0 titluri

Tel: 0722.940.581

 1. Acasă
 2. Cărți: Spiritualitate
 3. Viața eliberată
Carte

Viața eliberată

Viața eliberată. Editura Herald
Autor(i): Jiddu Krishnamurti
Editura: Herald
Anul apariţiei: 2014
Pagini: 272 (13x20 cm)
Preţ: 32,00 Lei
Disponibilitate: STOC EPUIZAT!
Nu ştim dacă şi când mai primim această carte.


„Îl admir pe tânărul maestru Krishnamurti; îl admir mai presus de orice; el prețuiește singur cât o armată de eroi. Înțelegerea nemuritoare îl înalță mai presus de putințele noastre.“ (Antoine Bourdelle)

Această carte cuprinde următoarele scrieri: „La picioarele Învățătorului“, publicată sub pseudonimul Alcyone; „Regatul Fericirii“; „Izvorul de Înțelepciune“; „Cine aduce Adevărul“; „Prin ce autoritate“; „Cărarea“; „Viața eliberată“; „Cuvântări rostite la Ommen“.

Aceste scrieri de tinerețe ale lui Krishnamurti arată exemplaritatea unui om care a urmat neabătut drumul sinuos și dificil al ascensiunii spirituale, un om care s-a desăvârșit prin propriile sale puteri.

Tendința de a cerceta și a înțelege a existat la el încă din primii ani ai copilăriei. Grație acestei înclinații și refuzului de a nu accepta decât ceea ce poate fi înțeles, el a evitat să fie atras iremediabil în labirintul misticismului hindus și al metafizicii iraționale. Aceeași nevoie organică de a înțelege pozitiv și complet l-a condus până la deplina realizare a adevărului, fiindcă înțelegerea nu poate fi satisfăcută de un rezultat parțial.

„Eu am fost multă vreme un răzvrătit - scrie el în Viața eliberată - nu am vrut să primesc nimic drept adevăr, până când nu am găsit eu însumi. Ideilor altora nu m-am împotrivit niciodată; nu am voit să primesc însă autoritatea lor și teoria lor despre viață… Și cât timp nu am fost în această stare de revoltă, cât timp nu am fost nemulțumit de toate lucrurile, de toate crezurile, de toate dogmele și de toate credințele, nu am fost în stare să găsesc adevărul. Cât timp nu am fost în stare să distrug aceste lucruri prin continue și susținute eforturi de a înțelege ce se ascunde în spatele lor, nu am putut atinge Adevărul pe care-l căutăm.“

Realizarea lui Krishnamurti s-a înfăptuit treptat și a fost rezultatul normal și firesc al eforturilor sale neîncetate. Au fost încercări dificile cum singur mărturisește: „Cine s-a rătăcit pe o noapte întunecoasă și vede o lumină îndepărtată, acela, cu picioarele însângerate, printre mlaștini, piedici și greutăți de tot felul își croiește drumul spre acea lumină. Astfel am umblat și am luptat și eu spre acea lumină care este țelul meu, care este țelul omenirii întregi“.

În cele din urmă, după un efort de 15 ani, Krishnamurti a izbutit să ajungă la scopul suprem, fără a se înstrăina totuși de lume și de oameni – dimpotrivă, îl vedem încă și mai apropiat, pentru că el a refuzat să se închisteze într-o abstracțiune, într-un sistem filosofic uscat. Realizarea lui nu se datorește unei cauze transcendente, unei revelații speciale, nici unei influențe miraculoase și tainice, ci propriei sale înțelegeri. Nici nu este o reușită rezervată doar unor talente excepționale. Tot în Viața eliberată el spune în acest sens: „Am hotărât să găsesc prin mine însumi scopul vieții și l-am găsit fără ajutorul nimănui. Am pătruns în acea mare a eliberării și fericirii unde nu există mărginire, nici negare, fiindcă este desăvârșirea vieții.“

Cuprinsul cărţii: „Viața eliberată“

 • Cuvânt înainte
 • La picioarele Învățătorului
 • Regatul fericirii
 • Izvorul de Înțelepciune
 • Cine aduce Adevărul
 • Prin ce autoritate
 • Cărarea
 • Viața eliberată
 • Cuvântări rostite la Ommen (1937)
 • Cuvântări rostite la Ommen (1938)