0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărți: Agricultură-Grădinărit
  3. Manualul recoltării condiționării, păstrării și utilizării fanului
Carte

Manualul recoltării condiționării, păstrării și utilizării fanului

Coperta cărții: Manualul recoltării condiționării, păstrării și utilizării fanului de la editura MAST.
Cartea: Manualul recoltării condiționării, păstrării și utilizării fanului
Autor: Veronika Dielacher
Editura: MAST
Cumpăr
Autor(i): Veronika Dielacher
Editura: MAST
Colecţia: Agro-zoo
Anul apariţiei: 2021
Pagini: 127 (20x27 cm)
ISBN:9786066491228
Preţ: 35,00 Lei
Disponibilitate: în stoc

Aceasta este o carte cuprinzătoare pentru proprietarii de grădini, crescători de animale, agricultori, cunoscători și pasionați de meșteșuguri.

În grădinile naturale, pe pajiștile înclinate sau în livezi, iarba se cosește încă manual.

Dar cum se folosește o coasă, cum se ascute și cum se bate?

Cum se cosea în trecut iarba cu ajutorul utilajelor și cum se procedează în prezent?

Cum se usucă corespunzător fânul?

Cine dorește să strângă la recoltă fân puțin, dar de înaltă calitate, construiește și în prezent suporturi de uscare. În trecut acestea marcau peisajul însorit sub forma unor căpițe, prepelece, garduri și fânare.

Iar cine dorește să obțină fân ca furaj pentru animalele domestice și animalele de povară trebuie să cunoască diferitele nevoi ale cailor, iepurilor, porcușorii de Guineea și mai ales ale oilor, caprelor și vitelor, precum și ale animalelor sălbatice.

Ce se găsește în compoziția fânului?

Care sunt ierburile, leguminoasele și plantele aromatice sălbatice pe care le conține și – mai ales – ce plante otrăvitoare trebuie să nu existe în nici un caz în compoziție?

Transportul fânului uscat din câmp și până la locul de depozitare se desfășoară și el după anumite tipicuri. Fânul trebuie să se mențină curat, iar pierderile la transport să fie minime.

Spațiile de depozitare pot fi diferite ca formă de organizare, dar toate trebuie să asigure, o păstrare fără pierderi de calitate.

Cuprinsul cărţii: „Manualul recoltării condiționării, păstrării și utilizării fanului“

