0 titluri

Tel: 0722.940.581

  1. Acasă
  2. Listă autori
  3. Cărţi de Lao Zi

Cărţi de Lao Zi

Lao Zi.
Lao Zi

Numele lui Lao Zi, care înseamnă „Bătrânul Maestru“, apare pentru prima dată în Însemnările istorice ale lui Sima Qian. Aici se spune că Lao Zi s-a născut în satul Qu Ren din statul Chu. Numele lui de familie era Li, iar prenumele, Dan sau Er. A servit ca director al Bibliotecii statului Zhou. Dan înseamnă „cel cu urechi lungi“, ceea ce ne face să presupunem că Lao Zi avea o înfățișare aparte. Ca bibliotecar și director al Bibliotecii dinastiei Zhou, a căpătat probabil atât cunoștințe și o virtute superioare cât și viziuni de o mare pătrundere asupra transformărilor sociale și asupra ascensiunii și declinului dinastiilor.

„Odată, Confucius s-a dus în regatul Zhou să-l întrebe pe Lao Zi despre Rituri… Lao Zi i-a dat următorul răspuns: mândria, lăcomia, aroganta, ambiția nu sunt de nici un folos, trebuie lepădate… Fiul omului mă ridică chiar dacă nu sunt cineva, pe când demnitarii mă privesc de parcă nici n-aș exista… Confucius a plecat și le-a spus discipolilor săi: Dragonul urca la Cer pe aripile vântului. Oare nu este Lao Zi acest dragon?“ (Analectele lui Confucius)

Vedem din acest citat că cei doi mari maeștri au trăit cam în aceeași perioadă, iar după atitudinea de reverență a lui Confucius față de Lao Zi se poate presupune că acesta din urmă era mai în vârstă. Știm că Confucius s-a născut în 551 i.Hr, iar Lao Zi, probabil, în anul 570 i.Hr.

Spre deosebire de alți învățători renumiți, Lao Zi n-a avut oficial discipoli. Dar culegerea Zhuang Zi și alte însemnări istorice afirma că în jurul său au existat totuși câțiva ucenici: Guan Yin, Geng Sang Chu, Lie Yi Kou și Yang Zhu; argumentul cel mai puternic este că între gândirea acestora și cea a lui Lao Zi se observă o mare similitudine. Esențial rămâne faptul că gândirea „Bătrânului Maestru“ se regăsește în operele marilor cugetători chinezi.

Dacă doriți mai multe informații despre Lao Zi puteți urma linkurile următoare:

britannica.com => Lao Zi

en.wikipedia.org => Lao Zi


Cărţi de Lao Zi


Dao De Jing

Cartea despre Dao și Virtute

Autor(i): Lao Zi
Editura: Herald
Colecţia: Calea Chineză
Anul apariţiei: 2014
Pagini: 160 (13x22 cm)
ISBN:9789731118383
Preţ: 36,00 Lei
Disponibilitate: în 7-14 zile

Dao De Jing, scris în sec. VI i.Hr., este un text clasic al daoismului filosofic, care a influențat profund toate sistemele de gândire precum și religiile Chinei.

Cu excepția Bibliei, acest text de numai 5000 de caractere a cunoscut cea mai largă popularitate, fiind tradus în majoritatea limbilor.

În urma răspândirii lui Dao De Jing pe durata a două milenii și jumătate, a ieșit la iveală un fapt uimitor, anume că Lao Zi este un fluviu care adună apele culturii orientale și occidentale, devenind o comoară a înțelepciunii lumii și că influența să trece de la cercurile academice la societate, de la teorie la viața oamenilor de toate zilele.