0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Listă autori
  3. Cărţi de Epictet

Cărţi de Epictet

Epictet.
Epictet

Epictet (50 d.Hr. – 138 d.Hr.) a fost un filozof grec antic și unul dintre cei mai de seamăn reprezentanți ai curentului stoic.

Nu se știu prea multe despre viața sa. Însuși numele său real nu e cunoscut, deoarece Epictetos se traduce cu cel dobândit (sclav) sau cu străinul.

Născut la Hierapolis, Turcia de azi, cea mai mare parte a vieții și-o petrece la Roma, unde a fost sclavul lui Epaphroditus, un funcționar de la curtea Împăratului Nero, unde a urmat cursurile de filozofie ale lui Musonius Rufus.

La moartea lui Nero Epictet a fost eliberat și de vine maestru în filozofie, continuând să rămână la curtea lui Domițian până în anul 89 d.Hr. când Domițian a alungat toți filozofii din Roma.

Epictet a ales să plece la Nicopole, unde va rămâne până la sfârșitul vieții unde își întemeiază propria școală de filosofie stoică care a atras foarte mulți tineri din acea vreme.

Deoarece Epictet nu a scris nimic, a predat doar prin viu grai, discipolul său, Flavius Arrianus, a consemnat învățăturile lui, care astfel au putut fi păstrate până în zilele noastre în cele două cărți: „Manualul“ și „Diatribele“.

Epictet recunoștea existența unei Divinități conducătoare a Universului și considera că fiecare dintre noi are un destin, care nu trebuie privit ca fiind ceva implacabil și nedrept, ci ca o posibilitate de a crește și de a învăța, de a dezvolta discernământul pentru o alegere justă, în acord cu legile naturii mari.

La întrebarea: „Ce înseamnă un om bun?“ Epictet răspunde: „Cineva care a atins pacea prin obișnuința de a întreba de fiecare dată când apare o problemă: Ce ar fi corect de făcut acum?“

Dacă doriți mai multe informații despre Epictet puteți urma linkurile următoare:

ro.wikipedia.org => Epictet

noua-acropola.ro => Epictet


Cărţi de Epictet