0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Listă autori
  3. Cărţi de Hazrat Inayat Khan

Cărţi de Hazrat Inayat Khan

Cine a fost Hazrat Inayat Khan? Un muzician şi un sufi. Dar nu un muzician limitat la ceea ce cunoaştem noi despre muzică: combinaţii şi armonii de sunete apreciate de urechea umană, nici un sufit prizonier al definiţiilor pe care le dau dicţionarele, erudiţii sau chiar teologii.

Considerând muzica mai degrabă ca o asceză şi o disciplină spirituală decât ca o profesiune, Inayat Khan a ajuns datorită ei la misterul oricărui sunet, care nu este altceva decât revelaţia Verbului divin.

Considerând sufismul nu ca apartenenţa la o confrerie, nici ca o repetare a unor ritualuri, ci ca distrugerea finală a oricărei piedici datorate naturii noastre terestre, el a ajuns la această Resurecţie care este deopotrivă scopul ultim al religiei, cât şi al întregii evoluţii cosmice.

Hazrat Inayat Khan s-a născut în 1882 la Baroda, în provincia Gujarat din India, într o familie musulmană de muzicieni celebri. De foarte tânăr, el începe o carieră de virtuoz, ca interpret la vina (instrument muzical indian), cântăreţ şi compozitor.

A fost profesor de muzică la academia muzicală Gayan Shala din statul Baroda. În tot acest timp a considerat muzica drept „legătură directă a omului cu Dumnezeu“;

Aflat la apogeul succeselor sale profesionale, el „a auzit mesajul divin“ şi a început să caute calea împlinirii spirituale.

În 1903 l-a întâlnit pe maestrul său, Sayyed Abu Hashim Madani. Acesta, născut în oraşul sfânt Medina, făcea parte din Ordinul sufit Chishti, mişcare ce fusese introdusă în India în sec. al XII-lea.

Inayat a păstrat o strânsă şi neîncetată legătură cu maestrul său; astfel, el a ajuns să experimenteze un nivel înalt de realizare, ceea ce a făcut din Dumnezeu o realitate a vieţii sale.

Îşi va urma maestrul până la moartea acestuia, survenită în 1910, la Mecca.

Inayat Khan a primit investitura de la maestrul său, care l-a recunoscut ca Pir o Murshid (mare maestru) în Ordinul Chishti; odată cu aceasta, i-a dat misiunea specială de „a pune în armonie Orientul şi Occidentul“.

În 1910, Khan părăseşte India şi întreprinde numeroase concerte în Statele Unite şi Europa, maniera sa de a interpreta muzica indiană fiind unanim apreciată.

Pentru el muzica era manifestarea esenţei spirituale a realităţii, căci el „nu era doar un mare muzician, ci şi un sufit, practicând şi trăind o viaţă de meditaţie şi de rugăciune“.

El a introdus mişcarea sufită în Occident, înfiinţând „The Sufi Order în the West“ (numit ulterior „Sufi Order Internaţional“).

Centrul era la Suresnes, lângă Paris, unde, în cadrul „cursurilor de vară“ Inayat Khan a dezvoltat aşa zisul serviciu de Adorare Universală.

Din 1910 până în 1926 el a călătorit peste tot în lumea occidentală, înfiinţând numeroase centre pentru cei dornici să se angajeze pe o cale spirituală conformă cu metodele sufite, „fără deosebire de rasă, castă sau credinţă“.

El îşi învaţă discipolii atât prin prezenţa şi exemplul său, cât şi prin numeroasele conferinţe ţinute pretutindeni.

Obosit de muncă epuizantă depusă în toţi aceşti ani, se retrage în India pentru odihnă, dar, după o scurtă boală, moare la Delhi, în 1927.


Cărţi de Hazrat Inayat Khan