Cultura smochinului
Peste 30 de soiuri delicioase pe care le puteți cultiva chiar și în clima de la noi
Autor(i): Christoph SeilerEditura: MAST
Colecţia: Agro-zoo
Anul apariţiei: 2023
Pagini: 123 (14x21 cm)
ISBN:9786066491594
Preţ: 24,00 Lei
Disponibilitate: în stoc
Vă doreați dintotdeauna să aveți un smochin în gradină?
În această carte veți găsi cu ușurință toate elementele de bază pentru o cultură și o recoltă bogată de smochine în climatul Europei Centrale.
Peste 30 de soiuri de smochini autofructificante vor fi descrise minuțios cu toate trăsăturile de creștere și toate particularitățile.
Indiferent că le plantați în ghiveci sau în grădină, cu substratul potrivit, cu tăierile optime și cu o protecție adecvată împotriva frigului iarna, plantele dumneavoastră vor rezista în ciuda frigului, a bolilor și a dăunătorilor.
Cartea este completată de o serie de sfaturi pentru prelucrare și de rețete selecționate pentru valorificarea recoltei proprii de smochine.
Prima ediție a acestei cărți a fost o premieră în spațiul de expresie germană. Poate pentru că nu părea necesar să publici o carte despre cultura smochinilor iubitori de căldură, în Europa Centrală.
Între timp, în Germania, Austria și Elveția există chiar și în lipsa condițiilor prielnice multe persoane care s-au dedicat unei culturi durabile ale „fructelor dulci“.
Desigur, și încălzirea globală joacă un rol important. Dar și popularizarea cunoștințelor de specialitate cu privire la smochin a contribuit la această popularitate crescândă.
Încă din perioada barocă, oamenii și-au dat silința să găsească soiuri de smochin potrivite pentru regiunile nordice ale Europei. O mare parte a soiurilor prezentate în carte sunt datorate muncii de pionierat horticol din perioada respectivă.
Alte varietăți, mai mult sau mai puțin cunoscute, din zona mediteraneeană și din SUA precum și câteva soiuri sălbatice din vestul Asiei și din India pot să crească foarte bine la noi.
E o mare bucurie să vezi cum prosperă probabil cea mai veche plantă de cultură a umanității. Iar smochinele din grădina proprie sunt o adevărată delicatesă pentru care merită să încercați.
Cuprinsul cărţii: „Cultura smochinului“
- Istorie și botanică
- Pe urmele smochinului
- Ordin, familie, specie și varietate
- Smochinele în mitologie, religie și artă
- Ecologia florilor și viespea smochinului
- Plantarea și îngrijirea
- Alegerea soiului
- Cultivarea în sol
- Cultivarea în ghiveci
- Udarea și fertilizarea
- Înmulțirea
- Altoirea
- Tăierea
- Ce le dăunează smochinilor noștri?
- Boli, dăunători și traume fiziologice
- Cele mai bune soiuri
- Recolta smochinelor
- Când sunt smochinele coapte?
- Rețete
- Anexe