0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Cărți: Agricultură-Grădinărit
  3. Cărți: Viticultură
  4. Teoria și practica tăierilor profesioniste la vița-de-vie
Carte

Teoria și practica tăierilor profesioniste la vița-de-vie

Coperta cărții: Teoria și practica tăierilor profesioniste la vița-de-vie de la editura MAST.
Cartea: Teoria și practica tăierilor profesioniste la vița-de-vie
Autor: Arno Becker
Editura: MAST
Cumpăr
Autor(i): Arno Becker
Editura: MAST
Colecţia: Agro-zoo
Anul apariţiei: 2022
Pagini: 284 (14x21 cm)
ISBN:9786066491518
Preţ: 39,00 Lei
Disponibilitate: în stoc

Sistemul corect de tăiere pentru vițele de vie ale dumneavoastră

Sunteți începător și doriți câteva informații de bază?

Sunteți un practician experimentat care ar dori să învețe mai multe despre tăiere?

Fie că sunteți viticultor cu normă întreagă, cu jumătate de normă sau amator, această carte vă va răspunde la toate întrebările legate de tăierea viței de vie.

Pentru că aici nu veți găsi doar principiile dovedite. Veți obține, de asemenea, informații bine fondate despre fondul fiziologic al plantelor.

Sunt prezentate și explicate toate sistemele importante de tăiere ale diferitelor sisteme de conducere, cu avantajele și dezavantajele lor.

De asemenea, puteți citi totul despre:

  • economisire a forței de muncă și extindere
  • metode de producție
  • mecanizare
  • „tăierea blândă“
  • reabilitarea viței de vie afectate de infecțiile fungice care distrug lemnul

În toate capitolele, explicațiile sunt susținute de cele mai recente rezultate experimentale. Cu ajutorul acestei cărți vă veți putea pregăti pentru a vă tăia singur vița de vie!

În lucrarea lui de referință, de acum aproape o sută de ani, Bassermann-Jordan susține că: „Începutul propriu-zis al culturii vinului este consemnat de tăierea viței de vie“.

Fără intervenția omului, vița de vie se înalță cât de mult posibil, fără a produce însă fructe potrivite pentru vinificație.

Pornind de la acest citat, cartea este dedicată principiilor consacrate de tăiere a viței de vie. Se descriu metodele de tăiere ale diferitelor sisteme de conducere, bazate pe cunoștințe fitofiziologice.

În fiecare capitol, explicațiile sunt susținute de cele mai recente descoperiri.

În același timp, citatul menționat mai sus este pus la încercare. Metodele extensive de producție și de eficientizare, precum tăierea minimală, care elimină în mare măsură tăierea de iarnă, sunt, de asemenea, tratate pe larg.

La urma urmei, nu degeaba se mai spune că „viticultura se rescrie o dată la zece ani“.

Alte aspecte relevante sunt, de exemplu, bolile fungice ale lemnului, precum Esca și care se pot dezvolta și se pot răspândi prin rănile mari de tăiere. Aceste aspecte devin din ce în ce mai importante, datorită perioadelor mai lungi de explorare a podgoriilor. Este important să se evite, pe cât posibil, rănile mari pentru a preveni pătrunderea agenților patogeni și pentru a facilita sistemul țesutului conducător existent.

În capitolul „Ce utilizăm la lucrările de tăiere?“ se discută tehnica de tăiere, mecanizarea și strategia de lucru. Diversele unelte care pot fi folosite pentru tăierea manuală joacă un rol important. În plus, se descriu și echipamentele de tăiere parțial mecanizate, care sunt utilizate mai mult în viticultura profesională.

De asemenea, întrebarea „Ce facem cu lemnul de viță de vie tăiat?“ primește un răspuns concret.

În orice caz, acest subiect destul de complex trebuie prezentat în mod cuprinzător.

Astfel, această carte se adresează atât practicienilor cât și novicilor, atât celor care lucrează cu normă întreagă cât și viticultorilor cu jumătate de normă și celor pasionați, care ar dori să abordeze mai intensiv acest subiect.

