0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Listă autori
  3. Cărţi de Ion Ghinoiu

Cărţi de Ion Ghinoiu

Prof. univ. dr Ion Ghinoiu este secretar științific la Institutul de Etnografie și folclor „Constatin Brăiloiu“ din București.

Ion Ghinoiu a terminat Facultatea de Geografie-Geologie din cadrul Universității București. Pasionat de etnografie, se angajează la Institutul de Etnografie și Folclor devenind apoi secretar științific al acestui institut.

După o muncă intensă de cercetare Ion Ghinoiu elaborează studii de specialitate, publică articole cu caracter științific și elaborează mai multe lucrări cum ar fi: „Popasuri etnografice românești“, „Demografie și etnografie“ (în colaborare cu acad. Vl. Trebici), „Obiceiuri populare de peste an. Dicționar“, „Lumea de azi, lumea de dincolo“, „Zile și mituri. Calendarul țăranului român, 2000.“, „Panteonul românesc“ etc.

Ion Ghinoiu este responsabil coordonator în elaborarea și editarea Atlasului Etnografic Român, lucrare monumentală, unică în lume compusă din 5 volume, din care au apărut două: „Habitatul-Așezarea, Gospodăria, Locuința, Amenajarea interiorului, Cimitirul“ și „Ocupațiile Cultivarea pământului, Creșterea animalelor, Sericicultura, Agricultura,Vânătoarea, Pescuitul și Transportul“. Al treilea volum, „Tehnologia populară“, se află în curs de apariție și cuprinde: „Meșteșugurile, Instalațiile tehnice populare, Alimentația“, urmând apoi să apară și următoarele două volume: „Manifestările artistice: Portul, Arta populară“ și „Manifestările spirituale - Obiceiuri de la naștere căsătorie și înmormântare. Sărbătorile și obiceiurile calendaristice. Mitologia.“


Cărţi de Ion Ghinoiu


Mitologie română

Mitologie română. Editura Univers Enciclopedic Gold
Detalii carte

Autor(i): Ion Ghinoiu
Editura: Univers Enciclopedic Gold
Anul apariţiei: 2013
Pagini: 424 (13x20 cm)
Preţ: 38,00 Lei
Disponibilitate: STOC EPUIZAT!
Nu ştim dacă şi când mai primim această carte.


630 de articole care definesc reprezentările mitice românești, invocate în obiceiurile și practicile magice să alunge seceta și bolile, să dea rod holdelor și animalelor, să afle ursita și norocul, să căsătorească fetele, să aducă liniște și pace în țară.

Zeii pastorali

Zeii pastorali. Editura Univers Enciclopedic Gold
CumpărDetalii carte

Autor(i): Ion Ghinoiu
Editura: Univers Enciclopedic Gold
Anul apariţiei: 2014
Pagini: 168 (13x20 cm)
Preţ: 25,00 Lei
Disponibilitate: în stoc

Volumul ilustrează reprezentările mitice masculine subordonate Crăciunului, zeu de origine indo-europeană, grupate pe cele două anotimpuri ale calendarului pastoral: Sântoaderii, Sângiorzul, Călușarii și Sântilie în vara patronată de cal, iar Filipii, Sâmedru, Sântandreiul și Sânpetrul Lupilor în iarna patronată de lup.