0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărți: Agricultură-Grădinărit
  3. Cărți: Legumicultură
  4. Legume din specii mai rare
Carte

Legume din specii mai rare

Coperta cărții: Legume din specii mai rare – Descriere, cultură, utilizare de la editura MAST.
Cartea: Legume din specii mai rare – Descriere, cultură, utilizare
Autor: Sara Petrucci , Matteo Cereda
Editura: MAST
Cumpăr

Descriere, cultură, utilizare

Autor(i): Sara Petrucci , Matteo Cereda
Editura: MAST
Colecţia: Agro-zoo
Anul apariţiei: 2025
Pagini: 160 (14x20 cm)
ISBN:9786066491730
Preţ: 24,00 Lei
Disponibilitate: în stoc

Mai multă biodiversitate în grădina de legume și mai multă varietate pe mesele noastre: aceasta este provocarea lansată de autorii acestei cărți, care se concentrează pe cultivarea biologică a plantelor bogate din punct de vedere nutrițional și foarte versatile în bucătărie, dar încă prea puțin prezente în grădinile noastre.

Exemplele cele mai grăitoare sunt probabil cele ale ghimbirului, tecilor de goji și șteviei, plante care au devenit în ultimii ani extrem de cunoscute pentru proprietățile lor, însă care sunt destul de puțin cultivate în Europa.

Probabil mai puțin cunoscute la scară largă, dar nu mai puțin interesante, sunt măzăroiul, ceapa ciorii și floarea de piatră, cultivate și consumate dintotdeauna, dar numai în anumite zone foarte restrânse.

În lista lungă a legumelor neobișnuite regăsim și legume prețioase de origine asiatică, africană sau sud-americană, dar care au capacitatea de a se adapta foarte bine și la clima temperată de la noi, precum Pak Choi, bame, Mizuna, Kiwano sau Chayote.

Pe lângă acestea, nu putea lipsi o lungă listă cu legume tradiționale precum păstârnac, salsifi negru, topinambur, calomfir, spanac sălbatic, care au reprezentat o sursă prețioasă de nutrienți timp de secole, dar care în prezent au fost declasate de specii mai productive, sau pur și simplu mai cerute de consumatorii finali.

În total, cartea prezintă 36 de legume, mici fructe și tuberculi, iar fiecărei plante îi este dedicată o mică secțiune care aprofundează toate informațiile necesare pentru cultivarea ei. Este un mod foarte simplu și concret de a îmbogăți varietatea plantelor pe care le cultivăm în grădini și de a contracara procesul de sărăcire a biodiversității și chiar a propriei noastre diete.

Cuprinsul cărţii: „Legume din specii mai rare“

  • Prefață
    • Invitație la biodiversitate
  • Introducere
    • Regăsirea entuziasmului
    • Biodiversitatea în grădină
  • Gusturi mai neobișnuite – Cultivarea legumelor din specii mai rare
    • Agretti
    • Batat
    • Chayote sau dovleacul centenar
    • Măzăroi
    • Ceapa Ciorii
    • Mizuna
    • Bame
    • Pak choi
    • Păstârnac
    • Salsif negru și salsif alb
    • Muștar roșu
    • Topinambur
  • Parfumuri insolite – Cultivarea plantelor aromatice și a condimentelor
    • Capere
    • Creson de apă
    • Tarhon
    • Calomfir
    • Hrean
    • Șofran
    • Ghimbir
  • Cresc și singure – Plantele cu creștere spontană
    • Leurdă
    • Amarant
    • Limba-mielului
    • Spanac sălbatic
    • Urzică
    • Pătlagină
    • Floare de piatră
    • Păpădie
  • De la bomboane la kiwano – Culturi diverse
    • Alchechengi
    • Arahide
    • Goji
    • Kiwano
    • Lemn dulce
    • Hamei
    • Rubarba
    • Ștevia
  • Calendar și modalități de semănare și înmulțire