0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Listă autori
  3. Cărţi de Andre Padoux

Cărţi de Andre Padoux

Andre Padoux a studiat ştiinţele politice la Lyon şi Paris, cu specializarea în diplomaţie.

Între 1946 şi 1972 a funcţionat ca diplomat cultural în cadrul misiunilor franceze de la UNESCO, din Norvegia, India, Laos, Germania şi Ungaria.

Interesat din prima tinereţe de problematica limbajului, s-a apropiat de cultura indiană. A fost încurajat de Jules Bloch să se dedice studiilor de sanskrită şi indologie, pe care le-a urmat sub îndrumarea lui Louis Renou. Conform propriei mărturisiri, lucrările lui Mircea Eliade, pe care l-a cunoscut personal şi l-a apreciat mult, au contribuit la orientarea cercetărilor sale spre domeniul yoga şi tantra.

În paralel cu activitatea diplomatică, a devenit, în 1959, cercetător la Centre national de la recherche scientifique, de unde s-a pensionat în 1989.

Începând din 1957, a elaborat teza de doctorat Recherches sur la symbolique et l`energie de la parole dans certains textes tantriques, susţinută în 1964. Lucrarea a apărut, într-o variantă destinată publicului larg, sub titlul L`energie de la Parole. Cosmogonies de la parole tantrique.

Preocuparea pentru problematica limbajului s-a concretizat în studiile sale asupra mantrelor: „Contributions a l`etude du mantrasastra“ (1978-1980-1987), precum şi în organizarea mesei rotunde „ Mantras et diagrammes rituels dans l`hindouisme“ (1984), urmată de publicarea lucrărilor acesteia.

În anul 1992, i-a fost dedicat volumul Ritual and Speculation în Early Tantrism. Studies în Honor of Andre Padoux, editat de Teun Goudriaan.

În 1994 a publicat traducerea comentată a lui Yoginih Hrdaya, o tantra şivaită caşmiriană importantă din perspectiva diagramelor, mantrelor şi riturilor.

În 1998 a apărut volumul cuprinzând traducerea comentată a capitolelor I-V din Tantraloka, rod al pasiunii comune pentru Abhinavagupta şi al colaborării între Lilian Silburn şi Andre Padoux.

La iniţiativa lui Andre Padoux, apare, sub egida Academiei Austriece de Ştiinţe, Tantrikabhidhanakosa (Dicţionar de termeni tantrici), admirabil instrument de lucru.

În opera ştiinţifică a lui Andre Padoux vom găsi, cum este de aşteptat, o solidă erudiţie de ordin indologic. Dar vom mai găsi - cum nu se întâmplă întotdeauna - o amplă perspectiva culturală, poetică, filosofică şi, nu în ultimul rând, entuziasmul pentru obiectul studiilor sale.

Putem spune, fără exagerare, că Andre Padoux este, astăzi, „patriarhul“ studiilor tantrice occidentale.


Cărţi de Andre Padoux


Tantra - Tradiţia hinduistă

Tantra - Tradiţia hinduistă. Editura Herald
CumpărDetalii carte

Autor(i): Andre Padoux
Editura: Herald
Colecţia: Tantra
Anul apariţiei: 2012
Pagini: 336 (13x20 cm)
Preţ: 32,00 Lei
Disponibilitate: în 7-14 zile

Tantrismul este, de mai bine de un mileniu, un element esenţial al vieţii religioase a Indiei şi al gândirii sale religioase.

Unele dintre aspectele cele mai curioase, dar şi, mai ales, numeroase trăsături fundamentale ale hinduismului vechi sau modern decurg din el: cultul zeiţei Kali, mantrele, sexualitatea rituală, felurite rituri…