi, în cele din urmă, mi-a devenit limpede că era o idee grozavă. Întotdeauna am intenţionat să scriu, într-o bună zi, o carte despre relaţia dintre bani şi conştiinţă.

În mod normal, când scriu o carte, acest lucru reprezintă culminarea câtorva ani de concentrare intensă asupra unui anumit subiect. În acel interval, studiez anumite idei şi tehnici, conduc workshopuri pe tema respectivă, îmi rafinez înţelegerea şi, desigur, mă străduiesc să integrez toate acestea în propria mea viaţă. Până la final, reuşesc cu adevărat să „extrag“ din acel subiect toată valoarea pe care o pot obţine din acesta.

Scrierea unei cărţi este un mod de a completa un anumit ciclu al propriului meu proces de învăţare şi de a-l transmite celorlalţi.

Această carte a fost diferită. În ultimii ani, nu m-am gândit sau nu m-am referit prea mult la subiectul prosperităţii. Ştiam că am câteva lucruri de spus despre aceasta, dar nu am dezvoltat şi nu am rafinat ideile respective. Am atins subiectul prosperităţii în câteva dintre cărţile mele anterioare – „Vizualizarea creativă“ şi „Cum să trăieşti în lumină“ – dar am ştiut că era vremea să îmi actualizez şi să îmi extind cunoştinţele.

Acest proiect m-a provocat să mă gândesc şi să clarific ceea ce înseamnă adevărata prosperitate pentru mine. În acest răstimp, am condus seminarii pe această temă şi am avut câteva conversaţii foarte interesante pentru a afla ideile altor oameni despre adevărata prosperitate. În această carte, vă ofer ceea ce am învăţat. Sper că va fi un catalizator, astfel încât să descoperiţi ce înseamnă pentru voi adevărata prosperitate.

Vă sugerez ca, înainte de a citi mai departe, să închideţi ochii câteva clipe şi să vă gândiţi ce înseamnă pentru voi cuvântul „prosperitate“. Nu uitaţi să respiraţi în timp ce faceţi asta! Acest lucru v-ar putea ajuta să începeţi procesul deschiderii faţă de experienţa unei abundenţe sporite. Apoi citiţi mai departe… Fie ca această carte să vă inspire şi să vă ajute în căutarea adevăratei prosperităţi.

Întrebarea este cât de mulţi bani sunt destui pentru a ne a aduce prosperitatea?

Unii oameni au o anumită sumă în minte despre care consideră că ar rezolva problema; alţii presupun pur şi simplu că trebuie să existe o anumită sumă care ar putea să funcţioneze. Cu toate acestea, tristul adevăr este că majoritatea dintre noi nu trăiesc prosperitatea, indiferent de câţi bani am câştiga sau am avea. Este uşor să vedem de ce nu ne simţim prosperi în cazul în care câştigăm foarte puţini bani şi trebuie să luptăm doar ca să satisfacem nevoile de bază.

Este, de asemenea, uşor de înţeles de ce nu ne simţim prosperi dacă avem un venit moderat, dar şi o grămadă de responsabilităţi financiare: o familie de întreţinut, o ipotecă de plătit şi aşa mai departe.

Cu toate acestea, numeroşi oameni câştigă o cantitate considerabilă de bani şi tot nu trăiesc prosperitatea. Cumva, când veniturile noastre cresc, nivelul nostru de responsabilitate financiară creşte odată cu acestea. Banii se duc la fel de repede pe cât au venit şi ne simţim supuşi unei presiuni mai mari de a administra toate acestea.

Recent, am citit un articol despre unul dintre cei mai de succes actori de film de la Hollywood. Intervievatorul l-a întrebat cum este să câştige câteva milioane de dolari pentru un film. Acesta a răspuns: „Ei bine, să spun drept, un milion de dolari nu mai ajunge atât de departe pe cât o făcea pe vremuri.“ În mod limpede, acest bărbat nu se simţea foarte prosper, în ciuda a ceea ce majoritatea dintre noi ar considera o avere substanţială.

Adeseori, apar anxietăţi care însoţesc faptul de a avea mulţi bani: „Cum îi investesc? Cum îi administrez? Şi dacă îi pierd? Şi dacă fac o mişcare stupidă şi totul se duce pe apa sâmbetei?“ Se pare că muncim mai mult şi mai din greu şi totuşi, ne pomenim că pierdem numeroase aspecte importante ale vieţii – relaxarea, intimitatea, conectarea spirituală, distracţia.

Destul de ciudat, numeroşi oameni bogaţi şi de succes, mai ales atunci când ajung la vârsta de mijloc sau când îmbătrânesc, ajung să tânjească după acea simplitate pe care o aveau mai demult în vieţile lor, când aveau mai puţini bani, mai puţine nevoi şi mai mult timp.