În noua ediție, au fost revizuite în profunzime mai multe capitole, în special cele despre tehnologia echipamentelor, care au fost actualizate și care prezintă noi modele experimentale de foarfeci.

„Tăierea blândă“ a fost reluată ca un capitol separat și prezentată în conformitate cu ultimele dezvoltări.

Încă un subiect abordat este reabilitarea viței de vie afectate de infecțiile fungice care distrug lemnul. Aceasta este o problemă care a luat din ce în ce mai multă amploare în ultimii ani și ale cărei soluții pot contribui la îmbunătățirea procesului de tăiere a viței de vie.

Cuprinsul cărţii: „Teoria și practica tăierilor profesioniste la vița-de-vie“

  • Cuvânt înainte
  • Principii generale despre tăierea viței de vie
    • Începutul
    • În primul rând, teoria – nu strică nimănui
      • Tăierea viței de vie ca metodă de formare și de control al calității
      • Structura schematică și organele viței de vie
      • Secțiune transversală a lemnului
      • Formarea ochilor de iarnă
      • Lemnul de fructificare și fertilitatea ochilor
    • Sisteme de tăiere
      • Sisteme selective de tăiere
        • Cele etape ale tăierii viței de vie: trecutul, prezentul și viitorul
        • Lungimile și formele de scurtare
      • Sisteme de tăiere neselective
    • (Dez)avantajele dominanței apicale
    • Semne de natură externă și internă ale bunei maturări a lemnului
    • Boli și dăunători pe lemn
      • Infecțiile fungice
      • Animale dăunătoare
  • Tăierea efectivă a viței de vie
    • Planificarea rațională a strategiei de lucru
      • Aranjați sârmele de palisaj înainte de tăiere
      • Pre-tăierea mecanică a zonei superioare a peretelui foliar
    • Perioada optimă pentru lucrările de tăiere
      • Planificarea activității lucrătorilor sezonieri
      • Reducerea la minimum a riscurilor tăierilor timpurii
      • Criterii ale soiurilor de struguri și localizării
      • Suspendarea tăierii în zonele cu permafrost
      • Tăierea târzie
    • Daunele provocate de înghețul de iarnă
      • Verificarea ochilor pentru daunele provocate de îngheț în timpul iernii
      • Tăierea după daune mai severe la ochi
      • Verificarea butucului
    • Calcularea numărului de ochi
      • Rezultatele mai multor ani de teste de tăiere
      • Recomandări cu privire la sistemul de tăiere
      • Reglarea vigorii de creștere prin lucrările de tăiere
      • Relația dintre cantitatea de lemn tăiat și randamentul strugurilor
    • Tăierea și calitatea
      • Exemplu cu soiul Dornfelder
      • Măsuri de reducere a vigorii în cazul viței de vie cu randament foarte slab
  • Sistemul de tăiere în punte de rod
    • Construirea cadrului de sârmă și distanța dintre vițe
      • Înălțimea și formarea butucului
      • O coardă sau două?
    • Rănile pe butuc
    • Strategii de tăiere și selectarea coardelor de rod
    • Proeminențe la baza coardei și până la ochiul superior
    • Tăierea la lungime și curățarea tăieturilor
    • Înlăturarea și depozitarea manual a lemnului tăiat
    • Cum trebuie efectuate lucrările de tăiere atunci când butucul este prea înalt?
      • Reîntinerirea corespunzătoare a butucilor prea înalți
      • Cepi de înlocuire în practică: lungime, număr și poziție
      • Butucii formați de mână și infestarea cu putregaiul cenușiu
      • Reabilitarea butucului prin scobire și tăiere cu drujba
    • Imagini și descrieri ale greșelilor comune și exemple pozitive de tehnici de tăiere
    • Tăierea blândă – un sistem de tăiere inovativ
      • Începuturile noii metode de tăiere – concepută din nevoie
      • Cele patru maxime
      • De la anul de plantare la podgoria multianuală
