0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărţi: Spiritualitate
  3. Calea cunoaşterii supreme
Carte

Calea cunoaşterii supreme

Calea cunoaşterii supreme. Editura Herald
CumpărDetalii carte

Autor(i): Ramana Maharshi, Arthur Osborne
Editura: Herald
Colecţia: Serie de autor: Ramana Maharshi
Anul apariţiei: 2015
Pagini: 253 (13x20 cm)
Preţ: 34,00 Lei
Disponibilitate: în stoc

În paginile prezentului volum ni se dăruieşte o religie a spiritului care ne ajută să ne eliberăm de dogme şi superstiţii, de ritualuri şi ceremonii, pentru a trăi ca spirite libere. Esenţa tuturor religiilor e o problemă intimă şi personală, un raport individual cu Divinul. Nu atât preaslăvire, cât căutare; o cale de devenire, de eliberare.

Celebrul aforism grec „Cunoaşte-te pe tine însuţi“ e înrudit cu preceptul upanishadic „atmanam viddhi“, cunoaşterea Sinelui.

Graţie unui proces de abstractizare, izbutim să ne retragem în spatele tuturor straturilor corpului, minţii şi intelectului, pentru a parveni la Sinele Universal, adevărata lumină ce străluceşte în fiecare om ivit pe lume.

Pentru a atinge Binele trebuie să ne înălţăm până la stadiul suprem şi, fixându-ne acolo privirea, să aruncăm straiele primite atunci când am descins în aceste locuri joase; întocmai aşa cum, în Mistere, cei admişi să pătrundă în intimitatea sanctuarelor de taină, după ce s-au purificat ei înşişi, lepădând orice veşmânt, înaintau complet goi.

Ne afundăm în existenţa fără hotare, aceea lipsită de limite ori determinări. Este fiinţare pură unde niciunul din lucruri nu le contrazice pe celelalte. Subiectul nu se mai opune niciunei făpturi, ci se identifică în chip firesc cu întreaga creaţie, precum şi cu toate evenimentele ce se petrec. Realitatea inundă sinele descătuşat de preferinţe sau aversiuni, de plăceri ori neplăceri; care nu mai pot acţiona în niciun fel ca intermediari denaturanţi.

Copilul se află mult mai aproape de viziunea sinelui. Trebuie să devenim asemenea lui înainte de a răzbi până la tărâmul Adevărului. De aceea ni se cere să lăsăm la o parte orice erudiţie sofisticată. Ni se cere insistent să renaştem. Se afirmă că înţelepciunea pruncilor o întrece pe aceea a cărturarilor.

Sri Ramana Maharshi ne oferă jaloanele unei religii bazate pe scrierile sfinte indiene, esenţialmente spirituală, fără a înceta să fie, în acelaşi timp, raţională şi etică.