0 titluri

Tel: 0722.940.581

 1. Acasă
 2. Cărţi: Spiritualitate
 3. Viaţa eliberată
Carte

Viaţa eliberată

Viaţa eliberată. Editura Herald
CumpărDetalii carte

Autor(i): Jiddu Krishnamurti
Editura: Herald
Anul apariţiei: 2014
Pagini: 272 (13x20 cm)
Preţ: 32,00 Lei
Disponibilitate: în 7-14 zile

„Îl admir pe tânărul maestru Krishnamurti; îl admir mai presus de orice; el preţuieşte singur cât o armată de eroi. Înţelegerea nemuritoare îl înalţă mai presus de putinţele noastre.“ (Antoine Bourdelle)

Această carte cuprinde următoarele scrieri: „La picioarele Învăţătorului“, publicată sub pseudonimul Alcyone; „Regatul Fericirii“; „Izvorul de Înţelepciune“; „Cine aduce Adevărul“; „Prin ce autoritate“; „Cărarea“; „Viaţa eliberată“; „Cuvântări rostite la Ommen“.

Aceste scrieri de tinereţe ale lui Krishnamurti arată exemplaritatea unui om care a urmat neabătut drumul sinuos şi dificil al ascensiunii spirituale, un om care s-a desăvârşit prin propriile sale puteri.

Tendinţa de a cerceta şi a înţelege a existat la el încă din primii ani ai copilăriei. Graţie acestei înclinaţii şi refuzului de a nu accepta decât ceea ce poate fi înţeles, el a evitat să fie atras iremediabil în labirintul misticismului hindus şi al metafizicii iraţionale. Aceeaşi nevoie organică de a înţelege pozitiv şi complet l-a condus până la deplina realizare a adevărului, fiindcă înţelegerea nu poate fi satisfăcută de un rezultat parţial.

„Eu am fost multă vreme un răzvrătit - scrie el în Viaţa eliberată - nu am vrut să primesc nimic drept adevăr, până când nu am găsit eu însumi. Ideilor altora nu m-am împotrivit niciodată; nu am voit să primesc însă autoritatea lor şi teoria lor despre viaţă… Şi cât timp nu am fost în această stare de revoltă, cât timp nu am fost nemulţumit de toate lucrurile, de toate crezurile, de toate dogmele şi de toate credinţele, nu am fost în stare să găsesc adevărul. Cât timp nu am fost în stare să distrug aceste lucruri prin continue şi susţinute eforturi de a înţelege ce se ascunde în spatele lor, nu am putut atinge Adevărul pe care-l căutăm.“

Realizarea lui Krishnamurti s-a înfăptuit treptat şi a fost rezultatul normal şi firesc al eforturilor sale neîncetate. Au fost încercări dificile cum singur mărturiseşte: „Cine s-a rătăcit pe o noapte întunecoasă şi vede o lumină îndepărtată, acela, cu picioarele însângerate, printre mlaştini, piedici şi greutăţi de tot felul îşi croieşte drumul spre acea lumină. Astfel am umblat şi am luptat şi eu spre acea lumină care este ţelul meu, care este ţelul omenirii întregi“.

În cele din urmă, după un efort de 15 ani, Krishnamurti a izbutit să ajungă la scopul suprem, fără a se înstrăina totuşi de lume şi de oameni – dimpotrivă, îl vedem încă şi mai apropiat, pentru că el a refuzat să se închisteze într-o abstracţiune, într-un sistem filosofic uscat. Realizarea lui nu se datoreşte unei cauze transcendente, unei revelaţii speciale, nici unei influenţe miraculoase şi tainice, ci propriei sale înţelegeri. Nici nu este o reuşită rezervată doar unor talente excepţionale. Tot în Viaţa eliberată el spune în acest sens: „Am hotărât să găsesc prin mine însumi scopul vieţii şi l-am găsit fără ajutorul nimănui. Am pătruns în acea mare a eliberării şi fericirii unde nu există mărginire, nici negare, fiindcă este desăvârşirea vieţii.“

Cuprinsul cărţii: „Viaţa eliberată“

 • Cuvânt înainte
 • La picioarele Învăţătorului
 • Regatul fericirii
 • Izvorul de Înţelepciune
 • Cine aduce Adevărul
 • Prin ce autoritate
 • Cărarea
 • Viaţa eliberată
 • Cuvântări rostite la Ommen (1937)
 • Cuvântări rostite la Ommen (1938)