0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Listă autori
  3. Cărţi de Lao Zi

Cărţi de Lao Zi

Numele lui Lao Zi, care înseamnă „Bătrânul Maestru“, apare pentru prima dată în Însemnările istorice ale lui Sima Qian. Aici se spune că Lao Zi s-a născut în satul Qu Ren din statul Chu. Numele lui de familie era Li, iar prenumele, Dan sau Er. A servit ca director al Bibliotecii statului Zhou. Dan înseamnă „cel cu urechi lungi“, ceea ce ne face să presupunem că Lao Zi avea o înfăţişare aparte. Ca bibliotecar şi director al Bibliotecii dinastiei Zhou, a căpătat probabil atât cunoştinţe şi o virtute superioare cât şi viziuni de o mare pătrundere asupra transformărilor sociale şi asupra ascensiunii şi declinului dinastiilor.

„Odată, Confucius s-a dus în regatul Zhou să-l întrebe pe Lao Zi despre Rituri… Lao Zi i-a dat următorul răspuns: mândria, lăcomia, aroganta, ambiţia nu sunt de nici un folos, trebuie lepădate… Fiul omului mă ridică chiar dacă nu sunt cineva, pe când demnitarii mă privesc de parcă nici n-aş exista… Confucius a plecat şi le-a spus discipolilor săi: Dragonul urca la Cer pe aripile vântului. Oare nu este Lao Zi acest dragon?“ (Analectele lui Confucius)

Vedem din acest citat că cei doi mari maeştri au trăit cam în aceeaşi perioadă, iar după atitudinea de reverenţă a lui Confucius faţă de Lao Zi se poate presupune că acesta din urmă era mai în vârstă. Ştim că Confucius s-a născut în 551 i.Hr, iar Lao Zi, probabil, în anul 570 i.Hr.

Spre deosebire de alţi învăţători renumiţi, Lao Zi n-a avut oficial discipoli. Dar culegerea Zhuang Zi şi alte însemnări istorice afirma că în jurul său au existat totuşi câţiva ucenici: Guan Yin, Geng Sang Chu, Lie Yi Kou şi Yang Zhu; argumentul cel mai puternic este că între gândirea acestora şi cea a lui Lao Zi se observă o mare similitudine. Esenţial rămâne faptul că gândirea „Bătrânului Maestru“ se regăseşte în operele marilor cugetători chinezi.


Cărţi de Lao Zi


Dao De Jing

Dao De Jing. Editura Herald
CumpărDetalii carte

Cartea despre Dao şi Virtute

Autor(i): Lao Zi
Editura: Herald
Colecţia: Princeps
Anul apariţiei: 2014
Pagini: 160 (13x22 cm)
Preţ: 28,00 Lei
Disponibilitate: în stoc

Dao De Jing, scris în sec. VI i.Hr., este un text clasic al daoismului filosofic, care a influenţat profund toate sistemele de gândire precum şi religiile Chinei.

Cu excepţia Bibliei, acest text de numai 5000 de caractere a cunoscut cea mai largă popularitate, fiind tradus în majoritatea limbilor.

În urma răspândirii lui Dao De Jing pe durata a două milenii şi jumătate, a ieşit la iveală un fapt uimitor, anume că Lao Zi este un fluviu care adună apele culturii orientale şi occidentale, devenind o comoară a înţelepciunii lumii şi că influenţa să trece de la cercurile academice la societate, de la teorie la viaţa oamenilor de toate zilele.