0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Listă autori
  3. Cărţi de Andre Padoux

Cărţi de Andre Padoux

Andre Padoux a studiat științele politice la Lyon și Paris, cu specializarea în diplomație.

Între 1946 și 1972 a funcționat ca diplomat cultural în cadrul misiunilor franceze de la UNESCO, din Norvegia, India, Laos, Germania și Ungaria.

Interesat din prima tinerețe de problematica limbajului, s-a apropiat de cultura indiană. A fost încurajat de Jules Bloch să se dedice studiilor de sanskrită și indologie, pe care le-a urmat sub îndrumarea lui Louis Renou. Conform propriei mărturisiri, lucrările lui Mircea Eliade, pe care l-a cunoscut personal și l-a apreciat mult, au contribuit la orientarea cercetărilor sale spre domeniul yoga și tantra.

În paralel cu activitatea diplomatică, a devenit, în 1959, cercetător la Centre national de la recherche scientifique, de unde s-a pensionat în 1989.

Începând din 1957, a elaborat teza de doctorat Recherches sur la symbolique et l’energie de la parole dans certains textes tantriques, susținută în 1964. Lucrarea a apărut, într-o variantă destinată publicului larg, sub titlul L’energie de la Parole. Cosmogonies de la parole tantrique.

Preocuparea pentru problematica limbajului s-a concretizat în studiile sale asupra mantrelor: „Contributions a l’etude du mantrasastra“ (1978-1980-1987), precum și în organizarea mesei rotunde „ Mantras et diagrammes rituels dans l’hindouisme“ (1984), urmată de publicarea lucrărilor acesteia.

În anul 1992, i-a fost dedicat volumul Ritual and Speculation în Early Tantrism. Studies în Honor of Andre Padoux, editat de Teun Goudriaan.

În 1994 a publicat traducerea comentată a lui Yoginih Hrdaya, o tantra șivaită cașmiriană importantă din perspectiva diagramelor, mantrelor și riturilor.

În 1998 a apărut volumul cuprinzând traducerea comentată a capitolelor I-V din Tantraloka, rod al pasiunii comune pentru Abhinavagupta și al colaborării între Lilian Silburn și Andre Padoux.

La inițiativa lui Andre Padoux, apare, sub egida Academiei Austriece de Științe, Tantrikabhidhanakosa (Dicționar de termeni tantrici), admirabil instrument de lucru.

În opera științifică a lui Andre Padoux vom găsi, cum este de așteptat, o solidă erudiție de ordin indologic. Dar vom mai găsi - cum nu se întâmplă întotdeauna - o amplă perspectiva culturală, poetică, filosofică și, nu în ultimul rând, entuziasmul pentru obiectul studiilor sale.

Putem spune, fără exagerare, că Andre Padoux este, astăzi, „patriarhul“ studiilor tantrice occidentale.


Cărţi de Andre Padoux


Tantra - Tradiția hinduistă

Tantra - Tradiția hinduistă. Editura Herald
CumpărDetalii carte

Autor(i): Andre Padoux
Editura: Herald
Colecţia: Tantra
Anul apariţiei: 2012
Pagini: 336 (13x20 cm)
Preţ: 32,00 Lei
Disponibilitate: în stoc

Tantrismul este, de mai bine de un mileniu, un element esențial al vieții religioase a Indiei și al gândirii sale religioase.

Unele dintre aspectele cele mai curioase, dar și, mai ales, numeroase trăsături fundamentale ale hinduismului vechi sau modern decurg din el: cultul zeiței Kali, mantrele, sexualitatea rituală, felurite rituri…