0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărți: Agricultură-Grădinărit
  3. Cărți: Cultura ciupercilor
  4. Speciile de ciuperci cultivate în adăposturi și grădini
Carte

Speciile de ciuperci cultivate în adăposturi și grădini

Coperta cărții: Speciile de ciuperci cultivate în adăposturi și grădini – Cunoștințe de specialitate în materie de cultivare, îngrijire, cules și condiționare de la editura MAST.
Cartea: Speciile de ciuperci cultivate în adăposturi și grădini – Cunoștințe de specialitate în materie de cultivare, îngrijire, cules și condiționare
Autor: Nicola Krämer, Jolanda Englbrecht,
Editura: MAST
Cumpăr

Cunoștințe de specialitate în materie de cultivare, îngrijire, cules și condiționare

Autor(i): Nicola Krämer, Jolanda Englbrecht,
Editura: MAST
Colecţia: Agro-zoo
Anul apariţiei: 2022
Pagini: 185 (14x21 cm)
ISBN:9786066491488
Preţ: 30,00 Lei
Disponibilitate: în stoc

Omul și ciupercile

Oamenii mănâncă ciuperci și le folosește ca remediu din timpuri străvechi.

Cu siguranță, strămoșii noștri au trebuit să parcurgă un drum anevoios și plin de sacrificii până când au învățat să distingă ciupercile otrăvitoare de cele comestibile.

Prin urmare, nu este surprinzător faptul că ciupercile nu se bucurau de o reputație deosebit de bună în cele mai vechi surse scrise. Poetul tragic grec Euripide (480-406 î.Hr.) descrie soarta unei familii care este aproape complet distrusă de otrăvirea cu ciuperci.

Cu toate acestea, în antichitate, oamenii nu au renunțat la consumul de ciuperci delicate.

Scriitorul roman Pliniu cel Bătrân (23-79 d.Hr.), povestește despre conaționalii săi că ar fi apreciat în mod deosebit trufa de nisip, hribul cenușiu și crăița. De asemenea, el relatează că, în anul 54 d.Hr., Agrippina l-a otrăvit pe soțul ei, împăratul Claudius, cu o mâncare de ciuperci pentru a asigura succesiunea fiului ei, Nero.

Primele încercări de cultivare au început deja în această perioadă: resturile de hribi cenușii erau îngropate în locuri potrivite sau udate cu apă de spori.

Tot aici a început și cultivarea ciupercilor și a trufelor.

În Evul Mediu, toate aceste cunoștințe, s-au transformat din nou în uitare. Acum, domina superstiția cum că vrăjitoarele și diavolii făceau să crească ciupercile. Inelele vrăjitoarelor erau considerate locul de întâlnire nocturnă a vrăjitoarelor, a spiridușilor și a „spiritelor bureților“.

Abia în anul 1630, niște grădinari parizieni atenți au reușit să găsească o modalitate de a cultiva din nou ciuperci. Ludovic al XIV-lea (1638-1715) a apreciat foarte mult aceste ciuperci. De pe masa Regelui Soare, această delicatesă a ajuns apoi în bucătăria europeană.

Dacă ne uităm în Asia, ciupercile de acolo nu sunt doar hrană, ci, la fel ca în tradiția noastră europeană de medicină pe bază de plante, sunt adesea și niște leacuri.

Ganoderma lucidum, numită și Reishi, este menționată deja în legendele vechi de 4.000 de ani. De asemenea, cultivarea ciupercii shiitake a început în China în urmă cu aproximativ 2.000 de ani.

Pur și simplu creșteți propriile ciuperci!

Această carte prezintă 27 de specii de ciuperci, din care 25 de ciuperci comestibile, o ciupercă medicinală și chiar o ciupercă luminescentă.

Găsiți-vă ciupercile preferate care sunt potrivite pentru spațiul și timpul dumneavoastră. Recoltați proaspăt, din propria grădină, balcon sau pivniță.

