0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Listă autori
  3. Cărţi de Jacques de Voragine

Cărţi de Jacques de Voragine

Jacques de Voragine a fost unul dintre cei mai instruiţi oameni ai vremii sale, dar şi un sfânt. Viaţa sa – dacă vreun savant şi-ar da osteneală să o reconstituie în amănunt – ar îmbogăţi cu un capitol preţios istoria gândirii religioase a secolului al XIII-lea.

Preafericitul Jacques de Voragine s-a născut în anul 1228, la Varagina, de unde şi numele său latinizat, Jacobus de Varagina.

Când a împlinit şaisprezece ani, în 1244, a intrat în ordinul dominican. Rând pe rând novice, călugăr, profesor de teologie, apoi predicator, el întruchipa în fiinţa şi în ştiinţa să moravuri atât de pure şi o virtute atât de nestrămutată, încât şi astăzi toate mănăstirile dominicane din nordul Italiei păstrează amintirea sfinţeniei sale.

La vârsta de treizeci şi cinci de ani, a fost ales stareţ al mănăstirii în care slujea. Apoi, în 1267, călugării i-au încredinţat cârmuirea mănăstirilor din provincia Lombardia, funcţie infinit mai obositoare şi mai grea decât cea de stareţ, de care s-a achitat cu mare cinste vreme de optsprezece ani. În anul 1292 este numit arhiepiscop de Genova. În această funcţie a adus pacea între cetăţenii Genovei, căci în 1295 reuşeşte un lucru incredibil, şi anume împăcarea guelfilor şi a ghibelinilor, confirmată printr-un act solemn.

Pe toată durata episcopatului său, mergea personal să îngrijească bolnavii, pe străduţele mizere din port, având întotdeauna la el o listă cu dezmoşteniţii sorţii, „pe care-i vizita de dimineaţă până seara, vorbind cu ei cele mai mărunte lucruri care ţineau de traiul zilnic“. Dăruia săracilor veniturile sale şi cele ale bisericii în care predica. Înainte de a muri, în 1298, a interzis să i se facă funeralii pompoase, preferând ca banii care s-ar fi cheltuit astfel să meargă în buzunarele nevoiaşilor. A cerut ca trupul lui să nu fie înhumat în catedrală, alături de ceilalţi episcopi, ci să fie depus în biserica mănăstirii unde fusese stareţ, lucru care s-a şi întâmplat, fiind îngropat în stânga corului.

Ca şi „Legenda Aurea“, predicile şi discursurile religioase ale lui Jacques de Voragine, eliberate de întreaga lor încărcătura dogmatică, au o simplitate şi o bonomie extrem de originale şi sunt meşteşugit întocmite, pentru a merge la inima oamenilor. Dar niciuna dintre celelalte lucrări ale sale nu a avut, în vremea lui, un succes comparabil cu uimitoarea să „culegere“ de vieţi ale sfinţilor pe care, încă de la apariţia sa, întreaga Europă a denumit-o „Legenda Aurea“ (Legenda de aur).


Cărţi de Jacques de Voragine


Legenda Aurea

Legenda Aurea. Editura Herald
CumpărDetalii carte

Vieţile apostolilor

Autor(i): Jacques de Voragine
Editura: Herald
Colecţia: Manuscris
Anul apariţiei: 2015
Pagini: 170 (13x20 cm)
Preţ: 25,00 Lei
Disponibilitate: în stoc

În această compilaţie, venerabilul Jacques de Voragine, numit episcop de Genova în secolul al XIII-lea şi apoi canonizat, reuneşte întru luminarea sufletească a oamenilor de rând relatări despre viaţa şi faptele celor doisprezece apostoli ai lui Iisus, precum şi ale altor sfinţi.