În umbra lui Saturn

Autor: Dr. James Hollis,
Editura: Herald
Despre rănirea și vindecarea bărbaților
Autor(i): Dr. James Hollis,Editura: Herald
Colecţia: Arhetip
Anul apariţiei: 2023
Pagini: 208 (13x20 cm)
ISBN:9786306550234
Preţ: 43,00 Lei
Disponibilitate: în stoc
În acest volum bazat pe psihologia jungiană, mitologie și anecdote personale, James Hollis pune în lumină miturile întunecate care marchează sufletele oamenilor pentru a oferi o înțelegere subtilă și plină de compasiune a provocărilor cu care se confruntă bărbații în ziua de azi.
Hollis susține că societatea modernă pune așteptări nerealiste asupra bărbaților, ceea ce poate conduce la sentimente de inadecvare, depresie și o senzație de lipsă de sens. El explorează modalitățile prin care bărbații pot fi răniți de aceste așteptări sociale și cum pot începe să se vindece și să dezvolte un sens al scopului autentic în viață.
Cartea oferă conștientizări despre rănile psihologice profunde pe care bărbații le poartă cu ei și oferă ghidare despre cum pot începe să se vindece și să se îndrepte către o viață mai împlinită și plină de sens.
De-a lungul istoriei, bărbații au fost împovărați psihologic și spiritual de moștenirea saturniană (abominabilul zeu roman Saturn și-a mâncat copiii, în încercarea de a-i opri să-i uzurpe puterea) suferind de falsificarea emancipării, fiind conduși de frica lor de femei și de alți bărbați, rănindu-se pe ei și pe ceilalți.
În această carte, apreciatul autor James Hollis abordează principalele problematici ale devenirii masculine, complexele psihologice care ne conduc inconștient toate relațiile, lipsa riturilor de trecere spre viața de adult, lipsa însoțirii formatoare și a unei educații sănătoase de care actuala cultură modernă suferă. Hollis ne dezvăluie tuturor dureroasele secrete ale psihicului masculin în încercarea de a ne insufla curajul de a îmbrățișa vindecarea:
- viețile bărbaților sunt la fel de mult guvernate de așteptările de rol ca și viețile femeilor;
- bărbații sunt conduși în secret de frică;
- puterea femininului are o importanță imensă în economia psihică a bărbaților;
- pentru că bărbații trebuie să o părăsească pe Mama și pentru că ei trebuie să transceandă complexul matern, rănirea este necesară;
- bărbații participă la o conspirație a tăcerii al cărei scop este inhibarea adevărului lor emoțional;
- viețile bărbaților sunt violente pentru că sufletele lor au fost violate;
- fiecare bărbat poartă un dor profund pentru Tatăl său și pentru tații săi tribali;
- ca să se vindece, bărbații trebuie să activeze în interiorul lor ceea ce nu au primit din exterior.
Atât bărbații, cât și femeile vor constata că această carte merită studiată, nu doar pentru revelațiile pe care le aduce și pentru elucidarea „secretelor“ pe care le poartă bărbații în inimile lor, ci și pentru perspectiva largă în legătură cu ceea ce avem de făcut ca să ne eliberăm de cele mai dăunătoare influențe ale patriarhatului.
Autorul oferă cu generozitate și modalități practice prin care bărbații și-ar putea redobândi sentimentul integrității personale.
Călătoria Eroului din ziua de azi nu are loc în lumea fizică, ci în teritoriile ostile ale sufletului. Răul pe care bărbații trebuie să-l înfrunte nu este barbarul de la porțile cetății, ci întunericul interior, frică de care doar curajul ne poate elibera.
Odată ce am identificat rolul pe care mama îl joacă în dezvoltarea noastră, odată ce am identificat complexul matern cu reverberațiile sale arhetipale, pierderea tatălui și a bătrânilor înțelepți, înseamnă că am aflat câte ceva despre ceea ce avem de înfruntat de unii singuri.
Bărbatul trebuie să se întrebe: Ce frici mă blochează? Ce sarcini știu, în adâncul inimii mele, că trebuie să îmi asum? Ce mă cheamă viața să fac? Pot să-mi apropii munca de suflet? Cum pot servi atât relația de cuplu, cât și individuarea? De care dintre zonele din viața netrăita a tatălui meu trebuie să mă ocup, cucerindu-le? Vine apoi momentul de o importanță decisivă, riscul, îndrăzneala de a trăi întrebările în lumea existențială. A fi bărbat înseamnă să știi ce vrei și să mobilizezi resursele interioare pentru a obține acel ceva. Poate părea simplist, dar nu este. Deja este extraordinar de greu să știm ce vrem! Cum putem separa adevărul interior de amestecul de complexe personale și de directive culturale? Iar după ce am aflat care este acest adevăr, cum ne putem dobândi curajul de a-l trăi în lumea reală?
Cuprinsul cărţii: „În umbra lui Saturn“
- Moștenirea saturniană: juguri, roluri, așteptări
- Groaza de dragon: femeia interioară și femeia exterioară
- Rănirea necesară: rituri de trecere
- Foamea de Tata
- Vindecând sufletele bărbaților
- Cele 8 Secrete
- Complexul Matern / Sarcina Tatălui
- Ce este vindecarea și cine este vindecătorul?
- 7 pași către vindecare
- BIBLIOGRAFIE
- INDEX