În această carte, experții în cultivarea ciupercilor, Nicola Kramer și Jolanda Englbrecht, vă arată cum să vă recoltați propriile ciuperci rapid și în siguranță.

  • 27 de specii de ciuperci, de la ciuperca Champignon la Shiitake și până la Reishi, pentru începătorii și cunoscătorii de ciuperci.
  • Cultivarea în casă, grădină, balcon sau pivniță, pe paie, lemn, peleți, substrat gata preparat sau zaț de cafea.
  • Sfaturi de specialitate și soluții eficiente bazate pe numeroase exemple
  • 20 de rețete delicioase pentru propria dumneavoastră recoltă

Pentru pasionații de ciuperci: produceți singuri miceliul de ciuperci în micul dumneavoastră laborator de ciuperci

Cuprinsul cărţii: „Speciile de ciuperci cultivate în adăposturi și grădini“

  • Prefață
    • La început, elementele de bază
  • Omul și ciupercile
    • Remedii și bunuri economice
    • Motive bune pentru a vă crește propriile ciuperci
  • Puțină teorie
    • Forma ciupercilor
    • Componentele nutritive
    • Micoterapie
    • Modul de viață util și misterios al ciupercilor
  • Termeni
    • Substrat
    • Miceliul
    • Calitatea puietului
    • Testul germenilor
    • Însămânțare, creștere, recoltare
  • O prezentare generală a ciupercilor cultivate
  • Evitarea situațiilor duble
    • Cultivarea ciupercilor
  • Ciuperci pe paie sau peleți de paie
    • Păstrăv de fag (Pleurotus ostreatus)
      • Aspect
      • Diferite tipuri
      • Cultivarea în adăposturi
      • Cultivarea în grădină
      • Cultura pe baloți de paie în grădină
      • Eșecurile și cauzele acestora
      • Utilizare, depozitare, conservare
    • Ciuperca de stridie aurie (Pleurotus citrinopileatus)
      • Aspect
      • Cultivarea în grădină
      • Cultivarea în adăposturi
      • Utilizare, depozitare, conservare
    • Ciuperca de stridie roz (Pleurotus salmoneostramineus)
      • Aspect
      • Cultivarea în grădină
      • Cultivarea în adăposturi
      • Utilizare, depozitare, conservare
    • Stropharia cu șapă de vin (Stropharia rugoso-annulata)
      • Aspect
      • Istorie
      • Cultivarea în grădină
      • Eșecurile și cauzele acestora
      • Utilizare, depozitare, conservare
  • Ciuperci pe zațul de cafea
  • Ciuperci pe lemn
    • Calitatea leului
      • Perioade de depozitare
      • Lungimea butucilor
      • Lemn de esență moale, lemn de esență
      • Plantarea ciupercilor în cursul anului
      • Metode de imunizare
      • Diblu de inoculare
      • Metoda de foraj
      • Metoda de inoculare prin incizie
      • Vaccinarea la țintă
      • Pete de miceliu, materia primă
      • Compararea metodelor de vaccinare
      • Cerința privind cantitatea de puiet
      • Faza de creștere
      • Așezarea butucilor în grădină
      • Cultivarea pe trupini de copac în sol
      • Vaccinarea
      • Faza culturală
      • Eșecurile și cauzele acestora
    • Shiitake (Lentinula edodes)
      • Cultivarea în grădină
      • Cultivarea în adăposturi
      • Eșecurile și cauzele acestora
      • Utilizare, depozitare, conservare
    • Păstrăv de fag (Pleurotus ostreatus)
      • Istorie
      • Selecția speciilor
      • Cultivarea în grădină
    • Păstrăv de vară sau Ciuperca fenix (Pleurotus pulmonarius)
      • Aspect
      • Cultivarea în grădină
      • Cultivarea în adăposturi
    • Ciuperca Pleurotus columbinus
      • Aspect
      • Cultivarea în grădină
      • Cultivarea în adăposturi
    • Ciuperca Hypsizygus ulmarius
      • Aspect
      • Cultivarea în grădină
