0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărţi: Ştiinţă
  3. Universul celor 4 procente
Carte

Universul celor 4 procente

Universul celor 4 procente. Editura Curtea Veche
CumpărDetalii carte

Materia întunecată, energia întunecată şi cursa pentru descoperirea celeilalte faţete a realităţii

Autor(i): Richard Panek
Editura: Curtea Veche
Anul apariţiei: 2013
Pagini: 336 (15x23 cm)
Preţ: 33,72 Lei
Disponibilitate: în 7-14 zile

Extraordinara poveste a unei descoperiri uimitoare – 96 la sută din univers este absent.

În ultimii ani, o serie de oameni de ştiinţă au avut dispute în tentativa de a explica un fapt interesant legat de universul nostru: doar patru la sută din el este format din materia din care şi noi suntem construiţi Restul este absolut necunoscut.

Richard Panek spune povestea palpitantă a oamenilor de ştiinţă care au ajuns la această concluzie care ne-a schimbat viziunea despre cosmos.

Prin detalii fascinante, el narează aventura găsirii materiei întunecate şi a unei substanţe şi mai bizare numite energie întunecată. Acesta este probabil unul dintre cele mai mari mistere ştiinţifice ale fizicii contemporane.

În cartea „Universul celor 4 procente“, Panek face pentru cosmologie ceea ce alţii au făcut pentru biologie, sport şi finanţe: spune o poveste fascinantă care pune în lumină mecanismele interioare ale unei lumi particulare (şi, în acest caz, complet necunoscută).

Bazată pe o documentare profundă, cu sute de interviuri – începând cu excentricul Saul Perlmutter de la Berkeley, sau meticulosul Adam Riess de la John Hopkins până la (silenţioasa) cercetătoare Vera Rubin – cartea oferă o frescă a dialogurilor aprinse sau a colaborărilor fructuoase, a momentelor fericite şi a blocajelor care n-au făcut decât să ambiţioneze cercetările, să redefinească ştiinţa şi să reinventeze universul.

Niciodată miza nu a fost atât de ridicată: viziunea noastră despre cosmos este profund denaturată, iar Copernic a însemnat doar începutul: nu numai Pământul, dar întreaga materie cunoscută este doar o parte marginală a existenţei. Naraţiunea lui Panek, pigmentată cu detalii din culise, dă viaţă acestei poveşti epice.