Oamenii care s-au îmbogăţit uşor sau nu neapărat în urma muncii asidue se confruntă adeseori cu alte capcane. Cineva care a moştenit bani, a avut un noroc chior, s-a căsătorit cu o persoană bogată, a cunoscut succesul peste noapte (aşa cum se întâmplă în cazul anumitor actori sau muzicieni) sau a câştigat la loterie, are propriul său set de probleme. Dintre acestea ar putea face parte lipsa respectului de sine sau a puterii personale, incapacitatea de a administra banii înţelept sau responsabil (ceea ce duce adeseori la pierderea lor) sau faptul de a se simţi îndatorat faţă de sau controlat de sursa banilor. Aceşti oameni ar putea simţi că vieţile lor sunt lipsite de direcţie, sens şi satisfacţie sau ar putea avea tendinţa de a-şi satisface în exces toate poftele, până la autodistrugere.

Şi mai există şi reacţiile celorlalţi. Ceilalţi oameni te plac în mod autentic sau sunt doar impresionaţi de averea ta? Te iubesc pentru ceea ce eşti sau vor doar ceea ce le poţi oferi? Aceste întrebări pot cântări mult când ai o grămadă de bani. După cum vezi, tot felul de factori pot perturba experienţa prosperităţii la orice nivel al bogăţiei financiare.

Dacă prosperitatea nu este cauzată de bani, care este relaţia dintre bani şi prosperitate?

De fapt, este posibil, în anumite circumstanţe, să trăim o mare prosperitate fără niciun ban. Imaginează-ţi că trăieşti într-un mediu natural splendid, că îţi construieşti propria casă, că îţi cultivi propria hrană, că îţi oferi la schimb abilităţile pentru lucrurile de care ai nevoie, că faci munca pe care o iubeşti, înconjurat de familie şi comunitate.

Populaţiile indigene din toată lumea au experimentat probabil acest tip de prosperitate, cel puţin intermitent, timp de multe mii de ani. Poate că unii dintre strămoşii noştri mai norocoşi s-au bucurat de acest tip de prosperitate. Chiar şi astăzi, unii oameni trăiesc mai mult sau mai puţin astfel, cu o nevoie minimală de bani.

În lumea modernă, cu toate acestea, majoritatea dintre noi aleg un mod de viaţă în care trebuie să aibă de-a face cu banii. Prin urmare, prosperitatea noastră are legătură cu banii în anumite moduri. Pentru mulţi dintre noi, banii joacă un rol în procesul creării lucrurilor de care avem nevoie. Finanţele noastre constituie un aspect al prosperităţii noastre.

Aş defini adevărata prosperitate financiară în acest mod: a avea o relaţie cu banii care sprijină şi sporeşte experienţa noastră generală asupra prosperităţii.

Din moment ce banii simbolizează energie, afacerile noastre financiare tind să reflecte modul în care se mişcă energia vieţii noastre. Când energia noastră creatoare se revarsă liber, adeseori se întâmplă acelaşi lucru şi cu finanţele noastre. Dacă energia noastră se blochează, în mod frecvent şi banii noştri fac la fel. De fapt, tot ceea ce se întâmplă în viaţa noastră este o reflectare a modului în care se mişcă energia noastră. Relaţiile noastre, sănătatea noastră – toate aceste lucruri reflectă fluxul de energie care se mişcă prin noi. Banii sunt doar altă oglindă – una incredibil de folositoare – ce revelează ce se întâmplă în conştiinţa noastră, ce anume funcţionează şi ce nu.

Dacă prosperitatea este experienţa de a avea suficient din ceea ce ne trebuie şi dorim cu adevărat, cum ştim ceea ce ne trebuie şi dorim cu adevărat? Am avut cu toţii experienţa de a crede că avem nevoie de ceva sau a faptului de a dori cu disperare un anume obiect, o anumită experienţă sau relaţie, doar pentru a descoperi că:

 1. După ce am obţinut ceea ce am dorit, acest lucru nu ne-a făcut fericiţi sau ori nu ne-a împlinit în modul în care speram, sau
 2. Nu am obţinut lucrul respectiv, dar viaţa şi-a urmat oricum cursul firesc.
Pentru a face lucrurile şi mai confuze, cei mai mulţi dintre noi au fost expuşi la filosofii aflate în conflict despre modul în care ar trebui să ne tratăm dorinţele. Punctul de vedere materialist spune că ar trebui să încercăm să ne satisfacem toate dorinţele prin acumularea de bogăţii, bunuri, putere şi statut. Industria de publicitate se dedică intensificării şi extinderii dorinţelor noastre pentru tot felul de lucruri şi experienţe. Religiile noastre occidentale ne spun că multe dintre dorinţele noastre sunt păcătoase şi ne conduc pe drumul spre iad. O premisă esenţială a filosofiei budiste este că dorinţa – sau cel puţin ataşamentul – este rădăcina întregii suferinţe: scopul este transcenderea acesteia.Anumite filosofii populare în cadrul mişcării New Age ne asigură că putem avem tot ceea ce dorim, fără nicio limită, dacă suntem deschişi faţă de aceasta. Nu este de mirare că mulţi dintre noi se simt nesiguri în legătură cu faptul dacă ar trebui să urmărim sau să încercăm să renunţăm la dorinţele noastre.

La nivel emoţional, am trăit cu toţii momente când nevoile noastre nu au fost satisfăcute sau dorinţele noastre nu au fost împlinite. Prin urmare, cu toţii am suferit, într-o măsură mai mare sau mai mică, dezamăgirea, frustrarea şi durerea. Dacă durerea a fost mare, poate că am decis, conştient sau inconştient, să ne protejăm de viitoare dezamăgiri refuzându-ne nevoile şi renunţând la visele şi dorinţele noastre. Din nefericire, când ne închidem în acest mod, blocăm mişcarea forţei vitale în interiorul nostru; devenim deprimaţi şi indiferenţi.

Aşadar, cum ne raportăm la nevoile şi dorinţele noastre într-un mod sănătos, care să ne aducă adevărata prosperitate?

Înainte de toate, să reflectăm asupra diferenţei dintre o nevoie şi o dorinţă. Avem nevoi la toate nivelurile – fizic, mental, emoţional şi spiritual. Dorinţele noastre adevărate reprezintă aspiraţiile noastre pentru lucrurile despre care simţim că vor intensifica şi îmbogăţi vieţile şi dezvoltarea noastră. Acestea nu sunt două categorii separate şi clar definite. Mai degrabă, nevoile şi dorinţele noastre există pe un spectru, oarecum după cum urmează:

Lucruri de care avem nevoie pentru supravieţuirea fizică.

Lucruri de care avem nevoie pentru starea de bine fundamental fizică, emoţională, mentală şi spirituală.

Lucruri pe care inima şi sufletul nostru şi le doresc pentru împlinirea, autoexprimarea, scopul vieţii şi fericirea noastră.

Lucruri pe care vrem cu adevărat să le avem sau să le experimentăm.

Lucruri pe care am vrea să le avem sau le trăim.

Cuprinsul cărţii: „Cum să creezi adevărata prosperitate“

 • INTRODUCERE
 • Ce este prosperitatea?
  • Banii şi prosperitatea
 • Trei puncte de vedere despre prosperitate
  • Punctul de vedere materialist
  • Punctul de vedere transcendent spiritual
  • Punctul de vedere New Age
  • Adevăr şi limitare în fiecare punct de vedere
 • Banii sunt oglinda noastră
  • Banii reprezintă energie
  • Banii ca o reflectare
  • Banii ca putere
  • Banul ca profesor
  • Taxa de şcolarizare
 • Înţelegerea polarităţilor
  • Putere şi vulnerabilitate
  • Onorarea tuturor energiilor
 • Explorarea contrariilor
  • Activ şi receptiv
  • Dăruirea şi primirea
  • Acţiunea şi fiinţa
  • Prosperitatea timpului
  • Structură şi curgere
 • Dezvoltarea echilibrului şi integrării
  • Paşi către echilibru
  • Echilibru dintre structură şi curgere
  • Folosirea oglinzii vieţii
 • Aspiraţie şi aparţinere
  • Pofte false
  • Descoperirea adevăratelor noastre dorinţe
  • Încrederea în intuiţie
 • Paşi către adevărata prosperitate
  • Pasul 1: Recunoştinţa
  • Pasul 2: Conştientizarea
  • Pasul 3: Vindecarea
  • Pasul 4: Urmarea adevărului tău
  • Pasul 5: Crearea unei viziuni
  • Pasul 6: Fixarea scopurilor
  • Pasul 7: Împărţirea darurilor tale
 • O conversaţie cu Shakti
 • Poveşti despre prosperitate
  • Asumarea riscului
  • Pensionarea
  • Uraganul Iniki mi-a sărit în ajutor
  • Câştigătoarea la loterie
  • Uneori, mai puţin înseamnă mai mult
  • Un vis care mi-a schimbat viaţa
  • Un cerc complet
  • O bogăţie de timp
 • BIBLIOGRAFIE