      • Cultivarea în adăposturi
    • Gheba ciobanului (Kuehneromyces)
      • Cultivarea în grădină
      • Cultivarea în adăposturi
      • Utilizare, depozitare, păstrare
      • Enokitake (Flammulina)
      • Aspect
      • Cultivarea în grădină
      • Cultivarea în adăposturi
      • Utilizare, depozitare, păstrare
    • Ciuperca de Plop (Agrocybe aegerita)
      • Aspect
      • Istorie
      • Cultivarea în grădină
      • Cultivarea în adăposturi
      • Utilizare, depozitare, conservare
      • Urechea-lui-Iuda (Auricularia auricula-judae)
      • Aspect
      • Istorie
      • Cultivarea în grădină
      • Utilizare, depozitare, păstrare
    • Bureți de buturugă (Hypholoma capnoides),
      • Aspect
      • Cultivarea în grădină
    • Ciuperca nameko (Pholiota nameko)
      • Aspect
      • Istorie
      • Cultivarea în grădină
      • Cultivarea în adăposturi
      • Utilizare, depozitare, conservare
    • Ganoderma (Ganoderma lucidum)
      • Aspect
      • Cultivarea în grădină
      • Cultivarea în adăposturi
      • Utilizare, depozitare, conservare
    • Bureți Călugărești (Grifola frondosa)
      • Aspect
      • Cultivarea în grădină
    • Păstrăv bioluminescent (Panellus stipticus)
      • Aspect
      • Cultivarea în grădină
  • Ciuperci pe compost sau bălegar
    • Champignon (Agaricus bisporus)
      • Aspect
      • Istorie
      • Cultivarea în adăposturi
      • Cultivarea în grădină – la nivel avansat
      • Cultivarea în camere de cultivare – la nivel avansat
      • Eșecurile și cauzele acestora
      • Utilizare, depozitare, păstrare
    • Burete cu perucă (Coprinus comatus)
      • Aspect
      • Cultivarea în grădină
      • Cultivarea în adăposturi
      • Eșecurile și cauzele acestora
      • Utilizare, depozitare, păstrare
    • Piciorul căprioarei (Macrolepiota procera)
      • Aspect
      • Cultivarea în grădină
      • Lepista nuda (Clitocybe nuda)
      • Aspect
      • Istorie
      • Cultivarea în grădină
      • Utilizare, depozitare, păstrare
  • Ciuperci pe culturi gata preparate
    • Revendicări ale culturilor
      • Dimensiunea recoltei
      • Eșecurile și cauzele acestora
    • Păstrăvul scailor (Pleurotus eryngii)
      • Aspect
      • Cultivarea în adăposturi
    • Coama leului (Hericium erinaceus)
      • Aspect
      • Cultivarea în adăposturi
      • Cultivarea în grădină
      • Utilizare, depozitare, conservare
    • Ciuperca dinților de corali (Hericium coralloides)
      • Aspect
    • Ciuperca de stridie de ulm (Hypsizygus)
      • Aspect
      • Cultivarea în adăposturi
      • Utilizare, depozitare, conservare
  • Micoriza
    • Trufe
      • Semicultură de trufe
      • Micoriza favorizează creșterea
  • Proiectarea unei grădini de ciuperci
    • Umbra
      • O combinație plăcută: arbuști fructiferi și culturile de ciuperci
      • Arbuști de pădure
      • Ferigi
    • Producția proprie a miceliilor
      • Un laborator simplu de incubare a ciupercilor
      • De la cultura pură la puiet
      • Aranjarea bucăților de țesături
      • Producția de puieți
  • Observații privind cultivarea comercială a ciupercilor
    • Cultivarea ciupercilor pe substraturi în spații cu climatizare
    • Cultivarea ciupercilor pe butuci
  • Savurarea ciupercilor – rețete
  • Momentul potrivit pentru recoltare
    • Depozitarea ciupercilor
    • Uscarea ciupercilor
    • Rețete
    • Note privind rețetele
    • 20 de rețete de ciuperci pentru gurmanzi
  • Index