0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Listă autori
  3. Cărţi de Henri-Charles Puech

Cărţi de Henri-Charles Puech

Filozof ca formaţie, Henri-Charles Puech (1902-1986) s-a orientat, sub conducerea lui Emile Brehier şi a lui Leon Robin, spre studiul filosofiei greceşti, îndeosebi spre neoplatonism şi hermetism, după care interesul său s-a îndreptat spre doctrinele din perioada creştinismului timpuriu.

Ulterior, ca Preşedinte al departamentului de Ştiinţe Religioase la Ecole Pratique des Hautes Etudes, a exercitat o influenţă hotărâtoare în dezvoltarea considerabilă pe care studiile patristice au cunoscut-o în Franţa, mai ales după cel de-al Doilea Război Mondial.

După descoperirea depozitului de manuscrise maniheene de la Fayum, Puech se va dedica studiului acestora. Rezultatele cercetării sunt adunate în cartea „Le manicheisme, son fondateur, sa doctrine“, publicată în 1949, care rămâne şi astăzi, prin bogăţia şi siguranţa informaţiei o lucrare de referinţă.

O altă descoperire importantă are loc la Nag Hammadi, în Egipt, între 1945 şi 1946. O bogată colecţie de codexuri gnostice în coptă, din sec. al IV-lea, va capta interesul savanţilor din lumea întreagă.

Ca membru al comitetului internaţional instituit pentru valorificarea acestor manuscrise, Henri-Charles Puech va juca un rol de frunte în identificarea şi publicarea textelor respective.

Din 1934 devine directorul publicaţiei Revue de l`Histoire des Religions.

Din 1952 este şeful catedrei de Istoria religiilor la College de France, post în care îşi va desfăşura activitatea timp de 20 de ani.

Ca preşedinte al Asociaţiei Internaţionale pentru Studierea Istoriei Religiilor, Henri-Charles Puech s-a bucurat de o apreciere generală.


Cărţi de Henri-Charles Puech


Despre gnoză şi gnosticism

Despre gnoză şi gnosticism. Editura Herald
CumpărDetalii carte

Text şi comentariu de Henri-Charles Puech

Autor(i): Henri-Charles Puech
Editura: Herald
Colecţia: Manuscris
Anul apariţiei: 2018
Pagini: 464 (13x20 cm)
Preţ: 49,50 Lei
Disponibilitate: în 7-14 zile

Gnoza este aşadar «cunoaşterea» a ceva (a lui Dumnezeu sau a unei proprietăţi a lui Dumnezeu), cunoaştere care, odată ce a fost dată, este imediată şi absolută, transcendentă faţă de simpla credinţă (pistis), cunoaştere a Vieţii şi a Luminii şi care este ea însăşi Viaţa şi Lumina

Evanghelia după Toma

Evanghelia după Toma. Editura Herald
CumpărDetalii carte

Autor(i): Henri-Charles Puech
Editura: Herald
Colecţia: Manuscris
Anul apariţiei: 2018
Pagini: 368 (13x20 cm)
Preţ: 37,00 Lei
Disponibilitate: în stoc

„Evanghelia după Toma“ este una dintre cele patruzeci şi nouă de scrieri pe care le reunesc cele treisprezece volume descoperite din întâmplare, în 1945, în apropiere de Nag Hammadi, în Egiptul de Sus.