      • Tăierea și dezmuguritul formează o singură unitate
      • Conversia sistemelor vechi – luați în considerare diferite scenarii inițiale în mod individual
      • Investigații privind caracterul practic
      • Situația inițială: condiții de creștere uniformă
      • Timp de lucru și planificare redus
      • Rata de conversie – lentă, dar constantă
      • Perspective și întrebări deschise
    • Îndoirea și legarea
      • Legarea la sistemul de conducere Guyot simplu
      • Sistemul de conducere orizontală
      • Îndoirea cu tăierea planificată la cordon
      • Valul liber, o alternativă pentru Guyot simplu (Halbbogen) și conducerea orizontală
      • Materiale și aparate pentru lucrările de legare
      • Costuri
    • Copilitul
      • Copilitul în zona capului butucului
      • Înlăturarea lăstarilor subdezvoltați și gemeni
      • Când este perioada optimă pentru copilit?
  • Tăierea în podgoriile tinere (între 1 și 3 ani)
    • Tăierea în prima iarnă
    • Tăierea și formarea în a doua iarnă
  • Forme speciale de tăiere
    • Cordonul alternativ
      • Regulile de bază ale tăierii în cordon
      • Randament – calitate – fiziologie
      • Economia timpului de lucru și a banilor
      • Caracteristicile unui soi adecvat
      • Tăierea în cordon este de viitor
      • Avantaje și dezavantaje
    • Cordonul permanent
    • (Bogenkordon) punte cordon extinsă, fără palisaj
    • Conducerea vertical-ascendentă
    • Conducerea vertical-descendentă
    • Tăierea minimală
      • Cine a inventat-o?
      • Aspect și morfologie
      • Volumul de lucru
      • Calitatea vinului
      • Reglarea randamentului
      • Procedura de conversie la tăierea minimală clasică
      • Lățimea culoarelor și distanța dintre vii
      • Gestionarea și fertilizarea solului
      • Utilajele disponibile
      • Protecția plantelor
      • Recoltarea mecanizată
      • Soiurile adecvate
      • Tăierea minimală clasică (TMC) și tăierea minimală pe spalier (TMS): diferențe și asemănări
      • Reducerea riscurilor
      • Plantarea unei noi podgorii cu tăiere minimală
    • Lucrările de regenerare la butuc și reconstrucția viei: metoda „de resetare“
      • Măsurile de reabilitare prin îndepărtarea butucului în caz de infestare cu Esca
      • Rezultate bune la reconstrucția unor podgorii întregi
      • Experiment de „resetare“
      • Influența vârstei viei
      • Aspecte legate de gestionarea forței de muncă
  • Tăierea și îndoirea: strategii după daunele provocate de grindină
    • Sistem de tăiere în punte de rod
    • Puntea de rod formată (parțial) din coarde provenite din copili
    • Tăierea în cordițe orizontale
    • Tăierea în cordițe scurte în V
    • Tăierea în cordon
  • Ce utilizăm la lucrările de tăiere?
    • Unelte pentru tăierea manuală a viței de vie
      • Foarfeci manuale. Uneltele manuale bune nu afectează articulațiile și nu presupun mult efort
      • Fierăstraiele manuale
      • Fierăstraie cu motor/electrice folosite cu o singură mână
      • Sisteme pneumatice de tăiere a viței de vie
      • Foarfeci electrice
    • Echipamente pentru tăierea parțial mecanizată în tracțiune directă
      • Mașini de pre-tăiere
      • Utilaje pentru îndepărtarea lemnului tăiat
  • Ce facem cu lemnul de viță de vie tăiat?
    • Aparate pentru ciopârțirea lemnului de viță de vie
    • Echipament pentru recuperarea lemnului tăiat în vederea utilizării termice
  • Calcularea costurilor pentru tăierea vițe de vie
    • Cerințe privind timpul de lucru și calcularea costurilor pentru tăiere și îndoire
    • Plantare densă: efortul de tăiere este mai mare