  • Prefață
  • Definiția fânului
    • Termeni despre fân
    • Flora unei câmpii
    • Ierburi superioare
    • Ierburi mijlocii
    • Ierburi inferioare
  • Structura fânului
    • Ierburi
    • Structura și procesul de creștere a gramineelor
    • Cele mai importante plante
      • Raigrasul peren
      • Raigrasul aristat
      • Coada-vulpii
      • Ovăscior
      • Ovăsciorul auriu
      • Trisetum flavescens
      • Pieptănariță
      • Golomozul
      • Timoftica
      • Iarba-câmpului
      • Moleață
      • Iarba Câmpului
      • Păiuș Roșu
      • Păiuș de livadă
      • Firuță
      • Șuvăr
    • Ale ierburi
      • Ovăscior sărac
      • Șușarcă
      • Koeleria pyramidata
      • Ierburi cu potențial scăzut de valorificare
      • Obsigă aristată
      • Obsigă orzească
      • Cipană
      • Iarbă lungă
      • Iarba fânului
      • Păiuș mare
      • Iarbă tăioasă
      • Mierea cailor
      • Bumbișor
    • Leguminoase
    • Speciile importante
      • Trifoi de Alexandria
      • Brânca mâții
      • Trifoi persan
      • Gluguliță
      • Lucernă
      • Bujorul broaștei
      • Ciocârlan
      • Bujorel
      • Lintea câmpului
    • Măzărichea gardului
    • Alte specii de trifoi
      • Bujorel alb
      • Gheara ciorii
      • Bortocină de grădină
      • Buruieni de stânsoare
      • Lucernă sălbatică
      • Grosană
      • Potcoviță
      • Trifoi
      • Bubuleasă
    • Plante umbelifere
      • Brâncă
      • Pimpinela
      • Piciorul caprei
      • Chim de câmp
      • Păstârnac
      • Fapt
      • Hașmăciucă
      • Mărarul porcului
      • Buruiană mierie
    • Asteraceae
      • Hieracium
      • Căpșunic
      • Păpădie
      • Gălbenușul ierbii
      • Iarbă cu o mie de foi, coada-șoricelului
      • Țâța Caprei
      • Bumbușcă
      • Centaurea pseudophyriga
      • Căpățânoasă
      • Margaretă
      • Bâta babei
    • Alte ierburi de câmp
      • Buruniță albă
      • Gușa găinii
      • Colțul Lupului
      • Ferigi albe
      • Închegățea
      • Buruiană de bube
      • Limbă de lup,
      • Arsânic de câmp
      • Răculeț
      • Capul șarpelui
      • Căcatul ursului
      • Rotogoală
      • Schinduf
      • Clocoțel
      • Beteala reginei
      • Sânziene albe
      • Salvie de câmp
      • Ciocul cocostârcului
      • Floarea-văduvii
      • Ciocul ciorii
      • Cârlibățică
    • Plante otrăvitoare
      • Ferigă ursească
      • Iarbă otrăvită
      • Ovăscior
      • Bătrâniș
      • Bălăur
      • Buruiană de sânge
      • Calomfire
      • Ranunculus
      • Călci
      • Gulioară
      • Laba gâștei
      • Piciorul cocoșului de munte
      • Limba broaștei
      • Melilotus
      • Coada vacii
      • Șteregoaie
      • Brâncă
      • Aleor
      • Alfior
      • Untul lupului
      • Laptele cânelui
      • Iarbă de venin
  • Recolta de fân
    • Istoria recoltei de fân
    • Instrumente pentru strângerea recoltei de fân
    • Cositul
    • Instrumente de cosit manuale
      • Secerile și coasele
      • Instrumente semiautomate de cosit
      • Motocoasa sau trimmerul
    • Instrucțiuni de siguranță pentru utilizarea coaselor
      • Mașinii de cosit
      • Cositoare cu tăietură de foarfecă (cositoarea de tip grindă)
      • Cositoare tip grindă cu degete
      • Cositoarea de tip grindă cu cuțit dublu
      • Cositoare cu tăiere liberă
      • Cositoare rotative
    • Alte activități pentru condiționarea fânului
      • Împrăștierea
      • Întoarcerea
      • Formarea brazdelor
      • Așternerea fânului sau așternerea brazdelor
      • Întoarcerea brazdelor
    • Strângerea furajului
    • Unelte manuale pentru fân
      • Grebla
      • Furci
  • Momentul cositului
    • Prima coasă
    • A doua coasă
    • A treia coasă
  • Uscarea fânului
    • Fânul uscat
      • Desfășurarea procesului de uscare
    • Uscarea pe sol
    • Uscarea pe suporți
      • Câteva informații referitoare la mărimea suprafeței în cazul diferitelor proceduri de uscare
      • Metoda peretelui vertical
      • Metoda peretelui închinat
      • Obținerea fânului ars
      • Obținerea fânului brun
      • Transportul fânului
      • Transportul fânului liber
      • Transportul fânului cu căruța sau cu o remorcă simplă
      • Transportul fânului cu sania
      • Transportul fânului în formă de căpiță sau claie
      • Transportul fânului cu coada de fân
      • Transportul fânului cu o mașină de încărcare a fânului
    • Baloți de fân
      • Baloți rotunzi
      • Baloți mari sub formă de paralelipiped dreptunghic
      • Baloți mici sub formă de paralelipiped
  • Depozitarea fânului
    • Protecție împotriva incendiului la depozitarea fânului
      • Faza de fermentație
      • Faza microbiologică
      • Microorganismele fazei microbiene
      • Faza chimică
      • Faza gazoasă
      • Cum se poate evita autoaprinderea?
    • Pierderi de calitate la prelucrarea fânului
      • Informații generale despre pierderi
      • Pierderi cauzate de respirație
      • Pierderi prin fărâmițare
      • Pierderi cauzate de apă
      • Pierderi de calitate cauzate de umiditatea solului
      • Pierderi cauzate de fermentație și supraîncălzirea plastei de fân
      • Pierderi cauzate de formarea de mucegai în plasta de fân
      • Totalul pierderilor
  • Utilizarea fânului
    • Fânul ca furaj
    • Fân pentru vite
      • Informații generale
      • Grilaj de furajare
      • Ieslea
      • Fânul pentru cai
    • Informații generale
      • Măsuri tehnice referitoare la peisaj pentru producerea fânului pentru cai
      • Stabilirea momentului de începere a recoltării pentru producerea fânului pentru cai
      • Organizarea unei pajiști pentru hrănirea cailor
    • Fân pentru căprioare sălbatice
      • Informații generale
    • Fân pentru cerbii roșii
      • Informații generale
    • Fân pentru animale mici (rozătoare și iepuri)
      • Informații generale
      • Fân pentru iepuri și porcușori de Guineea
      • Fân pentru șoareci șobolani, lemingi și hamsteri
      • Fân pentru șinșile
    • Fân pentru oi
      • Informații generale
    • Fân pentru capre
      • Informații generale
    • Fân pentru lame și alpacale
      • Informații generale
  • Praline de baie cu flori de fân