Cerealele glutenice și boala celiacă
Când grâul poate să ne îmbolnăvească
Autor(i): Prof. univ. dr. Gheorghe Mencinicopschi,Editura: Medicală
Anul apariţiei: 2015
Pagini: 373 (17x24 cm)
ISBN:9789733907893
Preţ: 50,40 Lei
Disponibilitate: în stoc
Relevanța și oportunitatea redactării lucrării de față este susținută de prevalența tot mai mare pe plan global, dar și național, a celiachiei (enteropatia glutenică).
Cartea se constituie într-o apariție inedită în peisajul literaturii de specialitate privind intoleranța la gluten, fiind utilă atât specialiștilor, cât și unui public larg interesat.
Această maladie afectează toate categoriile de vârstă și este o afecțiune autoimună al cărei tratament constă în adoptarea unei diete fără gluten.
Netratată prin excluderea glutenului din alimentație, această boală afectează grav sănătatea și calitatea vieții suferindului, punându-i viața în pericol.
De asemenea, boala celiacă este însoțită de o serie de comorbidități, diabet zaharat, unele forme de cancer, care și ele pun viața bolnavului în pericol.
Lucrarea științifică descrie detaliat etiologia bolii, precum și tratamentul prin dietă al acesteia.
Cuprinsul cărţii: „Cerealele glutenice și boala celiacă“
- Dicționar de termeni
- Omul – o abordare holistică
- Anatomia și fiziologia corpului uman (scurtă prezentare)
- Celula umană (structură și fiziologie)
- Nucleul celular
- Epigenetica – nutrigenomica
- Membrane celulare
- Mitocondria și diabetul zaharat tip 1 insulinodepensent
- Comunicația celulelor cu mediul înconjurător
- Comunicația celulelor între ele
- Apoptoza
- Matricea extracelulară
- Metabolismul și compoziția chimică a celulelor și organismului
- Apa
- Mineralele
- Vitaminele
- Glucidele (zaharurile)
- Lipidele (grăsimile)
- Proteinele
- Nucleotidele
- Amfibolismul celular
- Nucleul celular
- Sistemul digestiv
- Gura
- Stomacul
- Intestinul subțire
- Structura intestinului subțire
- Funcțiile fiziologice ale intestinului subțire
- Microbiota – ecosistem bacterian asociat intestinului subțire
- Sistemele de apărare ale intestinului subțire
- Sindromul intestinului permeabil
- Intestinul gros
- Plămânii
- Sistemul imunitar
- Răspunsul imunitar
- Caracteristicile principale ale răspunsului imunitar
- Interacțiuni între sistemul imunitar, nervos și endocrin
- Celula umană (structură și fiziologie)
- Alimentul și alimentația (epigenetica)
- Alimentația omului în decursul timpului
- Alimentația omului preistoric (paleo)
- Perioada neolitică
- Epoca modernă
- Co-evoluția omului cu alimentele
- Consecințele tratării termice a alimentelor
- Calitatea alimentului – nutriție vs. nutriționism
- Profilul nutrițional al alimentului și fenotipul nutrițional al consumatorului
- Calitatea senzorială a alimentului
- Calitatea nutrițională a alimentului
- Profilul nutrițional al alimentului și fenotipul nutrițional al consumatorului
- Descrierea câtorva alimente moderne
- Cerealele
- Evoluția cerealelor de la cerealele primitive la cerealele moderne
- Cerealele
- Alimentația omului în decursul timpului
- Intoleranțe și alergii alimentare
- Alergiile alimentare
- Insuficiențele enzitnatice
- Reacțiile farmacologice
- Alte răspunsuri non-definite idiosincrazic
- Aversiunile alimentare
- Hiperventilația – pattern respirator
- Relația minite-corp
- Intoleranțele alimentare și efectele lor emoțional-comportamentale
- Reacții adverse generate de alimente ce conțin substanțe periculoase și germeni patogeni
- Agenții chimici
- Alimente care conțin toxine naturale
- Gastroenteritele bacteriene
- Gastroenteritele virale
- Descrierea unor alergii alimentare
- Boala celiacă
- Patogeneza bolii celiace
- Tabloul clinic al bolii celiace
- Boli asociate bolii celiace
- Diabetul zaharat și boala celiacă
- Tiroidita autoimună (Hashimoto)
- Anafilaxia dependentă de grâu indusă de exercițiile fizice
- Sindromul Down (trisomia)
- Deficitul selectiv de imunoglobulină a (IgA)
- Diagnosticul bolii celiace
- Malabsorbția și evaluarea efectului nutrițional al acesteia
- Diagnosticul serologic al bolii celiace
- Diagnosticul bolii celiace prin testele de anatomie patologică (aspect histologic)
- Tratamentul bolii celiace – dietoterapia de excludere severă a glutenului
- Sensibilitatea alimentară – alimente înrudite și reacții încrucișate, alergia alimentară (IgE) și intoleranțele alimentare
- Boala celiacă
- Alimente și diete pentru suferinzii de alergii, intoleranțe și aversiuni alimentare
- Evitarea unor alimente cu potențial alergen și înlocuitori pentru unele alimente uzuale
- Rețete pentru mâncăruri gluten-free, destinate dietei fără gluten a suferinzilor de boală celiacă
- Bibliografie