Refacerea viilor vătămate de accidente climatice și boli fiziologice
Editura: MAST
Anul apariţiei: 2008
Pagini: 158 (13x20 cm)
ISBN:9789731822266
Preţ: 8,19 Lei
Disponibilitate: în stoc
În marile cărți de referință din țara noastră privind viticultura, accidentele climatice și cele datorate activităților umane sunt expediate foarte succint, deseori în 1-2 pagini, fără recomandări precise pentru prevenirea lor și, mai ales, pentru redresarea viilor vătămate de asemenea accidente.
Dată fiind importanța pagubelor rezultate în urma accidentelor, m-am gândit să detaliez problemele și mai ales să vin cu recomandările practice de măsuri care, aplicate în tip util și în cunoștință de cauză, să ajute la reducerea simțitoare a pagubelor.
Consider că viticultorii trebuie să fie avizați asupra acestor măsuri, pentru a le putea aplica la nevoie. La sugestia editurii, am extins aria de cuprindere și asupra bolilor fiziologice, neparazitare, care produc totuși pagube destul de însemnate, trecute cu vederea din neștiință.
Deși am avut la dispoziție surse bibliografice care mi-ar fi permis redactarea unei cărți de nivel superior, adresată specialiștilor și cadrelor din învățământ și cercetare, am ales varianta unei cărți mai simple, de nivel mediu-superior, cu o adresabilitate mult lărgită.
Consider că o asemenea carte este mult mai utilă redresării viticulturii românești în etapa actuală.
În carte există destule măsuri de prevenire, aflate mai ales la îndemâna podgorenilor. Îndeosebi pentru cei pe care eu îi numesc „viticultori de week-end“ (evident este vorba de viticultorii amatori) am insistat asupra măsurilor agrotehnice, simple și ușor de aplicat după producerea accidentului, care, așa cum mai afirmam, pot salva parțial recolta în anul de calamitate și, în orice caz, garantează refacerea integrală a butucilor pentru anii viitori.
Cuprinsul cărţii: „Refacerea viilor vătămate de accidente climatice și boli fiziologice“
- PREFAȚĂ
- ACCIDENTE CLIMATICE
- BRUMELE ȘI ÎNGHEȚURILE TÂRZII DE PRIMĂVARĂ
- Analiza producerii temperaturilor scăzute
- Efectele temperaturilor scăzute asupra viței de vie și pagubele produse
- Organizarea apărării împotriva brumelor și înghețurilor de primăvară
- Mijloace indirecte
- Mijloace directe
- Măsuri agrotehnice pentru refacerea viilor vătămate de brumele și înghețurile de primăvară
- ÎNGHEȚURILE TIMPURII DE TOAMNĂ
- ÎNGHEȚURILE DIN TIMPUL IERNII
- Rezistența la ger a vițelor
- Măsuri de apărare împotriva gerurilor din timpul iernii
- Refacerea viilor vătămate de gerurile din timpul iernii
- VÂNTURILE
- USCĂCIUNEA
- VEȘTEJIREA VIȚELOR (FOLLETAGE)
- OPĂRIREA STRUGURILOR
- GRINDINA
- Pagubele produse de grindină
- Metode de apărare împotriva grindinei
- Refacerea capacității de producție la viile grindinate
- Vii vătămate de grindină în prima parte a perioadei de vegetație
- Vii vătămate de grindină în a doua jumătate a perioadei de vegetație
- Redresarea plantațiilor de portaltoi vătămate de grindină
- PAGUBE ARTIFICIALE
- Principalele surse depoluare pentru agricultură
- Poluarea atmosferică
- Pulberile
- Poluarea apelor
- Diverse
- BRUMELE ȘI ÎNGHEȚURILE TÂRZII DE PRIMĂVARĂ
- BOLI FIZIOLOGICE
- TULBURĂRI ALE DISTRIBUȚIEI ALIMENTELOR
- Meierea
- Filarea
- Brunisura
- Înroșirea frunzelor și flavescența (îngălbenirea) neinfecțioasă
- TULBURĂRI ÎN ECONOMIA APEI
- Excesul de apă
- Asfixia radiculară
- Tiloza
- Ofilirea inflorescențelor și a ciorchinilor
- TULBURĂM ALE NUTRIȚIEI MINERALE
- Carența de potasiu
- Carența de magneziu
- Nutriția cu calciu
- Carența de calciu
- Pletora de calciu
- Cloroza (carența de fier)
- Nutriția cu sulf
- Nutriția cu bor
- Carențe de bor
- Intoxicarea cu bor
- Carența de zinc
- Nutriția cu mangan
- Carența de mangan
- Intoxicarea cu mangan
- Nutriția cu cupru
- Carența de cupru
- Pletora de cupru
- Aciditatea solului
- Solurile salifere (sărături)
- TULBURĂRI ALE DISTRIBUȚIEI ALIMENTELOR
- BIBLIOGRAFIE