0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărți: Spiritualitate
  3. Tarotul - Magia în cotidian
Carte

Tarotul - Magia în cotidian

Tarotul - Magia în cotidian. Editura Pro Editură și Tipografie
Cumpăr
Autor(i): Hajo Banzhaf
Editura: Pro Editură și Tipografie
Anul apariţiei: 2008
Pagini: 174 (15x15 cm)
Preţ: 23,12 Lei
Disponibilitate: în stoc

„Cărțile nu mint“ este o afirmație binecunoscută, care provine din finalul poeziei „Ghicitoarea în cărți“ de Adalbert von Chamisso. Ce merită să reținem din ea? Oare chiar ne putem baza pe Arcane sau, până la urmă, totul este pură întâmplare?

Da, este o întâmplare, dar nu una oarecare, ci una importantă.

Această idee ar trebui să ne încânte. Pentru mulți, întâmplarea este ceva lipsit de însemnătate, arbitrar și, uneori, chiar absurd, ei neînțelegând cum poate fi luată în serios o conjunctură oarecare, atâta timp cât, punând aceeași întrebare succesiv, putem extrage Arcane diferite.

Acest lucru este adevărat, în parte, dar nu ne spune nimic, căci natura întâmplării constă tocmai în faptul că nu se repetă sistematic.

A dovedi ceva repetând un experiment oarecare și constatând că, de fiecare dată, se ajunge la același rezultat este o metodă verificată în lumea rațională. Pentru ca aceste experimente să se desfășoare fără probleme, în laborator se creează condiții experimentale, înlăturându-se pe cât posibil factorii subiectivi.

Dacă în cazul acestor experimente, întâmplarea reprezintă un factor perturbator, ce trebuie evitat cu orice preț, în universul Tarotului, ea conferă cea mai importantă sursă de informație. De aceea, în acest caz, nu se pretează metoda verificării obiective.

Semnificația Arcanelor este dată tocmai de conjunctura unică, întâmplătoare, în care privirea se oglindește într-un mod magic. Faptul că nu este o experiență repetabilă este irelevant. Am putea face o paralelă cu lumea viselor: atunci când avem un vis semnificativ, nu este nevoie să se repete cinci nopți la rând pentru a-l lua în serios.

De aceea, și când folosim Arcanele de Tarot, doar prima extragere este decisivă. Dacă repetăm procedura, ele fie vor avea o semnificație secundară, fie nu vor avea nici un fel de valoare.

Psihologia oferă o altă accepțiune: putem privi sfatul Arcanelor ca pe un dialog cu propriul subconștient. Prin intermediul lor, subconștientul, bogat în simboluri și extrem de plastic, ne va indica un răspuns, pe care noi îl vom traduce, apoi, în limbajul conștient.

Desigur că, prin Tarot, nu avem acces la adevăruri general valabile și obiective, ca în alte domenii, dar cu toate acestea, răspunsul Arcanelor nu este total întâmplător și lipsit de semnificație.

Putem compara veridicitatea informațiilor oferite de ele cu sfaturile unui bătrân înțelept. Sunt ca niște povețe pe care le auzim cu plăcere, le luăm în serios și le acceptăm plini de însuflețire.

Bineînțeles că folosirea Arcanelor nu înseamnă să ne vindem sufletul, să devenim dependenți de ele sau să ne supunem orbește sfaturilor acestora.

Se spune că „Tarotul este un servitor bun, dar un stăpân prost“.

Acest motto ilustrează foarte bine modul în care ar trebui să lucrăm cu Arcanele. Cine doar se servește de sfatul lor va avea numai de câștigat. Cine, în schimb, nu mai iese din casă decât atunci când îi permit Arcanele deviază de la adevăratul înțeles al Tarotului.